חיזבאללה השתדל מאוד השבוע לארגן סדרה ארוכה של אירועים עממיים לציון מה שהוא מכנה "יום השחרור". לשם כך, דירבנו פעיליו אלפי כפריים מרצועת הגבול עם ישראל לשוב לבתיהם - ההרוסים בחלקם הגדול - בניגוד להוראות צה"ל ובלי שצבא לבנון יתאמץ יותר מדי לעצור אותם. התוצאה הייתה, לפי מניינם, 22 אזרחים הרוגים וכחמישים פצועים. מספר הקורבנות הגבוה עורר תרעומת קשה ברחבי המדינה. מאמרים בעיתונות הביירותית ופרשנים בתוכניות הטלוויזיה המקומיות תיארו את חיזבאללה כמי ששולח ביודעין אנשים אל מותם רק כדי ליצור מצג שווא של ניפוח שרירים. המנהיג הנוצרי הבולט ביותר סמיר ג'עג'ע אמר כי קשה לראות במפלגה כזו שותף ראוי בממשלה. חיזבאללה עצר, אפוא, חלק מתנועת התושבים דרומה והדריך אותם שלא להתגרות בעמדות של חיילי צה"ל סביב מקצת מן הכפרים. במקביל, הוציא חיזבאללה הבהרות שלא יפריע לצבא הסדיר להחרים כל מצבור נשק שיימצא מדרום לליטאני. הדגש בגישה החדשה של חיזבאללה הוא שמה שאסור להחזיק מדרום לנהר מותר לצבור מצפון לו. יותר מזה, חיזבאללה לא מחה על הארכת שהיית צה"ל בכפרים דרומיים אחדים עד ל-18 בפברואר ורק מקפיד להזכיר שצה"ל יצטרך לשחרר אנשי חיזבאללה שנפלו בשבי במהלך הלחימה.

מעבר לזה: חיזבאללה אינו מעז לערער על הכוונה להציב בארבע-חמש נקודות שולטות לאורך הגבול כוחות של יוניפי"ל בליווי צבא לבנון באופן שימנע ממנו לייצר איום מחודש על יישובי הגליל. הנקודה העיקרית שבה מדובר היא תל עווידה, שמזוהה בטעות אצלנו כקבר הנביא עובדיה, גבעה רמה המשקיפה על כל עמק החולה ואשר שימשה בשנים עברו תחילה כמוצב עיקרי של צבא לבנון ובהמשך מוצב חשוב של צה"ל ברצועת הביטחון, שלצידו מנחת מסוקים. נקודות אחרת עליהן יחול ההסדר החדש הן רכס חמאמיס החולש על מטולה ממזרח לנחל עיון, מארון א-ראס שבגזרה התיכונה ולבונה שבא היה מערך עיקרי של כוח רדואן עד לפרוץ המלחמה.

ההתנהלות הזו של חיזבאללה נובעת מהמצוקה הגוברת שבה הוא שרוי במגרש הפוליטי בלבנון. על ידי שיגור התושבים לכפרים חיזבאללה ביקש להוכיח שכוחו עדיין במותניו וכי לא איבד את אהדת הציבור השיעי. הארגון זקוק לספק "הוכחות" כאלה משום שיותר ויותר קולות מקרב השיעים תובעים עכשיו במפגיע שבממשלה החדשה יינתן ייצוג לבני העדה שאינם קשורים לחיזבאללה או לתנועת אמל.

תושבי לבנון מנסים לחזור לדרום המדינה
ניסיון החזרה עורר ביקורת בלבנון

אולם, חיזבאללה מודה שיש לו מחלוקות רציניות עם הנשיא החדש גנרל ג'וזף עון וראש הממשלה המיועד ד"ר נוואף סלאם, שבבחירתם לא רצה אף נאלץ להשלים עם העובדה המוגמרת. חיזבאללה אינו מרוצה מהפעלתנות של צבא לבנון נגד בסיסים צבאיים של ארגונים פלסטיניים בצפון המדינה וחושב שזה סימן לבאות. חיזבאללה גם נמצא כעת בהתנגשות חזיתית עם סלאם, שמסרב בתוקף להיכנע לתכתיבים של הארגון בנוגע לחלוקת התיקים בממשלה וזהות השרים. כך, למשל, ניטש עכשיו ויכוח קשה באשר למשרת שר האוצר, כאשר חיזבאללה ושותפיו מתעקשים להפקיד תיק זה בידי אדם מסוים בעוד ראש הממשלה המיועד מסביר שכוונתו לאייש את תפקידי השרים על פי כישוריהם וטוהר כפיהם של המועמדים. בחיזבאללה כבר מבינים שבממשלה שתקום בקרוב לא יהיה להם ולשותפיהם מתנועת אמל רוב בהצבעות וכי יצטרכו לשבת סביב השולחן עם יריביהם המרים ביותר כמו נציגיו של סמיר ג'עג'ע ואנשי מפלגתו של סאמי ג'ומייל, בן למשפחת מייסדי הפלנגות.

ראש ממשלת לבנון, נאווף סאלם (צילום: Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images)
לא נכנע לדרישות של חיזבאללה, ראש ממשלת לבנון נאווף סאלם (ארכיון)|צילום: Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images

במצב הדברים הזה, מעדיף חיזבאללה לנסות להדק את שורותיו ולגבש הנהגה יעילה במקום זו שחוסלה במלחמה. את הזרוע הצבאית הפקידו בידי היית'ם טבטבאי ואבו-עלי חיידר, אך בזרוע המדינית אין כרגע אישים הששים להיכנס לתפקיד מזכ"ל התנועה במקומו של השייח' נעים קאסם החיוור, המשמש כממלא מקום בלבד.