אסור להתבלבל. התקשורת הישראלית התמקדה בימים האחרונים בפארסת הייצוג של מדינת ישראל בטקס האשכבה של נלסון מנדלה, אבל מכאן זאת נראית כהערת שוליים זניחה ביותר. היחידים שמוטרדים, ואפילו מאוד, הם אנשי הקהילה היהודית בדרום אפריקה, שבימים כתיקונם חשים מאויימים נוכח העוינות שמשדרת ממשלת דרום אפריקה הנוכחית כלפי ממשלת ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אם ראש הממשלה בנימין היה מגיע לטקס האשכבה, ועומד כאן יחד עם שועי עולם שבאו לחלוק כבוד אחרון למי שהיה לוחם חופש, טרוריסט בעיני אחדים, והפך למנהיג בעל שיעור קומה עולמי, חסר תקדים כמעט, ברוח של פיוס ואחווה, היו אנשי הקהילה היהודית כאן מרימים את ראשם בגאווה.
אבל נתניהו חסכן ויהודי דרום אפריקה הסתפקו ביולי אדלשטיין. אכן, סמל שלטון שמתגורר בנווה דניאל שבגוש עציון. לא בדיוק דגל "ישראל האחרת" שהקהילה היהודית כאן תרצה לנופף בו מול הממשל הדרום אפריקאי שמתנגד בכל תוקף ובכל פה לכיבוש.
אבל מכאן הדיון הזה, ככל שהוא מקומם, נראה שולי וטפל. כשאני כותב את הדברים האלה הולך האיצטדיון הענק ומתמלא בעשרות אלפי דרום אפריקנים, 95 אלף מקומות ישיבה יש כאן, ששרים ורוקדים באקסטזה. הם המתינו עוד מלפני עלות השחר לפתיחת השערים לטקס האשכבה.
כ-100 מנהיגים מהעולם הגיעו לטקס, כמעט העצרת הכללית של האומות המאוחדות, מנשיא ארצות הברית ועד לנשיא "מדינת פלסטין" - המדינה היחידה שהכינוי "מדינה" מוצמד לשמה בתוכניה. הבמה תהיה בימת כבוד. הטריבונות יהיו טריבונות של העם. שמרו כאן מספיק מקום למכובדים ואח״מים מכל העולם, אבל רוב האצטדיון יתמלא באזרחי דרום אפריקה השווים כולם, ברוחו של נלסון רוליהללה מנדלה.
"טטה מדיבה" כמו שכינו אותו בני עמו, הוציא את כל הדרום אפריקנים מעבדות לחרות, את הנשלטים ואת השולטים כאחד. את זה הם חוגגים היום. נלסון מנדלה האיש מת, אבל הם רוקדים ושמחים על כך שהאגדה, המורשת שהשאיר אחריו משיכה לחיות.