אחרי תקופה קשה בתפקיד הנשיא, ברק אובמה יכול לסמן לעצמו לפחות מטרה אחת שהושלמה בהצלחה - הנסיגה מעירק. היום הגיע השלב האחרון בנסיגת החטיבה הקרבית של הצבא האמריקני לגבול כווית, מהלך שמסייע לנשיא אובמה לסיים את התסבוכת האמריקנית בבוץ העירקי.

בתחילת ספטמבר צפויים להישאר בעירק כ-50,000 חיילים שנשארים רק כדי לאמן את חיילי הצבא העירקי, אך כאמור, אלו ישמשו רק בתפקידי הדרכה והמשימה שלהם תשתנה וכבר לא תוגדר במונחים של לחימה.

כשאובמה נכנס לתפקידו היו בעירק 140,000 חיילים. אובמה הצהיר שעד תחילת 2010 לא יישאר בעירק אפילו חייל אמריקני אחד, והצעד הנוכחי עושה התקדמות אדירה לעבר היעד הזה - הגשמת ההבטחה שאובמה סיפק בימי הקמפיין.

עם זאת, חשוב לזכור כי המלחמה בעירק עלתה לאמריקנים בחייהם של 4,415 חיילים, ומעבר לעלות הכבדה הזו, גם הכיס של משלם המיסים האמריקני נפגע כשהממשל השקיע למעלה מ-900 מיליארד דולרים בלחימה, כספים שהיו חסרים מאוד לארה"ב במשבר הכלכלי האחרון. כמו כן, כ-100,000 עירקים מתו במדינה בשבע וחצי השנים האחרונות כתוצאה מההיתקלויות.

בין הפטיש לסדן

עמית ולדמן, כתב חדשות החוץ (צילום: חדשות 2)
עמית ולדמן, כתב חדשות החוץ|צילום: חדשות 2

56 מתגייסים נהרגו השבוע במרכז הגיוס לצבא העירקי בבגדד - כולם מהכוח שאמור היה להחזיר את הסדר למדינה השסועה. תפקידו של הכוח היה אמור להיות להשקיט את האלימות בין הארגונים השיעים המיליטנטים, הסונים והכורדים במדינה.

אזרחי עירק יצאו לקלפיות לפני חמישה חודשים, אבל הבחירות האלו עדיין לא העמידו ממשל מסודר במדינה. המפלגות שמייצגות את הפלגים העירקים השונים במדינה לא מצליחות להסכים על קואליציה ונראה שהבחירות שמשפיעות הרבה יותר על האזרחים העירקים הם דווקא אלו לקונגרס האמריקני.

פרשנים ומומחים למזרח התיכון ברחבי העולם חוששים שלא רק הארגונים הקיצוניים שמחים לראות את האמריקנים נסוגים מהמדינה. גם הרפובליקה השיעית מהמזרח, משטר האייטולות האירני, רואה בעירק שדה פורה להשפעה ולהטיית המצב במזרח התיכון - לכיוון טהרן.