האתגר של ארדואן (צילום: חדשות 2)
ערד ניר - כתב חדשות החוץ|צילום: חדשות 2

הרבה מאוד שמות תואר נקשרו לדוח החמור של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שקובע בזהירות אך בנחישות שאירן מרכזת מאמצים לבניית פצצת אטום. ללא ספק מדובר בדוח ראשון מסוגו שממנו עולה כי ההכחשות של אירן מופרכות וטענתה שתוכנית הגרעין שלה נועדה לייצר מקורות אנרגיה חלופיים לצרכים אזרחיים כדי שתוכל לייצא את הנפט והגז שעל מרבצים עשירים מהם היא שוכנת, מופרכות.

ולמרות הדברים החמורים, התגובות הבינלאומיות לממצאים פושרות למדי. התקשורת העולמית עסוקה יותר בדרמה הכלכלית שסוחפת את גוש האירו והמשמעויות הפוליטיות שנגזרות ממנה.

הווידאופדיה: מחמוד אחמדינג'אד (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
"אירן גרעינית היא לא סוף העולם"|צילום: אימג'בנק - gettyimages

הקולניים ביותר הם אלה מהמעצמות שמתנגדות להחמרת הסנקציות: רוסיה וסין. אם היה מי שהעריך שממצאי הדוח הזה יאלצו גם את שתי המדינות האלה להפנות את גבן לאירן, לפי שעה, הוא מתבדה. רוסיה תקפה כבר אמש דווקא את אלה שבחרו לפרסם את הדוח - כלומר את השליח. סין מזהירה היום מסערה במזרח התיכון בעקבות פרסום הדברים וקוראת לפתור את חוסר ההסכמות עם אירן בדרכי שלום. אף מילה על סנקציות. אבל כשנראה שסין לא טורחת להקפיד על סנקציות קיימות שמגבילות סיוע לאירן בתחום הגרעין, החמרה ברמת ההגבלות שיוטלו על אירן נראית לא ריאלית מבחינתה של בייג'ין והענק המתעורר ימשיך להגן על ספק הנפט והגז העיקרי שלו. וכשאותו ענק מוזכר גם כמי שיירתם להצלת גוש האירו וגם כלכלת ארצות הברית תלויה בו, נראה שהרצון להרגיע את המדינה הקטנה החרדה והמסוכסכת מהמזרח התיכון לא בדיוק עומד בראש מעייניו.

כרגע נראה שהדרך להחמרת הסנקציות על אירן רצופה מהמורות והאפשרויות למתקפה צבאית אפקטיבית מוגבלות. נראה שכדאי לחשוב על פתרונות אחרים. בפנטגון ובמועצה לביטחון לאומי בוושינגטון, דווח השבוע, מתקיימות סימולציות שמטרתן לבחון איך יראה העולם כשאירן תחזיק ביכולת גרעינית מוכחת.

ההערכות הראשוניות מצביעות על כך שזה לא יהיה סוף העולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק