דפנה ליאל
למעשה, כבר אתמול (שני) ראש הממשלה נתניהו הבין שאין לו דרך להעביר את חוק המעונות, גם בעקבות אותו "שריר" שעשה גדעון סער כשהודיע שהוא הולך להצביע נגד. החרדים, מהצד השני, הבהירו לנתניהו שאין לו ממשלה אם הוא לא מסדר את הקואליציה לתמוך בחוק המעונות, ללא תירוצים.
נתניהו החליט להשלים את ההסכם עם גדעון סער כדי לאפשר את החוק שמעודד השתמטות של חרדים. איך זה יעבוד? הרי עדיין צריך להעביר את חוק המעונות - בקואליציה הבינו שסער לא יוכל להתבזות, ומחר בבוקר להצביע בעד חוק המעונות אחרי שאתמול אמר שיצביע נגד. לפיכך, ישראל כ"ץ ייכנס לתפקיד שר הביטחון, יינתן לו זמן לגבש מענה אחר לסוגיית הגיוס שבו גדעון סער כן יחויב לתמוך. בכך, בעצם, נתניהו פותר את הפלונטר הפוליטי שבו הוא נמצא.
לכן, עם כל הכבוד להסברים של נתניהו על חילוקי דעות ומשבר אמון בין שר הביטחון וראש הממשלה - זה דיל פוליטי שנועד לאפשר את שרידות הקואליציה והעברת חוק השתמטות לחרדים. המהלך התבשל לאורך כל היממה האחרונה, לכן צריך לקחת בערבון מוגבל את דברי ראש הממשלה.
עמית סגל
נתניהו התחרט מאוד מהר על ההחלטה שלו למנות את יואב גלנט לשר הביטחון. אגב, זו החלטה שהוא התלבט לגביה בזמן הקמת הממשלה במשך חודשיים, אם למנות את גלנט, את סמוטריץ' או את דרעי. אלמלא מבצע הביפרים, הפיטורים היו מתרחשים כבר לפני 7 שבועות, זה בסך הכול התעכב. אנחנו למדים מזה שלושה דברים:
- נתניהו מעריך שהלילה לא יהיה "ליל גלנט", בין אם בגלל שהמחאה דעכה, בין אם בגלל הבחירות בארצות הברית, בין אם בגלל הרבה מאוד נסיבות אחרות.
- נתניהו נחוש לפתור את הסיפור החרדי, שכרגע מאיים ובעצם האיום היחיד על המשך כהונתו לעוד שנתיים.
- במיוחד אם דונלד טראמפ ייבחר, מבחינת נתניהו מדובר בעצם באיתחול מחדש של הקדנציה כראש ממשלה.
ניר דבורי
אזרחי ישראל צריכים לשאול את עצמם אם יש כאן תיעדוף של הפוליטיקה על פני הביטחון הלאומי. ראש הממשלה אמר בעבר לא פעם ולא פעמיים שאי אפשר בזמן מלחמה לעשות שינויים קרדינליים מהסוג הזה, כשהתייחס לשאלות בעקבות אמירות שנשמעו כלפיו - שהוא כבר לא מתאים להיות בתפקיד אחרי האסון.
שר הביטחון יואב גלנט הוא מי שבעצם עזר, תמך ובעצם בלם כשהיה צריך התקפות על צה"ל ומערכת הביטחון. ראש הממשלה נשען עליו במהלך המלחמה הזו יותר מפעם אחת כשהיה צריך בשורה של החלטות ובמצבים מורכבים. בסוף, אל מול ההתקפות ואל מול התמיכה והגב שנדרש לצבא כדי להתרומם אחרי 7 באוקטובר ולהביא את ההישגים שראינו, יש כאן אתגר עצום לשר הנכנס: האם הוא יכול ללמוד במהירות את מערכת הביטחון? הוא מסוגל לתת את הגב הנדרש לצה"ל כפי שגלנט נתן לצבא ולרמטכ"ל במהלך המלחמה? הוא יידרש לסיפור של גיוס חרדים לצה"ל: האם יש מישהו שחושב שאפשר לוותר היום על כניסה של חרדים לצבא ותמיכה שלהם במאמץ המלחמתי וכניסתם מתחת לאלונקה?
יש כאן שורה של החלטות שצריכות להתקבל כבר היום, מחר ובימים הקרובים והן קשורות ללבנון, לאיראן, הן קשורות לעזה, הן קשורות ליחסים העמוקים של צבא-חברה. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו אם זה אפשרי, אם זה נכון ואם היה צריך לעשות את זה עכשיו ברגעים הדרמטיים הללו. צריך לראות איך שר הביטחון הנכנס ישראל כ"ץ יידע לתת בדיוק את המענה הנחוץ לצה"ל כדי שאפשר יהיה להמשיך לעבוד ולהילחם, ואת היכולת לשדר עמידות ואמון כלפי הציבור בישראל, ששולח את בניו ובנותיו לצה"ל ומקריב כל כך הרבה ורוצה לראות גם תוצאות.
דנה ויס
שיהיה ברור: נתניהו מפטר את שר הביטחון גלנט כי גלנט לא מוכן לאפשר חוק שמעודד השתמטות של חיילים. גלנט אמר זאת לאורך כל הדרך.
צריך לזכור: זה מגיע דווקא על רקע הצלחות מאוד גדולות מבחינה אסטרטגית - מבצע החיסול של נסראללה, הפגיעה בחיזבאללה, התקיפה באיראן ועוד. לצד זאת, סלע המחלוקת של שר הביטחון עם ראש הממשלה, וזה נאמר גם בדיונים השבוע בנושא עסקת החטופים, זה הצורך לסגור את המערכה בדרום כדי להביא את החטופים הביתה.