אם חשבתם שמצבה המדיני של מדינת ישראל רע, השבוע הוא ספג עוד מכה קשה. עליזה בן-נון, ראשת המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, האישה הבכירה ביותר במערך החוץ והביטחון של מדינת ישראל, ה"דיפלומטית מספר 1", עוזבת את תפקידה - במפתיע - ומותירה אחריה משרד חוץ מוכה הלם.

בן-נון נשאה על כתפיה את המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ בכל תקופת המלחמה, ניהלה אותו ביד רמה, תחת אתגרים מדיניים ודיפלומטיים חסרי תקדים. בן-נון הינה אישיות מדינית ידועה ומוערכת במרחב הדיפלומטי, ששירתה בין השאר כשגרירת ישראל בצרפת והונגריה. היא נחשבת לאיכותית, עניינית, מקצועית.

הדיפלומטית עליזה בן נון (צילום: משה שי, פלאש 90)
טלטלה דווקא בתפקיד האסטרטגי החשוב, הדיפלומטית עליזה בן נון (ארכיון)|צילום: משה שי, פלאש 90

המערך המדיני הינו ישות אסטרטגית בעל חשיבות עליונה, גוף מתכלל שמכווין את הפעילות של כלל הנציגויות של ישראל בעולם; המוח מאחורי הדיפלומטיה הישראלית. עזיבתה של בן-נון את התפקיד האסטרטגי בנקודת זמן חשובה כל כך, כשמדינת ישראל עודנה מתמודדת עם מערכה דיפלומטית מורכבת ומאתגרת בזמן מלחמה, הייתה מפתיעה מאוד. אפשר רק לדמיין מה קרה שם בחדרי חדרים שגרם לה לקבל את ההחלטה הקשה לעזוב, וקשה שלא להניח שיש קשר בין החלטתה, לבין כניסתו של שר החוץ החדש, גדעון סער, לתפקידו.

העזיבה של עליזה בן-נון זאת לא עוד עזיבה של עובד ציבור בכיר. בן-נון היא הדיפלומטית הישראלית הבכירה ביותר, יותר מכל שגריר בעולם - ומעל הכול, מדובר באישה היחידה הבכירה שנותרה בכל מערך החוץ והביטחון הישראלי. עזיבתה לא רק מעידה על המשך ההתרוקנות של המגזר הציבורי מכישרונות בכירים. עם עזיבתה - לא יוותרו יותר נשים במוקדי קבלת ההחלטות המדיניות-ביטחוניות במדינת ישראל. מלבד שרת התחבורה וחברת הקבינט - מירי רגב - כמובן. "דודו, זה לא טוב".

לפני מספר שבועות בלבד קיבלה בן-נון את "אות פורום דבורה" המכובד למדיניות חוץ. היא עלתה על הבמה באיפוק וייצוגיות שמאפיינת את המיטב שבדיפלומטים. על הבמה החגיגית שהייתה מוקדשת לה, עם שמה מתנוסס על מסך ענק ברקע, בן-נון לא דיברה על עצמה כלל. באצילות ובממלכתיות, היא דיברה על משרד החוץ, על הצוותים, על האתגרים המדיניים, ועל הפעילות האינטנסיבית של המערך המדיני לאורך המלחמה כדי להתמודד איתם. היא דיברה על ההצלחות, אבל גם לא מעט על הכישלונות. היא הוקירה את האנשים, את הרוח, את השליחות הדיפלומטית. ומבלי להתאמץ, ואולי אף מבלי להתכוון, היא עוררה השראה באולם מפוצץ עד אפס מקום של נשים בעלות רקע מדיני-ביטחוני שיודעות היום יותר מתמיד: חייבים נשים בשולחן קבלת ההחלטות המדיני-ביטחוני. חייבים נשים בחשיבה האסטרטגית המדינית. חייבים מוח נשי מאחורי מדיניות החוץ והביטחון של ישראל. חייבים דיפלומטיה נשית. חייבים, נשים.

עזיבתה של בן-נון צריכה להיות קריאת השכמה מהדהדת. היום כבר כולם יודעים: בלי ייצוג נשי בשולחן, אנחנו למעשה - 50% עיוורים. ממשלת ישראל הנוכחית אומנם פוסלת דה-פקטו את הקול הנשי במוקדי קבלת ההחלטות, אבל היא תהיה האחרונה שתוכל לעשות זאת. בשנים הקרובות אנחנו נבצר את הנוכחות הנשית בשולחן קבלת ההחלטות. נוביל לשינוי מכונן. נדאג לכך שנשים יעצבו, יתכננו ויחליטו, על מדיניות החוץ והביטחון של מדינת ישראל. נוודא שיעשו זאת לא פחות מגברים, ואולי, אף יותר.

>>> ליאן פולק-דוד היא יועצת אסטרטגית. שימשה בעבר כיועצת במשרד רה"מ, המל"ל ובצוות המו"מ עם הפלסטינים. יועצת לשעבר בחברה של טוני בלייר המייעצת לממשלות. חברת "פורום דבורה"