הקריסה המהירה של משטר אסד בסוריה הפתיעה את כולם. ההתמוטטות המהירה של הצבא הסורי לא הותירה לבעלי בריתה של סוריה, איראן ורוסיה, זמן מספיק להתערב באופן יעיל למענו. המפנה הדרמטי של האירועים בדמשק הנחית מכה קשה על השפעתה האזורית של איראן לאחר עשורים של ברית עם שושלת אסד.

אובדן סוריה פגע באיראן בכמה דרכים. מבחינתה, אבדה הרציפות הטריטוריאלית של טהראן עם לבנון, הנשלטת על ידי שליחתה החשובה חיזבאללה, ארגון טרור שיעי. כעת זה מקשה על מאמצי איראן לשקם את הכוחות הצבאיים של חיזבאללה, שספגו מהלומות מישראל. איראן גם איבדה אחת מאפשרויות הפעולה לערער את יציבות ממלכת ירדן, הגובלת בסוריה. מכיוון שרוסיה ואיראן, חברות במחנה האנטי-מערבי, הן המפסידות המיידיות במצב המתהווה, ההתפתחויות במדינה הן תוצאה מבורכת עבור ארצות הברית.

ישראל שוב הוכיחה שהיא בעלת ברית חשובה. חיל האוויר שלה הותיר את שמי איראן חסרי הגנה. היא חיסלה את מירב היכולות הצבאיות של חמאס ופגעה קשות בחיזבאללה, שניהם שליחים איראניים. פעולות אלו גרמו, מבלי שהתכוונו לכך, לשינוי מהפכני בסוריה ולדעיכת המחנה בהובלת איראן. אלו חדשות טובות למערב ולמדינות בעלות השקפה דומה במזרח התיכון.

המורדים בסוריה (צילום: AP)
סמל לדעיכת הציר השיעי כולו (המורדים בסוריה, ארכיון)|צילום: AP

ישראל יכולה לעשות טובה נוספת למערב על ידי ניצול ההתפתחויות ותקיפת התשתית הגרעינית של איראן. מניעת הגרעון של איראן היא דחופה יותר מאשר לפני נפילת סוריה, מכיוון שטהראן, לפי דוח עדכני של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בוינה, "האיצה באופן דרמטי את העשרת האורניום". ייתכן שאיראן תחליט להשלים את מאמציה הגרעיניים ולהגיע אל הפצצה כדי לפצות על חולשתה הנוכחית ולהגביר את כוחה ההרתעתי, כשהשליחים שלה הפכו לפחות רלוונטיים. חלון ההזדמנויות האופטימלי לפעולה הוא תקופת הביניים עד שטראמפ ייכנס לבית הלבן. אם איראן תהפוך לגרעינית זה יוביל לשרשרת גרעון במדינות נוספות במזרח התיכון ובאפשרות לקריסת האמנה הבין-לאומית לאי-הפצת נשק גרעיני, ה-NPT.

נוצרו תנאים שאולי מאפשרים ללבנון להשתחרר מעול חיזבאללה. לא ברור אם מנהיגיה הפוליטיים, שלא הפגינו אומץ רב בעבר, יוכלו לנצל את ההזדמנות לשינוי חיובי. המערכת הפוליטית של המדינה סובלת משיתוק ממושך שהוביל אותה לתהום כלכלית ולהרס נרחב.

אחמד א-שרע בפגישה עם נציגי העדה הדרוזית בסוריה
סדר יום איסלאמיסטי קיצוני, ג'ולאני ומנהיגי המיעוטים בסוריה

עם זאת, קריסת משטר אסד לא תהפוך את סוריה, ואף לא את המזרח התיכון כולו, למקום טוב יותר. מגוון קבוצות איסלאמיסטיות קיצוניות שכבשו את דמשק לא מתעניינות בדמוקרטיה ובזכויות אדם. בדמשק, עריצות שושלת אסד הוחלפה בדיקטטורים שמקדמים סדר יום איסלאמיסטי עם מעט סובלנות לחילוקי דעות מכל סוג שהוא. הם יורשיהם של ארגון דאעש הקנאי. לכן, קיימים חששות רציניים לגבי עתידם של מיעוטים בסוריה, כמו הכורדים, הדרוזים, העלאווים והנוצרים. התקוות להתקדמות לעבר מערכת פוליטית מתונה יותר אינן מבוססות.

התוצאה הגרועה ביותר עבור העם הסורי היא תוהו ובוהו שעלול להתרחש בעקבות עזיבתו של אסד. היכולת של המורדים לבנות מדינה ריכוזית במקום מדינה מפוררת הנשלטת על ידי מיליציות שונות אינה מובנת מאליה. התרבות הפוליטית של הערבים בעיראק, תימן, סודאן ולוב מצביעה על מסלול פוליטי עגום.

