כש"חוק הרבנים" המקורי נפל, בסיעות החרדיות החלו להפנים כי בקואליציה הנוכחית הם לא יצליחו להעביר חקיקה חשובה מבחינתם, בטח כזו הקשורה לנושאי דת ומדינה, ובעיקר סביב סוגיית חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות. לכולם היה ברור ש"חוק הרבנים" לא יפיל את הממשלה, אך הוא היה הסממן הראשון להתפרקות.

יו"ר ש"ס אריה דרעי זעם. גם חבריו בסיעת יהדות התורה הבהירו כי מדובר בעוד הוכחה שהממשלה הנוכחית לא תצליח לקדם חוקים החשובים לסיעות החרדיות, אך הם שמרו על איפוק. הם לא החרימו הצבעות ולא יצאו בהודעות זעם לתקשורת. אמש (שני) זה היה נראה אחרת. דרעי פרסם הודעות תקיפות נגד בן גביר ונתניהו, לצד הוראה לחברי הכנסת לצאת ממשכן הכנסת, ובכך לעצור את כל החקיקה במליאה.

אמש העלתה ש"ס הצעת חוק בנושא תקצוב המועצות הדתיות. לא מדובר ב"חוק הרבנים" כפי שמגדיר אותו השר איתמר בן גביר. כהוכחה לכך אפשר להביא את השר לשירותי דת לשעבר, מתן כהנא, שהתבטא כי החוק הנוכחי הוא חוק טוב. זה אותו כהנא שעמד בראש הקמפיין נגד "חוק הרבנים" המקורי.

בנימין נתניהו ואיתמר בן גביר בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אווירת התפרקות בקואליציה, נתניהו ובן גביר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אבל את איתמר בן גביר לא מעניין במה החקיקה עוסקת, אלא ברצון שלו להצטרף לקבינט המצומצם שמנהל את המלחמה. נתניהו מסרב, גם בשל חשש מהזעם שיופנה אליו מהבית הלבן. ובכלל, נתניהו לא סומך על בן גביר. ראש הממשלה סבור שהשר האחראי על הביטחון הלאומי של כולנו מדליף סודות מדינה. אך מי ששתק לשר המורד שהתייצב בתוך לשכת ראש הממשלה וצילם "סרטון אזהרה" לראש הממשלה, שלא יתפלא שאותו השר מערער כעת את יציבות הקואליציה.

זעם על בן גביר, אכזבה מנתניהו

בקואליציה מדברים על אווירת התפרקות. שידור חוזר מחודש אפריל 2022, אז ממשלת בנט-לפיד התקשתה להשיג רוב לחקיקה והחליטה למשוך הצעות חוק. היא שרדה עוד כמה חודשים בזכות פגרת פסח, אבל לבסוף נפלה. בסיעות החרדיות יש המעריכים שגם כעת נתניהו יצליח לשרוד עד לאחר פגרת הקיץ, אך הממשלה לא תצליח לשרוד בטווח ארוך.

לצד הזעם על בן גביר והתנהלותו, נראה כי הזעם הגדול של ראשי הסיעות החרדיות, אריה דרעי ומשה גפני, מופנה בעיקר לעבר ראש הממשלה נתניהו. מבחינתם, הם אומרים, נתניהו איבד את השליטה על הקואליציה שלו, וגם על סיעת הליכוד, כך שאין לממשלה הזו עוד זכות קיום.

כשמשה גפני רמז בתחילת השבוע שהולכים לפיזור הכנסת הוא לא התבדח, למרות ההבהרה שלו. גפני שומר על שתיקה חודשים ארוכים, לא התראיין אפילו פעם אחת. את התסכול שלו הוא שומר לשיחות סגורות, שם הוא נשמע מיואש. הוא מיואש מהממשלה, מהחברים בה ובעיקר מהעומד בראשה. אחרי ההתבטאות שלו, בלשכת ראש הממשלה מיהרו להבין על מה הוא זועם. גפני חייך. "הם באמת לא יודעים שהקואליציה לא מתפקדת?", שאל יו"ר דגל התורה. הוא מיהר לאחר מכן להבהיר כי מדובר ב"בדיחה", בכדי להרגיע את הלחץ בלשכת נתניהו.

משה גפני בוועדת כספים, דיון בתוכנית הכלכלית (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
בדיחה? גפני יודע לאן הספינה מתקדמת (ארכיון)|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

משברי חוקי הרבנים היו רק הפרומו לקראת הניסיון להגיע לחוק גיוס מוסכם. בזירה הזו ראשי הסיעות החרדיות מעריכים כי לא יצליחו להשיג תוצאה מוסכמת. להערכתם, חברי כנסת מהליכוד, עוצמה יהודית והציונות הדתית יצביעו נגד כפי שאיימו, וכשלא יושג פתרון לגיוס - נתניהו לא יצליח למנוע את פירוק הממשלה.

