זו הייתה ידידות מופלאה טראנס אטלנטית, אבל עכשיו עולה השאלה האם הרומן של ברק אובמה עם גרמניה הגיע לסיומו? עננה של פרשת ריגול מטילה צל על היחסים עם אומה שעדיין נאבקת עם סיפורי בגידה וריגול שחצו אותה בעבר.
נשיא ארצות הברית ביקר השבוע באפריקה, אבל גם היבשת השחורה לא הסתירה את הזעם מצידה של אחת מבנות בריתה הטובות והחשובות ביותר. אובמה ניסה להגיד שזהו טבעו של עולם הריגול - החיטוט בענייניהם, גם של חבריך, היא התנהגות נורמאלית לחלוטין.
"בכל מקום שבו יהיו שירותי מודיעין, יש דבר אחד שהם ינסו לעשות תמיד, להבין טוב יותר את העולם", אמר אובמה לעיתונאים בטנזניה. "הם מחפשים מבט מעמיק יותר מזה שניתן לראות דרך המקורות הגלויים. בלי הפעולות האלה, לא היה צורך בשירות חשאי".
הצרות החלו בדיווח של הגרדיאן על תכנית רחבת היקף של הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי למעקב אחרי שיחות טלפון ותכתובות מייל. ה"דר שפיגל" הגרמני דיווח על מה שנראה כמו סוג אחר של מעקב. כמו הדיווח הראשון, הוא ציטט מסמכים שדלפו ביוזמתו של מומחה המחשבים אדוארד סנואודן שאמר שארצות הברית צותתה למשרדי האיחוד האירופי בוושינגטון ובניו יורק וחדרה לרשת המחשבים של האיחוד האירופי.
אובמה זורק אבנים על בית מזכוכית
העיתון דיווח גם על מעקב שביצעו אנשי הסוכנות בגרמניה. על פי הדיווח, הסוכנות אספה נתונים על חצי מיליארד שיחות טלפון, תכתובות מייל, הודעות בטלפונים הניידים ובאינטרנט. אף אחת מהרשויות, לא בגרמניה ולא בארצות הברית, אישרו את הפרטים שפורסמו בדר שפיגל, אבל זה לא סוד שריגול ומזימות הם חלק משגרת היום ביחסים בינלאומיים.
אבל בעברה של גרמניה הסוגיות הקשורות לריגול עדיין מאוד כאובות ורגישות. במשך עשורים המדינה הייתה מחולקת, ובמזרח גרמניה הרשויות הנהיגו רשת ריגול שחדרה לכל שכבות החברה. גרמנים רבים גילו בסופו של דבר שהקרובים להם ביותר היו למעשה מלשינים של הממשל. הקנצלרית אנגלה מרקל גדלה במזרח הקומוניסטי. היא אמרה לעיתונאים השבוע כי "להאזין חברים דרך השגרירויות שלנו ולמשרדי האיחוד זה לא לעניין. המלחמה הקרה נגמרה".
לפני פרסום ההאשמות בדר שפיגל, אובמה היה אהוד בגרמניה עוד יותר מארצות הברית. במהלך הקמפיין שניהל ב-2008, הקהל הגדול ביותר שמשך היה בברלין. 200,000 בני אדם הגיעו לשמוע אותו בשער ברנדנבורג. בחודש האחרון הוא שב וביקר את בירת גרמניה אבל הפעם הוא לא הצליח למשוך כזו כמות של קהל. אבל על פי אחד הסקרים שפורסמו השבוע, מתברר שהרבה יותר גרמנים בוטחים באובמה שינהיג את העולם החופשי מהאמריקנים.
על פי הסקרים, 88% מהגרמנים טוענים שהם בטוחים שאובמה יעשה את הדבר הנכון כשזה נוגע להנהגת העולם. הנשיא לא התנצל פומבית על פרשת הריגול הבינלאומית. אם בסופו של דבר הוא כן יתנצל, הוא אולי ירצה להגיד כמה מילים בגרמנית.