הדיווח שפורסם בסוף השבוע על ידי סוכנות האנרגיה הבינלאומית מצביע על השינוי הדרמטי שמתחול באירן ומה באמת מצבה הכלכלי והפוליטי של הרפובליקה האיסלאמית. על פי הנתונים, תפוקת הנפט של איראן ירדה לשפל של שני עשורים - זאת בשל הסנקציות של מדינות המערב. לפי הסוכנות התפוקה נפלה בספטמבר ב-220 אלף חביות ליום ל-2.63 מיליון ביום, ומדובר בירידה חדה מהצפוי. הלקוחות האירופים של איראן מצאו תחליפים לנפט האיראני, בעיקר בסעודיה ובעיראק. בשבוע הבא יתכנסו האירופים לדון בהנחתה של סנקציות נוספות על טהרן. מי היה מאמין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מאחורי הקלעים מתנהל מאבק על ההגמוניה במזרח התיכון, ארה"ב מול רוסיה. האמריקאים כבשו את עיראק והחליפו את השלטון . הם שפכו מיליארדים על ממשלתו של נורי אל מאליקי כדי לבנות על החורבות שהשאיר סדאם חוסיין דמוקרטיה, אבל מי שנושפת בעורפה היא מוסקבה. עסקת נשק ענקית נחתמה בימים האחרונים בין עירק לרוסיה, עסקה ששוויה 4.3 מילארד דולר. היא כוללת מסוקים, מטוסי קרב ומערכות הגנה אווירית מתקדמות. זו הדרך של פוטין לתקוע טריז בין העולם הערבי לארה"ב. הוא עושה זאת בהצלחה בסוריה ועכשיו גם בעירק.
אז עכשיו מוסקבה רבה עם וושינגטון על ההשפעה בעירק והסיבה המרכזית היא הנפט.תרומתה של עיראק להיצע הנפט העולמי תגדל משמעותית ליותר מ-8 מיליון חביות ליום עד 2035. עתודות הנפט והגז הטבעי של עירק ישפיעו משמעותית על עתיד המדינה וימלאו תפקיד מרכזי בייצוב שוקי האנרגיה העולמיים.
עירק תהיה יצואנית הנפט הגדולה באזור
עירק תהיה שחקנית מובילה בהיצע הנפט בעשורים הקרובים ותהפוך ליצואנית הנפט הגדולה בעולם אחרי רוסיה. הרודנות לשעבר תהפוך גם לספקית המרכזית של הכלכלות הצומחות באסיה. ייצור הנפט בעיראק עקף בחודש שעבר את זה של איראן - על רקע ההשקעות בעירק או מול הסנקציות שהטיל המערב על השכנה ממזרח.
המאמץ לשיקום עיראק נמשך במקביל להגברת ייצור הנפט, מה שמאפשר קיום סנקציות חמורות על אירן מבלי להקפיץ את מחירי הנפט בעולם. האירנים לא יושבים בשקט כמובן, מאיימים לפעול ובשקט. האירנים כבר מנצלים קשרים עם שבטים מקומיים בדרום עירק, עם פוליטיקאים שיעים וכם מיליציות מקומיות כדי לגנוב ולהעביר נפט גולמי מבארות באזור בצרה שבדרום עירק לאירן. מדברים שם על חביות נפט בשווי כ-20 מיליון דולר ביום שעושות כך את דרכן וחוצות את הגבול.
צינור נפט שעוקף את מיצרי הורמוז
החרפת הסנקציות היא תהליך איטי שדורש היערכות. כך למשל, הושלמה בחודשים האחרונים בניית צינור נפט שעוקף את מיצרי הורמוז שבשליטת אירן. הצינור באורך 380 ק"מ חוצה את איחוד האמירויות מאבו-דאבי לפוג'יראת שבחוף האוקיינוס ההודי. הצינור מאפשר ייצוא נפט מהמפרץ הפרסי מבלי לעבור במיצרים. הצינור מעביר מיליון וחצי חביות ביום והתפוקה עוד תעלה. אירן מאיימת לסגור את המייצרים כי עד עכשיו עברו בהם חמישית מצריכת הנפט בעולם, אבל לא עוד.
מוסקבה קוראת את המפה ומנסה באמצעות עיסקאות נשק לדחוף רגל ולעצור את המהלך הזה שפוגע במאמצים של רוסיה לחזור ולהיות שחקנית מפתח באזור. יש כאן תפקיד משמעותי של אירופה לא רק ארה"ב ובתקופה האחרונה רואים גם תוצאות. גם האירנים חשים בכך.