האיומים המושמעים כעת מראשי הסיעות החרדיות הם אמיתיים. אכן נמאס להם. עם זאת, עדיין מדובר באיומים, כך שאפשר להעריך שהממשלה תשרוד את כנס הקיץ. ברגע שסוגיית הגיוס תצטרך להגיע להכרעה, האיומים יגיעו מבתי ההנהגה הרוחנית ומשם לשלב המעשה, פירוק השותפות. ובנושא זה צריך לזכור את ההתבטאות של הראשון לציון הרב יצחק יוסף, הדמות הרוחנית הבכירה והמשפיעה ביותר בתנועת ש"ס, שאמר: "בימים כתיקונם היינו צריכים לפרוש מהממשלה". בסוף גם זה יגיע.

מבחן התוצאה של ממשלת ה"ימין מלא-מלא": כישלון עגום

התסכול בקרב ההנהגה החרדית והציבור החרדי גדול. כשהממשלה הוקמה, ראשי הסיעות החרדיות סיפרו לציבור על החלומות הוורודים שלהם: חוק גיוס ללא יעדים וללא סנקציות, תקציבי עתק, שליטה בעולם הרבנים ועוד ועוד.

אך ככל שחלף הזמן מסתבר כי ממשלת ה"ימין מלא" הפכה לממשלה רעה עבור הציבור החרדי (אני מניח לרגע בצד את אירוע שמחת תורה, עד כמה שאפשר. אכן זה הרע ביותר שידענו כמדינה, אך בשורות אלו אני מנסה להתמקד בסוגיה הפוליטית מול המגזר החרדי). בחלוף הזמן, ממשלת ה"ימין מלא" לא הצליחה להסדיר את סוגיית הגיוס ומעמד תלמידי הישיבות, תקציבי הישיבות נעצרו בהוראת בג"ץ, עוד רגע תודיע היועצת המשפטית לממשלה על עצירת סבסוד מעונות היום לאברכים צעירים בגיל הגיוס ואת תקציב "אופק חדש" לא הצליחו להכניס למוסדות החינוך החרדי. ולצד כל זה, הצבא צפוי לשלוח בקרוב אלפי צווי גיוס לצעירים חרדים.

חרדים, גיוס, צה
הציבור החרדי מסתכל על מבחן התוצאה - ונדהם, ארכיון|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בשלב זה שואלים ראשי הסיעות החרדיות, השרים וחברי הכנסת החרדים - האם הם בממשלה בכדי לשמור על כיסאו של נתניהו בלשכת ראש הממשלה או כדי לדאוג לציבור ששלח אותם? במבחן התוצאה הם נכשלו, נותרו רק עם הורדת המס על שתייה מתוקה וחד-פעמי, מס שיחזור בעוד כחמישה חודשים. לא לזה הם כיוונו בהקמת הממשלה.

ברוב הגזרות הכלכליות, נתניהו טוען בפני הפוליטיקאים החרדים כי מדובר ב"תוכנית זדונית" של מערכת המשפט ואגף התקציבים במשרד האוצר בכדי להפיל את הממשלה. משתמשים בכם כדי להפיל אותי, טוען ראש הממשלה בשיחות. אך אירוע חוקי הרבנים והאירוע העתידי בחוק הגיוס הובילו את ההנהגה החרדית להבין כי גם במה שנמצא תחת אחריות נתניהו, כראש הממשלה, הוא לא מצליח, מאבד את השליטה, כך שסבלנותם פוקעת (גם בסוגיית הגיוס, ייתכן שאכן נתניהו איבד שליטה שלא באשמתו, אך הוא זה שהתעקש לדחות את החקיקה עוד ועוד, בניגוד להסכם הקואליציוני שקבע שהחוק יעבור לפני תקציב המדינה לשנת 2023, מה שהוביל לפלונטר אליו נקלענו בחודשים אלו).

ואכן, ייתכן שלחרדים אין מה לחפש בחוץ. קשה לדעת אם תהיה להם אלטרנטיבה ביום שאחרי, אך מבחינתם ייתכן שיותר גרוע מהמצב היום - לא יהיה. אולי להפך. כך, לדוגמה, טוען חבר כנסת ב"דגל התורה": את סוגיית חוק הגיוס ניתן לפתור רק בממשלת מרכז-שמאל. ימים יגידו אם הוא צודק, אבל כולם מסכימים איתו - בממשלה הנוכחית לא יימצא הפתרון.

הזעם, התסכול והייאוש מנתניהו קיימים גם בקרב הציבור החרדי עצמו, לא רק בהנהגה. נתניהו הוא המנהיג האהוד ביותר בקרב המגזר החרדי, אבל מאז הבחירות הציבור החרדי בוחן תועלת מול נזק. ובינתיים הוא סופג רק נזקים. ייתכן שהניסוי נכשל: "ימין מלא מלא", החלום הוורוד של המגזר, הפך לשחור. מהר מהצפוי.

>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"