אומבה. האם יפעל בניגוד לעמו? (צילום: רויטרס)
אובמה. מחסל עם פרס נובל|צילום: רויטרס

אמריקה מצליחה כבר די הרבה זמן להפעיל מסוקים ומל"טים במשימות החיסול שהיא מבצעת מעבר לים, אבל השבוע עוזריו של הנשיא אובמה ופוליטיקאים בכירים אחרים העלו שאלה מעניינת - האם הנשיא יכול לעשות את אותו הדבר באמריקה. האם הוא יכול להוציא פקודה ולהרוג מרחוק אמריקנים במדינה שלהם?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אף אמריקני לא צריך להיות מטרתו של מסוק על אדמתה של ארצות הברית מבלי להיות מואשם בפשע, בלי גזר דין של בית משפט שמוצא אותו אשם", אמר הסנאטור הרפובליקני ראנד פול.

זו שאלה של חיים ומוות שנוגעת לערבויות הבסיסיות ביותר שמציע שלטון החוק, עכשיו זה הופך לדיון על קריירה. האיש שחלק מאנשי ה-CNN קוראים לו "לוחם המל"טים של אובמה" מקבל קידום מהנשיא ומתקדם באיטיות לתהליך אישור הקונגרס שיציב אותו כראש סוכנות המודיעין המרכזית. הסנאטור ראנד פול ואחרים מנסים למנוע את המינוי הזה.

הממשלות הזרות מגנות, אבל למי אכפת?

ג'ון ברנן היה היועץ הבכיר ביותר ללחימה בטרור וניהל בחשאי מאות מתקפות על ידי מטוסים שנשלטים מרחוק. המועצה האמריקנית ליחסי החוץ, המהווה צוות חיצוני לממשל, ספרה יותר מ-3,000 אנשים שחוסלו במתקפות אוויריות שכאלה במקומות כמו אפגניסטן, פקיסטן, תימן וסומליה.

מחסלים מרחוק בפקיסטן, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מחסלים מרחוק בפקיסטן, ארכיון|צילום: חדשות 2

מתקפות המל"טים הן סוד מדינה, אבל הניו יורק טיימס ועוד גופי תקשרות מדווחים שוושינגטון מחזיקה רשימה של חשודי טרור מיוחדים, אלה מהווים מטרה לחיסול או ללכידה. לכידה, יש לציין, היא לרוב אופציה לא רלוונטית. הנשיא אובמה מאשר אישית את שמות האנשים האלה.

הרשימה השחורה הזו לא פורסמה מעולם, אבל ידוע שהיא כוללת לפחות אמריקני אחד - אנוואר אל-עוולאקי, דמות מרכזית בארגון אל קעידה בחצי האי הערבי שחוסל מירי מל"ט מבלי שהואשם בבית משפט אמריקני.ממשלת פקיסטן מגנה שוב ושוב את המתקפות האלה וטוענת שהן מפירות את החוק הבינלאומי ומסכנות אזרחים. התקשורת מעריכה שמאות אזרחים נהרגו במתקפות האלה והאו"ם עורך חקירה בנושא.

הסקרים שנערכו בין האזרחים האמריקנים מצביעים על תמיכה של הציבור במדיניות החיסולים בארצות אחרות, אבל הם לא ירגישו נוח עם הממשלה תחסל כך אזרחים אמריקנים, במיוחד לא על אדמה אמריקנית.

המחסל עם הנובל

החוקה האמריקנית מאפשרת מגוון של כלים חוקיים להגנה על האזרחים, בניהם הזכות לחיות. לכן, אנשיו של אובמה די סקפטיים לפני שהם ניגשים לנסות ולשכנע את הקונגרס שיש אישור חוקי לחיסול אמריקנים מבלי לערוך להם משפט, גם בתוך גבולות ארה"ב.

ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן CNN|צילום: AP

"זה אפשרי, אני חושב, לדמיין נסיבות קיצוניות שבהם זה יהיה הכרחי וחוקי במסגרת החוק האמריקני", כתב התובע הכללי אריק הולדר לרון פול השבוע. אבל גם הוא הודה שרק במקרים של פרובוקציה מסוכנת במיוחד זה יאושר, פרובוקציה כמו למשל מתקפה של אל קעידה על אדמת ארה"ב. אחרי שראה את האסון ב-11 לספטמבר הוא כבר אומר שזו אופציה - "היפותטית, כזו שבוודאי לא תתרחש, אחת שאנו מקווים - אף נשיא אמריקני לא יתמודד עמה".

הנשיא ברק אובמה זכה בפרס נובל לשלום מיד אחרי שנבחר בפעם הראשונה, הוא לא מתכוון לעורר מלחמות מעבר לים או להרוג אמריקנים בארה"ב, אבל הוא בהחלט מוכן לשפוך דם כדי להגן על מה שהוא רואה כבטחונה הלאומי של ארצות הברית. הוויכוח היום מתרכז בשאלה - איפה עובר הקו?