בחירתו של גנרל ג'וזף עון לנשיא לבנון בשבוע שעבר איננה מובנת כהלכה, לצערי, ברוב דברי הפרשנות ששמעתי וקראתי: נכון שבסיבוב ההצבעה השני בפרלמנט הלבנוני הצביעו צירי חיזבאללה ושותפיהם השיעים בתנועת "אמל" בעדו, אבל היה זה מהלך של חוסר ברירה. חיזבאללה עומד עכשיו מול אתגר מסובך בנוגע להרכב הממשלה החדשה בביירות וההיערכות – כולל התיקונים בחוק הבחירות – לבחירות הכלליות לפרלמנט במאי 2026. חיזבאללה "תמך" בבחירתו של עון, אף שלא רצה בו מלכתחילה וניסה לטרפד את בחירתו, רק במאמץ לנסות ולשמר לפחות חלק מנכסיו הפוליטיים בזירה הפנימית.
כבר בסיבוב ההצבעה הראשון בפרלמנט קיבל עון 80 מתוך 128 הקולות בפרלמנט הלבנוני. בסיבוב זה נדרש רוב של שני שלישים - 86 צירים – אבל מספר הקולות הזה הספיק די ויותר כדי לאפשר לעון לנצח בהצבעה בסיבוב השני, שבו נדרש רוב רגיל של 65 קולות בלבד. כך מצא עצמו חיזבאללה מול הסכנה שייבחר נשיא על אף התנגדותו, זה היה הופך לציון דרך חשוב בפוליטיקה הלבנונית. שעל כן, הרכין חיזבאללה ראש והצטרף בעל כורחו לרוב בפרלמנט, תוך שהוא מנסה במהלך השעתיים שחלפו בין שתי ההצבעות לסחוט הבטחות וויתורים מעון ואנשיו. השליחים של ארצות הברית וסעודיה, עמוס הוכשטיין ויזיד בן פרחאן (אבו פהד) השגיחו מקרוב על כל תזוזה במגעים שהתנהלו בחדרים סגורים.
חיזבאללה טוען עכשיו שעלה בידו – יחד עם יו"ר הפרלמנט נביה ברי – לחלץ מעון שתי התחייבויות בעלות משמעות: האחת, לא לדרוש פירוק נשק של חיזבאללה באזורים שמצפון לליטאני – כלומר הפרדה בין החלטת מועצת הביטחון 1701 להחלטה הקודמת של מועצת הביטחון 1559 – ושנית, ערובה לכך שחיזבאללה יהיה שותף מלא במגעים על הרכב הממשלה החדשה וחלוקת התיקים. במיוחד התעקש יו"ר סיעת חיזבאללה בפרלמנט, מוחמד רעד, על מעורבות בהחלטה על זהותו של שר האוצר. מה פלא? ואולם, מקורות יודעי דבר בביירות שהיו מעורבים במקח וממכר שקדם לבחירתו של עון טוענים בתקיפות כי לא ניתנו לחיזבאללה הבטחות כאלו וכי הארגון מפיץ את הטענות הללו כדי שתומכיו לא יראו במה שקרה כישלון מביש.
עכשיו מתנהל הקרב על מינוי ראש הממשלה הבא ושריו – כ-25 עד 30 במספרם. חיזבאללה רוצה שהמיליארדר הסוני נג'יב מקאתי ימשיך בתפקידו, אבל יש לכך התנגדות אצל סיעות רבות, לרבות מי שהיו שותפים קרובים של חיזבאללה עד לימים האחרונים. כמו מי שהיה מועמדם לנשיאות, סלימאן פרנג'יה, שנאלץ לפרוש מן המרוץ בבושת פנים. שמות אחדים הועלו במגעים האחרונים, לרבות נוואף סלאם, נשיא בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, חבר הפרלמנט הסוני פואד מחזומי והמעניין מכולם – ציר הפרלמנט אשרף ריפי, שהוא כעת המועמד המועדף של רוב הנוצרים. ריפי, שכמו יתר המועמדים לתפקיד, הוא בן לעדה הסונית, שימש כראש שירותי הביטחון של לבנון וקנה לעצמו מוניטין כאויב מר של חיזבאללה. שעל כן, הארגון יעשה כל שביכולתו כדי לטרפד את בחירתו. בכל מקרה, לחיזבאללה כבר ברור שבממשלה החדשה, בניגוד לזו היוצאת, ישבו לא מעט ממתנגדיו המושבעים כמו אנשי תנועת "הכוחות הלבנוניים" של סמיר ג'עג'ע ודומיו. יהא מי שיהיה ראש הממשלה, חיזבאללה לא יוכל לשמש יותר מוציא ומביא יחיד של החלטות הקבינט.
במבט קדימה, יש בחיזבאללה דאגה גדולה מפני הבחירות הכלליות בעוד 14 חודשים. כרגע, מותר לומר בוודאות שחיזבאללה ובעלי בריתו יאבדו מכוחם לאחר שכבר נחלשו באופן ניכר בבחירות של 2022. בתוך העדה השיעית, נערכים להתמודד אישים עצמאיים שיש להם ביקורת על חיזבאללה בגין המלחמה בישראל וחלק מהצירים הנוצרים והדרוזים ששילבו ידיים במשך שנים עם חיזבאללה, כבר פונים לחפש שותפויות אחרות.
במאמץ כמעט נואש, תבע הארגון מעון להבטיח להקצות 10 מיליארד דולרים לשיקום אזור הדרום. בכסף זה ביקש חיזבאללה להשתמש כדי למלא אחר ההבטחות שנתן, ואינו מצליח לפרוע, לעשרות אלפי העקורים וחסרי הבית. ואולם, אנשיו של עון הפנו את שליחי חיזבאללה אל הסעודים בעניין זה והשגריר הסעודי בביירות, בוחארי, סירב במפגיע לתת הבטחה למימון כזה. הוא הבטיח: "נראה מה אפשר לעשות".
הסיכום הוא שחיזבאללה בלע צפרדע אחת שמנמנה עם כניסתו של גנרל עון לארמון בעבדא לאחר נאום שבו דרש שכל הנשק במדינה יהיה אך ורק בידי הצבא הסדיר. צפרדע שנייה בולע עכשיו חיזבאללה כאשר שליטתו בממשלה החדשה תיחלש בוודאות באופן דרמטי, וצפרדע שלישית כבר מקרקרת לקראת מערכת הבחירות לפרלמנט בשנה הבאה, שבעצם מתחילה כבר היום.