בשבוע שעבר יצא פרקליט המדינה משה לדור בצעד חריג, וכתב מכתב חריף לשר המשפטים יעקב נאמן. היו מי ששמעו את לדור אומר, שהמכתב הובא בחיבוטי נפש קשים, שנכתבו טיוטות רבות, ורק אחרי ש"כלו כל הקיצים" הוחלט לשלוח אותו.
המכתב נשלח והופץ בתפוצה חריגה. הוא הועבר לכל עורכי הדין בפרקליטות המדינה ונמסר לכל כלי התקשורת בשל "בהילות העניין", וזאת למרות שלדור היה במהלך חופשה פרטית בחו"ל. לטענת שר המשפטים המכתב הגיע אליו דקות אחדות אחרי שהופץ לתקשורת. לטענת פרקליט המדינה המכתב הועבר ללשכת השר שעות בודדות קודם לכן.
המכתב כלל בתוכו הבהרות לגבי תוכניתו "הרת האסון" של שר המשפטים, לפצל את סמכויות היועץ המשפטי, אך כלל גם אמירות מלגלגות לגבי רצינות המסמך שאותו מתכוון שר המשפטים להעביר לממשלה.
"המכתב הוא מענה למציאות חריגה"
המכתב, כצפוי, עורר סערה. לצידו של לדור התייצבו שורה ארוכה של פוליטיקאים, אבל לא רק הם. מי שהיה המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט מישאל חשין, אמר שאכן מדובר בצעד חריג, אבל הוא מספק מענה למציאות חריגה. בנוסף, חברת הכנסת שלי יחימוביץ' מיהרה להוציא הודעה לעיתונות, לפיה לדור עשה צעד אמיץ.
גם היועץ המשפטי לשעבר יצחק זמיר הסביר, שפעולתו של לדור היתה צעד הכרחי בהתאם למציאות קשה. היועץ המשפטי מני מזוז, יצא גם הוא באופן יוצא דופן להגנתו של לדור. הוא טען שבמצב שבו נשקפת סכנה כל-כך חמורה לשלטון החוק - עובד ציבור כמו פרקליט המדינה מחויב להתריע בפני סכנות.
היו ששמעו את פרקליט המדינה משה לדור מלגלג על אמירותיו של שר המשפטים, שהשווה בין מכתבו של לדור לבין מצב שבו אלוף בצה"ל כותב מכתב המבקר את שר הביטחון. לדור חושב שפרקליט המדינה אינו כפוף לשר המשפטים וחובה עליו להתריע מפני סכנות כל-כך חמורות הגלומות בתוכניתו של שר המשפטים.
פרטי הפגישה נשמרים חסויים
שר המשפטים הסביר כי בכוונתו לתבוע הסברים מפרקליט המדינה כשישוב מחו"ל. לדור חזר שלשום לארץ, והבוקר נפגשו השניים בארבע עיניים. בתום הפגישה ניסינו לשמוע מפרקליט המדינה פרטים אודות הפגישה, וחשבנו שהציבור שהוזהר מלדור על הסכנות המשחרות לפתחו זכאי לדעת האם פרקליט המדינה התקפל בפני השר, או שהצליח לשכנע את השר בסכנות שבתוכניתו.
האם איימו על פרקליט המדינה בפגישה? האם ננזף? לאיזה הבנות הגיעו השניים? איך ימשיכו לעבוד ביחד ולנהל את אחד המשרדים החשובים? אלא שמקורבי לדור אמרו כי "אין בכוונתו להציף שוב את הנושא בתקשורת וכי אין בכוונת פרקליט המדינה למסור פרטים על פגישה אישית עם השר".
לפתע הציבור אינו חלק מהסיפור. לפתע הציבור לא מקבל תשובות. זה לא מקרה. פרקליטות המדינה בשורה של עניינים בוחרת בתשובות סתומות במקום השקיפות המחייבת בעלי תפקידים כל כך רמים.
לדור אמר למי שאמר, "חייבים לקיים בעניין דיון ציבורי". איך יכול להתקיים דיון ציבורי שפגישות כה חשובות מוסתרות מהעין הציבורית?
טורים נוספים של גיא פלג: