העולם כולו עקב ב-68 הימים אחרונים אחר המאמצים של ממשלת צ'ילה בפעולות החילוץ. מלבד ההתרגשות הגדולה שמלווה את התהליך, מדובר במבצע לוגיסטי מורכב שהעלה לא מעט חששות בקרב המחלצים ובני משפחות הכורים למצבם הרפואי של המחולצים. פרופ' ירון בר דיין, מומחה ברפואה פנימית וחוקר רפואה במצבי אסון, מסביר על ההשלכות הרפואיות של השהייה מתחת לפי האדמה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים מהחילוץ? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריו, ישנם שלושה מדדים עיקריים שמעידים על מצבו הראשוני של אדם בעת חירום: מצב ההכרה, מערכת הנשימה ומערכת הלב וכלי הדם. "אנחנו רואים שהכורים חולצו בהכרה, הם שולטים בתנועות שלהם והולכים בכוחות עצמם - וזה המדד הראשון שמתייחסים אליו במצב חירום כדי לראות אם נשקפת סכנה מיידית לאדם שחולץ", מסביר בר דיין. "במקרה של הכורים בצ'ילה נראה שאלו שחולצו עד כה לא חוו פגיעה נוירולוגית".
סיליקון חודר לריאות ופוגע באלסטיות שלהן
"המדד השני להערכת מצב הכורים הוא מצב הנשימה. לרוב הכורים יש ודאי תסמינים של מחלת הכורים, שבה סיליקון נכנס לתוך רקמות הריאה ופוגע באלסטיות של הריאה ובחילופי החמצן שהריאה מסוגלת לייצר בגוף", מסביר המומחה.
"להערכתי, מדד החמצן בדם של אלו שהצליחו לצאת בכוחות עצמם הוא סביר, אבל יש צורך במכשיר פלסוקסימטר כדי לקבל נתונים מדויקים יותר מבחינה רפואית".
"הסכנה העיקרית שעומדת בפני הכורים היא לכלי הלב וכלי הדם, כתוצאה מהלם", הוסיף בר דיין על המדד השלישי. "מצב כזה של שוק יכול לנבוע במהלך הימצאות ממושכת מתחת לפני האדמה כתוצאה מבעיות במאזן הנוזלים, בעיות מטבוליות שונות וזיהומים שונים שעלולים להתפתח כשאנשים חיים בצפיפות, בחוסר איוורור בתנאי לחות גבוהה כמו זו ששררה במכרה. זיהומים כאלה יכולים לגרום לירידה בלחץ הדם. גם כאן, יש צורך במדדים יותר עדינים כי לקבל תמונה על מצבם הראשוני של המחולצים".
חילוץ הכורים בצ'ילה - סיקור מיוחד:
הכורה הח-5 שחולץ תכנן לעבוד רק חודש במכרה
הכורים כבר מתחילים לחשוב על הרווחים
חילוץ הכורים - מהמרים על הראשון שייצא
צוות החילוץ הגיע אל הכורים - הכנות להכנסת קפסולת החילוץ
אור בקצה המנהרה של הכורים בצ'ילה
מקדח חדש יזרז את חילוץ 33 הכורים
אין אוויר? הכורים מצ'ילה מעשנים
משפחות הכורים מאשימות את המנהלים