מדינה שלמה התעטפה באבל כבד עם חזרתם של ישראלים חטופים שנרצחו באכזריות על ידי חמאס ברצועת עזה. בעוד אנו מבכים את מתינו, צופים שוב ושוב בתמונות ילדי משפחת ביבס ומתקשים לעכל את עוצמת הרוע, התפוצצו ונחשפו מטענים רבי-עוצמה בשלושה אוטובוסים בבת ים בפיגוע שיכול היה להסתיים במותם של עשרות ישראלים. רק נס מנע את המחזות שכמעט שכחנו מימי האינתיפאדה השנייה של אוטובוסים שרופים ועשרות הרוגים ופצועים מפיצוץ מטעני תופת ופיגועי מתאבדים. מספר המטענים והעובדה שהיו מיועדים להתפוצץ בו-זמנית בכמה זירות מעידים על תשתית טרור מאורגנת בעלת יכולות לתכנון והוצאה לפועל של פיגוע מורכב.

בחסות המלחמה בעזה, וביתר שאת בשל הציפייה המתוחה לשחרור החטופים, מתחוללת מלחמה של ממש ביהודה ושומרון. מאז תחילת המלחמה מתמודדים שב"כ וצה"ל עם רמת טרור חסרת תקדים, שמחייבת פעילות סיכול עצימה והפעלת כוח שמוכרים יותר מזירות עזה ולבנון. הפעילות כוללת מבצעים חוזרים ונשנים וימי קרב בעיקר בצפון השומרון, אלפי מעצרים, חיסול מחבלים רבים, התרעות רבות וסיכולים של פיגועים על הסף, חלקם של חוליות שהיו בדרכן לביצוע פיגוע. כוחות הביטחון הצליחו במידה רבה למנוע את זליגת הטרור אל מעבר לגדר ולהביא את המלחמה אל תוך מחנות הפליטים והיישובים הפלסטינים, תוך הפעלת מדיניות "כיסוח הדשא" באופן מרשים ובאחוזי הצלחה ניכרים.

פעילות כוחות צה
פעילות אינטנסיבית של צה"ל בבירות הטרור של יו"ש (ארכיון)|צילום: דובר צה"ל

המטענים שהונחו באוטובוסים בבת ים הם התגשמות החשש לעליית מדרגה נוספת של הטרור מאיו"ש, ולחזרתם של מראות הזוועה של מגה פיגועים במקומות הומי אדם בלב המדינה. לפיגוע שנמנע מאפיינים מדאיגים גם מעבר למיקומו: העובדה שמדובר בכמה מטענים שהיו אמורים להתפוצץ בזירות שונות, בו-זמנית, מעידה על תחכום רב יחסית ועל יכולת ביצוע גבוהה של תשתית מאורגנת. בשנתיים האחרונות התרגלנו לתשתיות טרור מאורגנות ומצוידות להפליא במימון ותמיכה של איראן, עם כלי נשק מתקדמים ומטענים צבאיים רבי עוצמה, חמ"לים, ציוד קשר, רחפנים ואמצעים רבים נוספים. למרות זאת, לשם הנחת כמה מטענים בתוך אוטובוסים בלב המדינה נדרשת תשתית בעלת יכולות ייצור והרכבה, איסוף מודיעין מתקדם, שינוע והובלה, וכן יכולות תכנון ופיקוד.

המימון והתמיכה של איראן וארגוני הטרור, והמעבר לאסטרטגיה של טרור מבוזר, יצרו תשתיות טרור עצמאיות, שאינן מזוהות בהכרח עם הארגונים המסורתיים ומתבססות על קשרים משפחתיים ומקומיים. זהו אתגר שונה ונוסף על זה של הארגונים המסורתיים, שפועלים ללא לאות לבנייה ושיקום של תשתיות הנתונות ללחץ סיכולי בלתי פוסק. לכך יש להוסיף את אוזלת היד של הרשות הפלסטינית, שמאפשרת את צמיחתן של המיליציות המקומיות הללו. הירידה באפקטיביות הסיכולית של הרשות הפלסטינית מעלה סימני שאלה כבדים לגבי עתיד שיתוף הפעולה הביטחוני ויכולת המשילות שלה.

זירת הפיצוץ ואחד המטענים בגוש דן (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
יכולות מבצעיות מטרידות גם בתוך הצד הישראלי, הפיגוע שנמנע בבת ים|צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

אלא שרפיונה של הרשות הפלסטינית לא יכול לחפות על הכישלון המודיעיני והמבצעי של פיצוץ המטענים באוטובוסים. הכשל מקיף את כלל מעגלי האבטחה, החל מהמעגל המודיעיני שלא זיהה את התארגנות התשתית מבעוד מועד, המעבר ככל הנראה שוב דרך פרצות בגדר, התנועה ללא הפרעה עד לתוך העיר בת ים והיעדר האבטחה המתאימה באוטובוסים וחניונים. הנחת היסוד היא שלעולם המודיעין המקדים, איכותי ככל שיהיה, לא יוכל לספק מענה לכלל האיומים והתרחישים. מעגלי האבטחה הנוספים כמו הגדר הביטחונית, כוחות צבא ומחסומים ואבטחה מקומית אמורים לספק את המענה המשלים. העובדה שלאחר 20 שנה מתום האינתיפאדה, הגדר הביטחונית עדיין מלאה פרצות שמאפשרות מעבר חופשי של מחבלים ושוהים בלתי חוקיים, היא כשל מערכתי. הטיפול הנרפה והחסר בתופעת השוהים הבלתי חוקיים על כלל מאפייניה - מלינים, מסיעים ומעסיקים - היא המשכו של כשל זה. הנחיית הרמטכ"ל לאחר ניסיון הפיגוע אמש (חמישי) לתגבור כוחות לסגירת הגדר תחזיק מעמד כמה ימים לכל היותר, ובמהירות נשוב למציאות של גדר פרוצה ומעבר חופשי.

מעבר שב
מחדל מתמשך שלא מטופל - הפרצות בגדר המערכת שמאפשרות מעבר שב"חים (ארכיון)|צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

לכך יש להוסיף את השינוי התפיסתי הנדרש והמתחייב מרמת הטרור הגבוהה באיו"ש וממנה. בעקבות פיגועי התופת באוטובוסים באינתיפאדה השנייה הוצבה אבטחה חמושה באוטובוסים, מאבטחים הוצבו גם בפתחי קניונים, ובכניסה למסעדות ומקומות בילוי. רמת האיום המתפתח באיו"ש דומה וייתכן אף עולה על רמת האיום באינתיפאדה השנייה. נדרש שינוי תפיסתי גם בעורף כדי לספק מענה מקיף לכלל האיומים. יחד עם ערנות מוגברת של הציבור, שבאה לידי ביטוי גם בפיגוע האחרון בערנות מצילת חיים של נוסעת באוטובוס, ניתן יהיה להתמודד טוב יותר עם שובם של פיגועי התופת.

>>> שלום בן חנן הוא בכיר שב"כ לשעבר