כפוליטיקאי, נשיא ארצות הברית עושה כמיטב יכולתו לנהל את רגשות האנשים. השבוע ראינו את זה שוב. האובמה הראשון שהעולם הכיר היה המועמד שהבטיח אופטימיזם והתלהבות מאמריקה עיוורת לגזע ופתוחה לאפשרויות. אובמה הגרסה 1.0 הבטיח "שינוי שאנחנו יכולים להאמין בו" וזה עבד. זה גרם לו להיבחר.
ואז הגרסה הראשונה של אובמה החלה להיעלם. אחרי יום הבחירות, הכלכלה בארצות הברית הוכתה והמועמד שהציע תקווה הפך להיות הנשיא שמנבא כאב. אובמה גרסה 0.2 הזהיר ש"כישלון לפעול, ולפעול עכשיו, יוביל את המשבר לקטסטרופה". גם זה עבד. רוב האמריקנים אמרו לסוקרים שהם תומכים בתכנית התמריצים שלו על סך 787 מיליארד דולרים, העם המשיך לתמוך בו.
אבל השינוי בגרסה הדאיג חלק מהפוליטיקאים בוושינגטון שסברו כי אובמה - לא יעיל. במילותיו של הנשיא, לדעתם, הייתה סכנה שלא הועילה לביטחון הדרוש להתאוששות כלכלית.
לפני כמה ימים הנשיא לשעבר ביל קלינטון ייעץ לאובמה עצה פומבית. "אני רק רוצה שהעם האמריקני יידע שהוא (אובמה) בטוח שאנו הולכים לצאת מזה ושהוא מרגיש טוב במחשבה לטווח הארוך". אובמה קיבל את ההזדמנות לעשות את השינוי הבא השבוע, בנאום הראשון שלו מול הקונגרס. הוא נאם בשידור ישיר לאומה כולה, כדי לפרט על התכניות שלו לעתיד.
הנאום והתקציב הממשלתי שבא אחריו היו מלאי פרטים על התכניות, המיסים וההוצאות . הכיוון של הנשיא שוב השתנה, עכשיו הוא מדגיש את הביטחון לצידה של דאגה. "אנו נבנה מחדש", הוא אמר. "אנו נתגבר, וארצות הברית של אמריקה תפרוץ חזקה יותר מקודם". ושוב - זה עבד. סקר CNN חשף כי 85% מהאמריקנים שראו את נאומו של הנשיא אומרים שעכשיו הם יותר אופטימיים לגבי עתידה של אמריקה.
לאובמה יש כלי חזק מאוד איתו הוא מתמודד עם הבעיות הכלכליות העצומות של אמריקה. הוא מכוון לרגשות של האזרחים האמריקנים, ובינתיים - זה משתלם.