פרופ' ירון בר-דיין (צילום: חדשות 2)
ד"ר ירון בר-דיין|צילום: חדשות 2

מזה יומיים מתחוללת סערה בענף הביומד הישראלי, והכל בגלל מדבקה בגודל מטבע של עשר אגורות, שמסוגלת, לכאורה, לשלוח התרעה חצי שעה לפני אירוע לב.

על פי הדיווחים, 37% מחברת בת של חברת Safe Sky נמכרו לחברה הבריטית-טיוואנית MSI במחיר של 370 מיליון דולר. MSI ממשיכה להכחיש בתוקף את קיומה של עסקה כזו.

לטענת Safe Sky, המדבקה מורכבת ממעבד שיודע לזהות מדדים שונים בגוף - כגון קצב הלב, אק"ג, חום הגוף ורמת הסוכר בדם - וכן ממשדר Bluetooth זעיר.

דוקטור, תציל אותי

המדבקה מאפשרת, לכאורה, להעביר לטלפון הסלולרי באופן שוטף מידע על מצבו הגופני של החולה. בנוסף היא יכולה לזהות תסמינים מוקדמים של התקף לב ולהתריע על כך באמצעות משדר ה- Bluetooth לטלפון הסלולרי של החולה, ומשם לדווח למספר מוקדים שיגדיר החולה -  כמו בן משפחה או רופא.

_OBJ

הפרעת קצב פתאומית הגורמת לדום לב כגון פרפור חדרי הלב גורמת לאובדן הכרה פתאומי, דום נשימה מיידי ומוות תוך מספר דקות אם לא מתבצעת החייאה. אם אדם נמצא לבד, הוא לא יספיק לקרוא לעזרה רפואית ומוות תוך דקות ספורות הינו בלתי נמנע. במצב קריטי כזה המדבקה המדוברת עשויה להיות הסיכוי הטוב ביותר שלו.

אז האם אפשר להרים כוסית שמפניה ולחגוג או שעלינו להמתין ולראות מה ימים יגידו? מדבקות המשדרות תרשימי אק"ג נמצאות כבר כיום בשימוש, והן אחראיות להצלת חייהם של בני אדם רבים.

יש לי סיכוי להינצל

יחד עם זאת, עולות תהיות רבות לגבי אפשרות שחידוש, כמו שמציעה המדבקה , אכן נמצא. עד עתה לא הייתה קיימת טכנולוגיה שיכולה למדוד בצורה מדויקת את ערכי הסוכר בדם בשיטה לא פולשנית או לבצע רישום אק"ג מלא מנקודה אחת על פני בית החזה. כל זאת, למרות המאמצים הרבים שהושקעו בחיפוש אחר פיתרון הולם.

יתרה מכך, לא מוכרת לנו כיום שום הוכחה מדעית לכך שאפשר לנבא מראש התרחשות של התקף לב.

הבעיה העיקרית בסיפור היא, שלפחות על פי הדיווחים בתקשורת, היא אינה מבוססת על מחקרים קליניים שהוכיחו את יעילותה. אם אכן כך הוא הדבר, יהיה עלינו להמתין עד שיעילותה, רגישותה וסגוליותה יוכחו במחקרים מדעיים מבוקרים.

הבטחות כמו חול

לא אחת המצאות בעלות פוטנציאל תיאורטי להציל חיי אדם גרמו להתרגשות בקרב הקהילה הרפואית, אך כשנבדקו במחקרים קליניים, נמצא כי הן אינן מועילות ואף מזיקות.

מדבקת לייף קיפר, אם אכן תספק את מה שהיא מתיימרת לתת, עשויה להוות פריצת דרך ולגרום גאווה רבה לתעשיית הביומד הישראלי. יחד עם זאת, לפני שתוכח יעילותה במחקר מדעי מבוקר, יש להתייחס אליה בזהירות - שמא ההר יוליד בסופו של דבר עכבר.

ד"ר ירון בר-דיין הינו רופא מומחה ברפואה פנימית, ומרצה בכיר בנושאי מדיניות בריאות. ליצירת קשר: bardayan@netvision.net.il