האינטרנט בסוריה אינו דבר מובן מאליו. אמנם שיעור הגידול מתחילת העשור עומד על קרוב ל-12 אלף אחוז, אולם הוא עדיין מצוי ברשותם של 16.4% בלבד מתושבי המדינה. סוריה הייתה המדינה האחרונה לקלוט את האינטרנט מקרב מדינות המזרח התיכון. זאת, רק לאחר שווידאה את יכולותיה הטכניות לשלוט ולפקח על תעבורת האינטרנט בתחומה.
ההגבלות השלטוניות על החופש במדינה וההגבלות החמורות על האינטרנט ועל המשתמשים, מציבות את סוריה כאחת מ"אויבות האינטרנט" בעולם. בשנת 2007 היא אף הוגדרה כ"בית הכלא הגדול במזרח התיכון" עבור משתמשי אינטרנט, זאת בשל מספרם הרב של העצורים.
המדינה נגד פייסבוק
בימים האחרונים עלתה בתקשורת סוגיית הרשתות החברתיות במדינה, לאור המסע שפתח הממשל הסורי נגד אתר פייסבוק והקריאה להחרימו. זאת בשל החלטת הנהלת החברה לראות ברמת הגולן חלק מישראל ולרשום משתמשים מיישובים אלה כתושבי ישראל ולא כתושבי סוריה כפי שהיה עד כה.
בנוסף, נמסר כי סוריה תחסום את האתר ברחבי המדינה. אולם בפועל אתר זה חסום מזה כשנתיים, לצד הגבלות על אתרי רשתות חברתיות אחרות. ההערכה הינה כי הגבלות אלה נועדו לחסום ערוצים בהם כבר נוצרו קשרים בין ישראלים לבין תושבים סורים.
חדירת האינטרנט למדינה ותפוצת רשתות חברתיות בה, לא רק ממלאת תפקיד מפתח בקבלת מידע והעברתו על הקורה במדינה ומחוצה לה. היא גם מאפשרת למשתמשים לעקוף את ההגבלות השלטוניות ולנסות להפעיל לעיתים קבוצות לחץ לשם יצירת שינויים חברתיים וכלכליים במדינה, זאת למרות המחיר האישי הכבד שנאלצים משתמשי האינטרנט והבלוגרים בסוריה לשלם לעיתים.
הרשת: פלטפורמת מחאה
קבוצות יעודיות בפייסבוק משמשות כפלטפורמות מחאה מקוונות המצליחות לפעמים להביא לשינוי במדינה. אונס של נערה הביא לדיון ציבורי אודות ניצול מיני של ילדים תודות למסע מקוון שכזה, בו השתתפו אלפים.
מסע מקוון להסרת ההגבלות על אתר פייסבוק במדינה ואף פנייה אישית של אחת הקבוצות לנשיא בעניין זה, כמו גם קריאה של בלוגרים מקומיים לחרם על ספקיות הסלולר במדינה בשל העלויות הגבוהות ואיכות השירות. בנוסף, בימים אלה הסתיימה תחרות הבלוג הסורי הטוב ביותר, בו התחרו המתמודדים ונבחרו זוכים בקטגוריות שונות.
יש הרואים ברשתות החברתיות בסיס ליצירת התארגנויות וקבוצות לחץ אשר אינן אפשריות בחיי היום יום בסוריה, בשל הפיקוח ההדוק על חופש הפרט והביטוי. זוהי עדות מוחשית נוספת לעוצמת האינטרנט, לא רק ככלי להעברת מידע במדינות דיקטטוריות, אלא אף ליצירת בסיס לשינויים חברתיים במדינות שכאלה. דבר המהווה קריאת תיגר חמורה במדינה ריכוזית ומחמירה כסוריה ומתוקף כך לאתגר הולך וגדל עבור הממשל. לאור כל זאת, סביר להניח כי ככל שתעמיק חדירת האינטרנט למדינה, כך ילכו ויעמיקו הביטויים המקוונים של לחץ עממי לשינוי.
ד"ר טל פבל הינו מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האסלאמי ובעל אתר בתחום זה - middleeast-internet-monitor.com.