מבצע צוק איתן, צה
הולכים להרחבת המבצע?|צילום: רויטרס, חדשות

הפסקות האש האחרונות והוצאת הכוחות הקרקעיים משטח הרצועה הוביל ישראלים רבים לחשוב שסבב הלחימה האחרון מאחורינו, אך חידוש ירי הרקטות והתקיפות ברצועה מעלה כי המערכה טרם הסתיימה. הפרשן הצבאי רוני דניאל עונה בטור מיוחד לחדשות 2 Online על כל השאלות ועושה סדר בתמונה הלחימה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה הוביל לשבירת הפסקת האש ולחידוש ההסלמה?

חאלד משעל, שמוביל את המערכה מטעם חמאס, הוא האיש שמתעקש על המשך הלחימה. בגלל עמדתו נמשכה המלחמה זמן רב והסבה נזקים כבדים מאוד לתשתיות ברצועת עזה - 230 אלף איש ברצועה איבדו את בתיהם. על אף שלמשעל הייתה נקודת יציאה להפסקת אש כבר בשלבים מוקדמים, הוא התעקש להמשיך.

כעת, במצב הזה, אין לו ברירה אלא להביא לתושבי עזה חבילת הקלות מאוד משמעותית, שתצדיק לכאורה את התמשכות הלחימה ואת הפגיעה הקשה. במו"מ בקהיר הוא אינו מצליח לקבל חבילת הטבות שלמה וגדולה. ישראל אינה מוכנה, מצרים אינה מוכנה וגם הרשות הפלסטינית של אבו מאזן אינה מוכנה להעניק לחמאס את כל מה שמשעל מבקש. לכן, בנסיבות האלה, הוא מכריע בעד המשך הלחימה והירי לעבר ישראל - שמא מתוך המצב הזה תצמח לו טובה כלשהי, בדמות התערבות בינלאומית או תסריט אחר ברוח זו.

גורש, שוב. חאלד משעל, ארכיון (צילום: AP)
דמות המפתח. משעל|צילום: AP

האם ההסלמה הנוכחית צפויה לגרור שוב את צה"ל לכניסה קרקעית לרצועת עזה?

ההסלמה האחרונה היא בסך הכל עוד פרק אחד בסדרה ארוכה של ניסיונות להגיע להסדרה, ומנגד לחץ של חמאס לשפר את הישגי המו"מ בקהיר על ידי חידוש הירי. במסגרת ההסלמה הזאת על ישראל להבהיר באופן דיפלומטי כי חמאס לא יזכה בשום הישג נוסף. מבחינה צבאית על ישראל להמשיך ולפגוע באופן קשה בכל תשתיות חמאס, שבחלקן הן גם תשתיות אזרחיות, עד אשר משעל יבין שהדרך הזו לא תצליח.

אשר לפעילות הקרקעית - היא מונחת כל הזמן כאפשרות. אם לפני הכניסה הקרקעית האחרונה היו שפקפקו בנכונות של ישראל לפעול כך, הרי שהיום גם בחמאס וגם בציבור הישראלי מבינים שזו בהחלט אפשרות שעשויה להתרחש בחלקים מסוימים של רצועת עזה, גם בעיר עזה - לאו דווקא בצורה של כיבוש כולל של הרצועה ושהייה ממושכת.

מה האפקטיביות של תקיפות מהאוויר?

לצה"ל יש עוד שפע של מטרות ברצועת עזה. חלקן לא הותקפו מחשש לפגיעה בבלתי מעורבים רבים. ייתכן שלישראל אין מנוס אלא להרים את גובה הלהבות ולפגוע גם במחסני אמצעי לחימה במסגדים ולפנות אוכלוסייה מבתים שבמרתפיהם המודיעין יודע להצביע על מאגר של רקטות. אין מחסור במטרות וכל עוד יש מטרות רלוונטיות שניתן לפגוע בהן מהאוויר, זו דרך פעולה נכונה. לאורך זמן, אם המצב הזה יימשך לא יהיה מנוס גם מפעולה קרקעית רחבה ומשמעותית מאוד. פעולה כזאת נשקלת ומתוכננת באופן מאוד רציני ומעמיק.

חיילים לוחמים (צילום: רויטרס)
האם תידרש כניסה קרקעית נוספת?|צילום: רויטרס

כיצד ישפיע ניסיון החיסול של מוחמד דף על המשך הלחימה?

מוחמד דף הוא בהחלט דמות מרכזית בהוויה של הזרוע הצבאית של חמאס, אלא שמי שמנהל את המערכה הזו אינו דף אלא משעל. לכן פגיעה בדף, בין אם נפצע ובין אם נהרג, לא תשנה את המערכה באופן מהותי. יחד עם זאת חשוב לומר שכאשר נחשף מיקומו של האיש הכי מסתתר ברצועת עזה - ברור לחלוטין שזה מוביל את חמאס למהומה לא קטנה.

בארגון ינסו להבין איך המודיעין של צה"ל חשף את מיקומו של דף ומי מסר מידע. כשארגון נחשף באופן כזה לצד השני בזמן לחימה, הוא נאלץ לעשות חשבון נפש פנימי ולברר כיצד נחשף - גם תוך כדי לחימה. לאורך המערכה כולה התברר לחמאס שהמודיעין הישראלי הצליח להגיע לרמות חשיפה אינטימיות מאוד של הארגון. זה בוודאי לא מסב לו נחת והחשדנות בין אנשים הולכת וגוברת מטבע הדברים. הדבר מחייב מצידו הפניית אנרגיות לבירורים - לכן גם אם דף לא נהרג, ישנה משמעות לפגיעה בבית שבו שהה.

חי ובועט. דף (צילום: חדשות 2)
ניסיון החיסול משמעותי. מוחמד דף|צילום: חדשות 2

האם פגיעה בחאלד משעל אפשרית ועומדת על הפרק?

יש להניח שאם הייתה אפשרות לפגוע בחאלד משעל, בישראל היו שוקלים מהלך כזה בחיוב. השאלה היא האם ישנה היתכנות מבצעית שמאפשרת מהלך כזה. אם תהיה הזדמנות - אין לי ספק שזה יקרה.

מהו השלב הבא במבצע?

אנחנו נמצאים כרגע בתוך מעגל של ירי הדדי. בישראל, כך הכריז גם ראש הממשלה נתניהו, אין כוונה להיכנס למלחמת התשה ולאפשר ירי מכאן ומכאן לאורך זמן. אחת הדרכים לצאת ממעגל כזה היא להגביר את תקיפות חיל האוויר, אולי גם בצירוף ירי תותחים למרחבי השיגור וירי מהים לעבר מטרות טרור, עד אשר חמאס ייאלץ לעשות את מאזן הרווח וההפסד שלו. דרך כזו עשויה לקחת זמן רב.

לחמאס לא נותרו כמעט שפנים לשלוף מהכובע ומה שנותר לו הוא להמשיך בדרך הפעולה שכבר ראינו במהלך המבצע: לירות רקטות לשטח ישראל; לנסות להחדיר מחבלים דרך מנהרה, אם אכן נשארה כזו, על מנת לבצע פיגוע גדול; אולי לשלוף עוד מטוס זעיר ללא טייס, כפי שכבר עשה; וייתכן שגם ינסה שוב לחדור לישראל דרך הים. את כל הדברים האלה כבר עשה הארגון ואף אחד מהם לא הצליח כפי שקיווה.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל|צילום: החדשות

מאגר הרקטות של חמאס נותר גדול - כאלפיים רקטות, אולי יותר - אבל גם המאגר הזה הולך ומידלדל. לישראל אסור להמתין לרקטה האחרונה. אם המצב הנוכחי יימשך עוד, יהיה צורך להאיץ את המהלך הקרקעי כשהגדרת המשימה היא צמצום הירי לשטח ישראל ופגיעה בבכירי הארגון. במקרה כזה ישנו סיכוי גדול יותר שחמאס הפגוע יתכנס להפסקת אש ארוכה.

במהלך הפסקת אש ארוכה, על ישראל להקפיד שהשקט לא ינוצל לייצור רקטות ולחפירת מנהרות חדשות. אם ישראל לא תקפיד על כך, הרי שהשקט יהיה רק בבחינת הענקת זמן לחמאס לחדש את היכולות שלו שנפגעו קשות במהלך מבצע צוק איתן.