מאז נכנס לתפקידו לפני כחודשיים, משמיע נשיא אירן החדש חסן רוחאני קולות של פיוס כלפי המערב. האם מי שירש את הנשיא אחמדינג'אד שקרא לפתח גרעין כדי למחוק את ישראל מהמפה משמיע קולות אחרים שקוראים להידברות ולפשרות בנושא פרויקט הגרעין האירני? פרשני "אולפן שישי" רוני דניאל ואודי סגל סבורים שרוחאני משקר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הרושם בישראל הוא שהנשיא האירני החדש לא דובר אמת, משקר כל הזמן וש"הכל דיבורים". לא נכון לישראל 'לעוט' ולהגיב בכל פעם שהנשיא החדש שמשמיע קולות פייסניים אומר אמירה חדשה. רק המעשים יוכיחו וצריך לבחון בקור רוח את מה שקורה בשטח.
הנשיא הקודם אחמדינג'אד אמנם יצא נגד ישראל וקרא להשמידה, אך לפחות עשה זאת בגלוי ואמר מהן כוונותיו האמיתיות. אירן מעורבת בטרור כמעט בכל מקום על פני הגלובוס: בלבנון, בעזה, בסיני, בדרום אמריקה. האם מכל זה אירן באמת מתנערת כשהיא באה לקראת המערב ומשמיעה צלילי שלום? את הדברים האלה יש לבחון בזהירות ולא 'להתלהב' מכל אמירה שיוצאת מאירן שלא קוראת להשמדת ישראל.
גם אובמה לא ממש מאמין לרוחאני
בישראל ישנן שתי גישות שניתן לנקוט בהן בהקשר האירני: גישת נתניהו-יעלון אומרת שיש לחשוף את השקר האירני עד הסוף ולהראות שרוחאני רק מדבר מילים יפות ושהמציאות היא בעצם זהה לזו שהייתה לפני שעלה לשלטון.
מנגד, יש גם את גישת הנשיא פרס שאומרת שיש לברך על הרוח החדשה שנושבת מאירן, שהיא תוצאה של הסנקציות הקשות המוטלות עליה. ייתכן שאירן משמיעה קולות כאלה בגלל מצוקה כלכלית - והיא עשויה לפשוט את הרגל בעוד שנתיים. לדבריו, יש לבחון איך לנהוג מול אירן בהתאם להתפתחויות - גם אם ההצהרות של רוחאני, בן טיפוחיו של חמינאי, הן אכן שקריות.
בבית הלבן אמנם הצהירו היום על כוונה לפתוח במו"מ עם אירן על בסיס 'כבוד הדדי' ויש חילופי מסרים בין אובמה לרוחאני. השניים אפילו ינאמו בשבוע הבא בעצרת האו"ם מעל אותו פודיום והאחרון אפילו יפגוש את נשיא צרפת.
עם זאת, אובמה עדיין בוחן את רוחאני ולא מאמין לו במאה אחוז. יש תיאום ישראלי-אמריקני בנושא, והנשיא אובמה הבהיר שהוא לא מתרשם מה'קסם' של רוחאני ושהוא בודק את מעשיו.