החיוך המרוח על פניו של נסראללה מאז שבעה באוקטובר נמחק. יום אחרי "מכת" פיצוצי הביפרים בלבנון הגיעה "מכת" מכשירי הקשר. על פי הדיווחים בלבנון, בגל הראשון נפצעו כ-3,000 אנשים ונהרגו כעשרה, ובשני נפצעו כ-450 ונהרגו 14, והמספרים רק מתעדכנים ועולים. פיצוץ המכשירים אירע בכל מוקדי הכוח של חיזבאללה בדאחיה בביירות, בדרום המדינה ובבקעת הלבנון. הרוב המוחץ של הפצועים, למעט חריגים בודדים, הם פעילי חיזבאללה שהחזיקו באיתוריות ובמכשירי הקשר של הארגון. מבחינה זו, מדובר בפגיעה מאוד מדויקת עם נזק אגבי מצומצם ביותר. בנוסף, דווח על פיצוצים גם בסוריה וכי גם השגריר האיראני בלבנון נפצע, מה שמעלה שאלות באשר לשימוש שעשה באמצעי קשר ייעודי של ארגון הטרור.

להלן שבע תובנות באשר לאירועי היומיים האחרונים בלבנון:

  1. מדובר בפגיעה עמוקה ומפתיעה בארגון המשקפת יכולות חדירה, טכנולוגיה ומודיעין מרשימות ביותר. זאת פעולה המשלבת חומרי נפץ, עם יכולות סייבר והפעלה ממוקדת בפעילים, אך רחבה בהיקפה עם משמעויות מערכתיות. התוצאות גרמו להלם ואנדרלמוסיה בלבנון, שמהם ייקח למדינה ולחיזבאללה זמן להתאושש. בנוסף, הארגון ייאלץ לבצע בדיקה מקיפה ומורכבת כדי לוודא שהוא לא חדור במערכים מבצעיים נוספים. בדומה לדיווחים באחרונה על פעולה, שיוחסה לישראל, בעומק המנהרות במסיאף בסוריה, נראה כי לישראל יכולת לשנות את כללי המשחק וכי יש לה כלים מגוונים לעשות זאת, אם תחליט.
  2. אם ישראל אכן אחראית לפיצוצים בלבנון, כפי שכבר מאשים אותה חיזבאללה, נראה כי המטרה היא לחדד את הדילמה של הארגון סביב התעקשותו "לאזוק" עצמו לעזה, ולהמשיך לתקוף את ישראל כל עוד לא הושגה הפסקת אש ברצועה. המבצע ותוצאותיו הקשות ממחישים לחיזבאללה כי ירי לגליל ופיגועים בתוך שטח ישראל (דוגמת אלו שחשף שב"כ בימים האחרונים) לא יעברו ללא מחירים כבדים. האירועים ממחישים גם למדינת לבנון כי חיזבאללה גורר אותה בכוח, שוב בגלל הפלסטינים כמו בשנות ה-70 של המאה הקודמת, לעימות שהשלכותיו על המדינה הקורסת עלולות להיות אסוניות.
  3. נראה שבישראל משהו השתנה. בדעת הקהל הולכת ומתחזקת ההכרה כי המציאות הבלתי נסבלת בצפון לא יכולה להימשך, ובהתאם גובר הלחץ על הממשלה. ישראל אומנם לא חותרת למלחמה רחבת היקף בלבנון, בשלב זה, אולם מבהירה כי היא נחושה להגביר את הלחץ על חיזבאללה, וכי כל האופציות על השולחן, אם הארגון ימשיך להתעקש לא לנתק את הקשר הגורודי בין עזה ללבנון, כפי שהוא הבהיר בהודעה בעקבות פיצוצי האיתוריות.

    על רקע זה הבהיר שר הביטחון כי המלחמה נכנסה לשלב חדש. הרמטכ"ל הצהיר כי השלבים הבאים במערכה כבר מוכנים, וגורם ישראלי בכיר אמר כי מי שיכול לעצור את ההסלמה זה נסראללה, אם יודיע כי הוא מוכן לקבל את מתווה ההסדרה האמריקני, ואם ארגון הטרור יסרב "אנחנו מוכנים ללכת עד הסוף". גם הדיווחים על העברת אוגדה 98 מהדרום לצפון הם מסר ברור באותו כיוון.
  4. למרות ההצהרות התקיפות, נכון לקיים את הדיון על המלחמה בקור רוח ותוך כל השיקולים הרלוונטיים. לישראל אכן הזדמנות להכות בארגון שאלפים מפעיליו יצאו ממעגל הלחימה, דרום לבנון מדוללת בהיקף כוחות חיזבאללה ויכולת הפיקוד והשליטה של הארגון נפגעה. מהלך רחב צריך להישקל אם ההישגים הצבאיים והמדיניים יצדיקו את היקף האבדות הצבאיות והנזקים לעורף ולכלכלה.
  5. הכדור עכשיו במגרשו של חיזבאללה, שמאשים את ישראל בהפרת ריבונות לבנון, וייתכן גם של איראן, שעלולה לראות בפציעת שגרירה בלבנון עילה להתערבות, כאשר תיק הניה לא סגור עדיין. המכות הקשות שספג חיזבאללה עלולות דווקא "לחשק" אותו לתגובה קשה נגד ישראל, שעלולה לתת לה את העילה לעלות מדרגה נוספת בלחץ עליו. בדינמיקה הזו גלום סיכון לא מבוטל להידרדרות והסלמה נרחבות.

    בכל מקרה, אסור לישראל לצאת למלחמה לפני שמיצתה את כל האפשרויות הדיפלומטיות והמדיניות, ללא תכנון מפורט של יעדי המלחמה, האסטרטגיה להשגתם, מנגנוני הסיום וכמובן מוכנות צבאית מיטבית.
  6. בנסיבות אלו, התרחישים להמשך ברורים: א. הסלמה מצד ישראל או תגובת חיזבאללה/איראן שיובילו עד כדי מלחמה, ייתכן אזורית. ב. חזרה לשגרת משוואות ולהמשך גביית מחירים הדדית, בעוצמה גוברת. ג. הסדר חטופים בעזה, שיאפשר לישראל לבחון את האופציה הדיפלומטית מול לבנון, ולהיערך טוב יותר למלחמה בהיעדר מוצא אחר. כמו במשבר במהלך חודש אוגוסט, ארצות הברית צפויה "להיכנס לאירוע" כדי לנסות למנוע מלחמה אזורית, שהיא הדבר האחרון שממשל ביידן רוצה שיתרחש ערב בחירות. שר ההגנה לויד אוסטין מגיע לביקור אצלנו בתחילת השבוע, ובהמשך מתוכנן לבקר כאן גם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן.
  7. במציאות ביטחונית מורכבת כל כך, העיסוק של ראש הממשלה בהחלפת שר ביטחון מנוסה כיואב גלנט, הוא "פשוט טירוף", כפי שהגדיר זאת בכיר אמריקני בתקשורת. אנחנו הולכים לימים מתוחים ערב תקופת החגים, כשגם זירת איו"ש מתחממת. בעיתוי רגיש כל כך החלטות שקולות של ביטחון לאומי הן קריטיות, ואסור שיושפעו מאג'נדות אישיות או פוליטיות.

>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, נשיא ומייסד MIND ISRAEL