התפילה כבר מאחורינו. הוותיקן, היום (צילום: רויטרס)
התפילה כבר מאחורינו. הוותיקן, היום|צילום: רויטרס

זה הליך הבחירות העתיק בעולם, רוב המנהגים שכלולים בו, לא השתנו כבר כמה מאות שנים. משמעות השם קונקלווה היא "נעול במפתח", הטקס קיבל את השם מפני שבמקור - הקרדינלים נסגרו באולם ולא הורשו לצאת עד לבחירת האפיפיור החדש. בימים האלו, העולם הסקרן שבחוץ - הוא זה שננעל...

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

היום החל, אבל הקונקלבה עוד לא התכנסה. מה הם עושים שם?

היום שבו מתרכזים 115 הקרדינלים (במקרה הנוכחי) מתחיל בכניסת כל המשתתפים בהליך הבחירה תחת שער אופיציו לוותיקאן. משם הם הולכים לבזיליקת פטרוס הקדוש למיסה מיוחדת בה הם קוראים לאל לסייע להם בתהליך הבחירה - למען יבחר האדם המתאים לתפקיד מפיץ הנצרות בעולם - יורשו של פטרוס הקדוש. קרדינלים שמורשים להשתתף בהליך הם קרדינלים שגילם אינו עולה על 80.

תחילת ההליך עצמו בשבועת סודיות שכל אחד מהמשתתפים צריך להישבע. במסגרתה הם מתחייבים לשמור אמונים ולא לחשוף פרטים על ההליך. קרדינל שמפר את השבועה נידון לנידוי, בלי משפט. אחרי השבועה, נערכת הגרלה בה נבחרים שלושת הקרדינלים שירכזו את הקולות, עוד שלושה שסופרים את הקולות ושלושה אחרים שבודקים את הספירה ומדווחים על התוצאות.

כיצד מתנהל הליך הבחירה עצמו?

על פתקי ההצבעה מודפסת הכתובת - ELIGO IN SUMMUM PONTIFICEM, או בעברית - "בחירת הכהן העליון". במהלך הבחירה כל אחד מהקרדינלים כותב את שם המועמד שלו בחלק התחתון של פתק הבחירה ומקפל אותו לשניים. לקרדינלים אסור לבחור בעצמם.

אחרי שהשלימו את כתיבת השמות המועדפים אליהם, הקרדינלים מניחים את הפתקים במזבח - הוא קופסת הקלפי. כל אחד מהם מניח את הפתק שלו על מין דיסק קטן, דיסק שמושלך לגביע. אחרי שכל הקולות הוגשו, שלושת הקרדינלים שמונו לתפקיד סופרים את הקולות, מאשרים ומכריזים את התוצאות בקול רם.

האפיפיור הפורש. בנדיקטוס ה-16 (צילום: רויטרס)
האפיפיור הפורש. בנדיקטוס ה-16|צילום: רויטרס

ומי מוגדר כמנצח?

כדי לנצח, אחד המועמדים צריך לקבל לפחות שני שליש מהקולות. במקרה הנוכחי מדובר ב-77 קולות. אם אין מנצח (ורוב הסיכויים שלפחות ביום-יומיים הראשונים לא יהיה מנצח), נערכת הצבעה נוספת ונוספת וכך גם ביום שלמחרת ולמחרת. בכל יום יערכו ארבע הצבעות עד שייבחר סוף סוף מנצח, שינהיג את העולם הקתולי.

עשן שחור, עשן לבן - מה הם מסמלים?

הארובה ממנה ייצא העשן הלבן, השבוע (צילום: רויטרס)
הארובה ממנה ייצא העשן הלבן, השבוע|צילום: רויטרס

פתקי ההצבעה נשרפים בתנור שהותקן במיוחד לאירוע בתוך הקפלה הסיסטינית - תנור ששולח את אות העשן המוכר ביותר בעולם. אם אין מנצח, הפתקים נשרפים עם חומר כימי שמעניק לעשן את הצבע השחור. כך הקהל הסקרן שבחוץ יודע שנערכה הצבעה אבל לא נבחר עדיין אפיפיור. כשיש מנצח, הפתקים נשרפים בלי שום חומר כימי - עשן לבן יוצא. זהו האות המוסכם לכך שיש מנהיג לכנסיה הקתולית - ויוצאת ההכרזה המפורסמת "הבמוס פאפאם".