ארצות הברית לוחמת באויבים מעירק, אפגניסטן ובקיני צרעות קיצוניים סביב העולם, אבל ישנו איום קטלני בהרבה בתוך גבולות הרפובליקה, האיום שמולו מתמודד הנשיא ברק אובמה עכשיו.
יש חמישים מיליון אמריקנים שאין להם מספיק כסף כדי ללכת ולראות רופא כשהם חולים. על פי ההערכות בוושינגטון 18 אלף אמריקנים מתים בכל שנה ממחלות שהיה ניתן לטפל בהן. ברובם המכריע של המקרים זהו ממוצע שעובר, בהרבה, את מספר קורבנות הטרור והחיילים.
אובמה: מערכת הבריאות שלנו מקולקלת
רוב המדינות המפותחות התמודדו עם הבעיה הזו לפני עשורים, אבל ארה"ב נחושה לפתור את הבעיה, בלי להשתמש במערכות הנפוצות ביותר- מערכת בריאות ממשלתית או מערכת ביטוח רפואי. כבר עכשיו, ארה"ב משלמת ביטוח בריאות עבור העניים והקשישים. אבל לאמריקנים רבים, בעיקר רפובליקנים, הרחבת מעגל התמיכה הזה תראה כמו 'סוציאליזם'. הם לא סומכים על וושינגטון שתנהל עבורם נושא כה חשוב כמו הבריאות שלהם.
כשהכלכלה בצרות- אמריקנים פוחדים לאבד את הביטוח הרפואי
רוב האמריקנים משלמים למערכות בריאות פרטיות, בדרך כלל עם ביטוח שנעשה על ידי מקומות העבודה (אם הם לא משלמים, הם לא מקבלים טיפול רפואי). התוצאה היא תעשייה עצומה, נושאת רווח ובעלת כוח שהצליחה לעצור כל ניסיון לרפורמה במערכת. אובמה לא מנסה באמת לשנות את המערכת, אלא מנסה למצוא דרכים להרחיב אותה, להשיג בריאות למיליוני אמריקנים בלי ביטוח.
לנשיא יש תכנית, השבוע הוא סיפר אותה לחברי הקונגרס ממפלגתו ודרש שתהפוך לחוק עד סוף השנה. כמה נשיאים ניסו בעבר לערוך רפורמות ונכשלו, אבל הפוליטיקה נראית יותר מבטיחה עכשיו. כשהכלכלה בצרות, יותר אמריקנים פוחדים לאבד את המשרות שכוללות את הביטוח הרפואי שלהם. חלק מארגוני הבריאות הגדולים הודיעו לאובמה שהפעם הם מוכנים לשתף פעולה.
זה משאיר רק בעיה אחת, וושינגטון תיאלץ למצוא הרבה מאוד כסף - על פי ההערכות המחיר יהיה יותר מטריליון דולר בעשר השנים הראשונות. כבר עכשיו ממשל אובמה שואל ומבזבז סכומים שוברי שיאים.
אנשים סביב העולם זוכרים היטב את התחייבויותיו של אובמה לסגת מעירק ולסגור את בסיס המעצר במפרץ גוונטנאמו. אבל לרפורמות במערכת הבריאות תהיה השפעה גדולה בהרבה על רוב המצביעים האמריקנים והם מצפים מהנשיא שיבצע.
תכניתו של ג'ונתן מאן - Political Mann - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.