הצרות של הציר האיראני באות בצרורות. ההתקדמות המהירה של כוחות המורדים הג'יהאדיסטים בסוריה, שכבשו את העיר החשובה חלב וממשיכים לנוע דרומה לעבר חמה, מהווה מהלומה נוספת לציר הרשע במזרח התיכון. מערך השלוחים באזור, בהובלת איראן, ספג בחודשים האחרונים שרשרת מכות, שהנחיתה עליו ישראל בעזה, בלבנון בתימן ובשטח איראן עצמה. כעת, מאוימת זירה נוספת, שחשיבותה הגיאוגרפית והאסטרטגית עבור איראן קריטית, כרצף גאוגרפי לים התיכון, כחזית מול ישראל וכתווך הכרחי ליכולת לבנות מחדש את כוחו הצבאי של חיזבאללה בלבנון. נראה כי המהלומות שהנחיתה ישראל על הציר האיראני מחוללות זעזועים ורעשי משנה באזור כולו, ודי ברור שיש להן קשר גם לעיתוי מתקפת המורדים.

בניגוד לחששות מהשינויים בסוריה, שמופצים בתקשורת ומודלפים מישיבות קבינט ליליות מאז מתקפת המורדים, ההזדמנויות הגלומות בה, מבחינת האינטרסים האסטרטגיים של ישראל, מאפילות על הסיכונים.

להתרחשויות בסוריה פוטנציאל חשוב לשאוב אליה את איראן וחיזבאללה, שצפויות להשקיע משאבים כלכליים וצבאיים בניסיון להציל את משטר אסד ולשמר את סוריה כזירת המעבר היחידה ללבנון. סביר כי משטר אסד, איראן וחיזבאללה, בתיאום עם רוסיה, שגם היא "מושקעת" מאוד בסוריה, יתארגנו כעת לבלימת מתקפת המורדים, ומלחמת האזרחים המתחדשת במדינה עשויה להימשך זמן רב.

בשנים שבהן שלט דאעש על שטחים בעיראק, נחסם הציר היבשתי האיראני ממנה לסוריה. כעת, צפויה חסימה דומה לצירים היבשתיים מסוריה ללבנון, בעוד שבמשלוחים האוויריים דרך סוריה, יהיה לישראל חופש פעולה נרחב יותר לטפל. תלותו של אסד באיראן ובחיזבאללה לשרידותו אומנם תעמיק, אולם כשהוא נלחם על חייו הוא יימנע ביתר שאת מלהסתבך עם ישראל, עימה ממילא סירב להתעמת בשנים האחרונות.

התקדמות כוחות המורדים בסוריה
חסימת הציר היבשתי קריטית במאבק נגד התעצמות חיזבאללה

בתנאים אלה, גוברים סיכוייו של ההסכם שהושג באחרונה בלבנון לרסן את חיזבאללה לאורך זמן, כאשר תהליך שיקומו הצבאי, אחרי המלחמה עם ישראל, יואט ויכולותיו השיוריות עשויות להיות מופנות למלחמת האזרחים בסוריה. במקביל, גם תאבונה של איראן להמשיך בסבבי האיומים והמהלומות עם ישראל צפוי לדעוך עוד יותר, לאחר שהתקיפות היעילות של ישראל בתחומה באוקטובר, כבר ציננו את התלהבותה.

כשהציר כולו נחלש, וסדר העדיפויות המעודכן שלו מתמקד בסוריה, חמאס בעזה נדחק לתחתית הרשימה, לאחר שכבר נותקה הזיקה בין עזה ללבנון. ישראל חייבת לנצל את חולשת חמאס ובידודו המעמיק כדי לממש את מחויבותה העליונה, הניצבת בראש סדר העדיפויות הלאומי, להשיב בהקדם את החטופים בעסקה.

אל מול היתרונות הברורים לישראל שמגלמות ההתרחשויות בסוריה, יש הרואים במשטר אסד את ה"רע במיעוטו" וטוענים כי לישראל עדיף דווקא "השטן שאנחנו מכירים". לשיטתם, אסד מהווה כתובת עימה ניתן לנהל דיאלוג הרתעה יעיל (שמאפשר חופש פעולה לחיל האוויר), מדכא את הכוחות האיסלאמיסטים שרחוקים מלהיות "חובבי ציון", ושומר על יציבות מסוימת בסוריה ועל השליטה בנשק, במיוחד הבלתי-קונבנציונלי, בתחומה.

אנו סבורים אחרת. אסד, שטבח בחצי מיליון מאזרחי סוריה והפעיל נגדם נשק כימי, לא בדיוק שומר על היציבות במדינה. הוא רכיב מרכזי בציר המהווה את האיום האסטרטגי הקריטי ביותר לישראל, ומירב הנשק של חיזבאללה הגיע מקווי הייצור שלו וממחסניו או מאיראן דרך הטריטוריה הסורית. קשרי המשטר העלווי בסוריה עם משטר המולות בטהראן עמוקים וכל המאמצים של ישראל, מדינות ערב הפרגמטיות ומעצמות המערב, במשך עשורים, להרחיקו מאיראן, עלו בתוהו.

נשיא סוריה בשאר אל אסד (צילום: רויטרס)
גורם ציר חשוב בציר האיראני - וכל הניסיונות להרחיקו מהשפעתם נכשלו, אסד (ארכיון)|צילום: רויטרס

מהצד השני, קבוצות המורדים הסוניות הרבות בסוריה לא צפויות להפנות את נשקן לעבר ישראל, בוודאי לא בטווח המיידי והבינוני. הרבה לפני מדינת היהודים יש להן חשבון דמים ארוך עם אסד, איראן וחיזבאללה, וגם אחת עם השנייה. והחשוב מכול, בשונה מאיראן וממשטר אסד, אין למורדים תוכנית גרעין, טילים בליסטיים ומפעלים מתקדמים לייצור נשק ואין מאחוריהם מעצמות גלובליות או אזוריות המוכנות להשקיע בהם מיליארדים.

מפחידים את עם ישראל שהמורדים ישימו ידם על חומרי לחימה כימיים שנותרו בסוריה. חשוב להבין כי רוב מאגרי החל"כ הושמדו או הוצאו ממנה ב-2013, ויכולת המורדים להשתלט על תהליכי ההכנה וההפעלה המסובכים שלהם, צפויה להיות מוגבלת. בכל מקרה, ישראל נהנתה בעשור האחרון מחופש פעולה והפגינה יכולת להשמיד כל איום אסטרטגי מסוריה.

בשורה התחתונה, בזהירות הנדרשת, נראה כי בנסיבות הנוכחיות עדיף לישראל "השטן שאנחנו לא מכירים". זאת, כל עוד הוא מוביל להיחלשות איראן והציר השיעי, בסוריה ובכלל, שמשמעותה שינוי דרמטי וחיובי לישראל במאזן הכוחות האזורי. ובהקשר זה, אי אפשר שלא להיזכר באמירתו המפורסמת של ראש הממשלה מנחם בגין עליו השלום, על מלחמת איראן-עיראק, שנמשכה שמונה שנים: "איחלתי הצלחה לשני הצדדים".

>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, נשיא ומייסד MIND ISRAEL

>>> אל"ם (במיל') אודי אבנטל הוא מומחה לאסטרטגיה ותכנון מדיניות, MIND ISRAEL