התיאבון של ארדואן גובר

האירועים בסוריה מבשרים על עלייתה של טורקיה באזור. טורקיה של ארדואן תמכה בנוכחות הסונית הקיצונית בסוריה. היא גם כבשה רצועת קרקע ארוכה לאורך הגבול הטורקי-סורי ומדרום לו. בשטחים אלה פועלים בנקים ובתי דואר טורקיים, בדומה לצפון קפריסין הכבושה. ארדואן, איסלאמיסט סוני בסגנון טורקי, מטפח חלומות על תפארת עות'מאנית אימפריאלית. אף שטורקיה היא רשמית חלק מברית נאט"ו המערבית, מדיניות החוץ שלה לעיתים קרובות מנוגדת להעדפות המערב. טורקיה ביקשה להצטרף ל-BRICS, גוש אנטי-מערבי. ארדואן סייע לאיראן לעקוף עיצומים כלכליים. הוא ידיד של קטאר, הפטרון הראשי של האחים המוסלמים, והוא גם תומך בחמאס, המוגדר כארגון טרור על ידי המערב. גנרלים טורקים המקורבים לארדואן הביעו חזון של צבא איסלאמי התוקף את ישראל. האפשרות להקמת מדינה איסלאמית הנתמכת על ידי טורקיה בגבולה הצפוני אינה אפשרות מפתה עבור ירושלים.

נשיא טורקיה ארדואן ושר החוץ של ארה
מדינה איסלאמית שנתמכת ע"י טורקיה על גבולה של ישראל - לא אופציה מועדפת, ארכיון|צילום: רויטרס

היחלשות איראן, יריב היסטורי של העות'מאנים, מזינה באופן בלתי נמנע את שאיפותיה והרפתקנותה של טורקיה. כוחות טורקיים כבר פרוסים בעיראק, סוריה, קטאר, ג'יבוטי ולוב. בניגוד לרוב חברות נאט"ו, לטורקיה תחת ארדואן יש תיאבון להשפעה גוברת והיא מוכנה להילחם.

ידידים ואויבים יתייחסו לישראל אחרת

15 חודשים אחרי 7 באוקטובר 2023, ישראל במצב אסטרטגי טוב בהרבה. תבוסת אויביה ברורה והתוצאה הבלתי מכוונת של פעולותיה – נפילת אסד – משנה את מאזן הכוחות האזורי. ישראל נראית שוב חזקה. תפיסה זו מתחזקת בזכות ממשל אמריקני ידידותי שעומד להיכנס לבית הלבן. ידידים ואויבים כאחד יתייחסו לישראל בהתאם.

על מדיניות ישראל להיות מסונכרנת ככל האפשר עם הממשלים האמריקניים הנוכחי והעתידי. תקופת הביניים עד 21 בינואר 2025 מעניקה לישראל חופש פעולה רב יותר. אכן, ישראל השמידה חלק גדול מהצבא הסורי ושיפרה את היערכותה ההגנתית. פעולות צבאיות צריכות להיות מלוות בחיזוק הקשרים עם שחקנים מקומיים כגון הכורדים והדרוזים בסוריה. אולי אפילו העלאווים יכולים להפוך לשותפים. באופן דומה, הפוליטיקה האתנית בלבנון מציעה הזדמנות לשינוי. בכל מקרה, יש לנהוג בזהירות רבה בהנדסה פוליטית מעבר לגבולות ישראל.

בנימין נתניהו, דונאלד טראמפ (צילום: Jabin Botsford, getty images)
לגייס את הממשל האוהד לצידנו, ארכיון|צילום: Jabin Botsford, getty images

ההתפתחויות האחרונות מספקות גם הזדמנות לחזק ולהרחיב את הסכמי אברהם. ממשל טראמפ יקבל זאת בברכה; ישראל חזקה, חששות מאיראן ואמריקה תומכת היו המרכיבים שהובילו להסכמים אלו.

למרבה הצער, ישראל הגיעה למצב זה רק לאחר מלחמה יקרה שיזמו חמאס וחיזבאללה. זהו המחיר שמדינת היהודים נאלצת לשלם מדי פעם כדי לשרוד בשכונה קשה.

>>> פרופ' אפרים ענבר הוא נשיא המכון הירושלמי לאסטרטגיה ולביטחון וראש החוג לאסטרטגיה, דיפלומטיה וביטחון לאומי במכללת שלם