הבוקר (ראשון), בשעה 08:30, פורסמה החלטת הייעוץ המשפטי לממשלה לעצור את סבסוד מעונות היום לאברכים בגילי הגיוס (26-18), החלטה שהייתה צפויה מהרגע שבג"ץ פרסם את פסק הדין בסוגיית גיוס חרדים ותקצוב האברכים. היועצת המשפטית לממשלה פרסמה חוות דעת בנושא תקציבי החרדים והיה ברור מה תהיה ההחלטה בסוגיית סבסוד המעונות.
עצירת סבסוד מעונות היום היא המכה הכואבת מכולן עבור הציבור החרדי. על עצירת תקציבי הישיבות והכוללים (לגיל הגיוס) החרדים מנסים להתגבר, בעיקר באמצעות תרומות מחו"ל, ובכלל לא מעט מראשי הכוללים השתדלו שלא לפגוע בכיס של האברך הצעיר, למרות שהתקציב עבורו הופסק.
כעת, ההחלטה לעצור את סבסוד המעונות צפויה לפגוע באלפי משפחות צעירות מהמגזר החרדי. מדובר בסבסוד של למעלה מ-1,000 שקלים, כשאצל חלק מהמשפחות ישנם שני ילדים במעונות כך שהקיצוץ הוא כפול. בניגוד לתקציב הכוללים, בסבסוד המעונות מדובר בגזירה כלכלית פרטנית על האברך הצעיר, שירגיש את המכה הכלכלית בכיס האישי שלו. לזה יהיה קשה עד בלתי אפשרי להשיג ממון מנדיבים.
בסיעות החרדיות מיהרו לצאת למתקפה חריפה נגד ההחלטה. בין היתר טענו כי מדובר ב"בריונות משפטית אכזרית והתעמרות בילדים חסרי ישע", אך את המתקפה הם מיקדו במערכת המשפט - בג"ץ והייעוץ המשפטי לממשלה: "מדובר באות קין מחפיר על מצחה של מערכת משפטית".
כעת, מתרכזים בסיעות החרדיות בניסיון להגיש עתירה לבג"ץ, לטעון כי ההורים כבר רשמו את ילדיהם למעונות ולא ניתן לעצור להם את התקציב, שלושה שבועות לפני פתיחת שנת הלימודים. לפני כשנתיים זה עבד להם בעתירה נגד שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, שהחליט לעצור את סבסוד המעונות לאברכים. ספק אם גם הפעם זה יצליח, הרי מדובר בהחלטה שנולדה כתוצאה מפסק דין של תשעה שופטי בג"ץ.
עם הודעות לתקשורת לא שולחים פעוט למעון
באשר לסוגיה הפוליטית, בסיעות החרדיות טרם החליטו כיצד לפעול. "נראה מה לעשות", אמר חה"כ משה גפני, אבל נראה שאין להם הרבה מה לעשות ובקרוב הם יצטרכו להחליט כיצד לפעול מול ראש הממשלה נתניהו, מאחר שהגזירות הבאות כבר בדרך והציבור ששלח אותם לכנסת לא מקבל את ההסברים והמתקפות החריפות.
הרבה ביקורת מוצדקת מושמעת על החלטת הייעוץ המשפטי, אבל צריך גם לזכור: אל המצב הנוכחי נקלענו בשל העובדה שאין חוק המסדיר את מעמד תלמידי הישיבות. מי שאחראים לחוקק את החוק אלו חברי הכנסת, השותפים ל"קואליציית ימין-מלא", קואליציה שבה החרדים לא מצליחים לקדם דבר. תזכורת: את חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות הממשלה הייתה צריכה להעביר מיד עם הקמת הממשלה, לפני אישור תקציב 2023, אלא שראש הממשלה נתניהו ושר המשפטים לוין ביקשו מהסיעות החרדיות לדחות את החקיקה בכדי לאפשר את חקיקת רפורמת המשפט.
ולמי שחושב שעצירת הסבסוד וגזירות כלכליות אחרות יובילו לגיוס חרדים לצבא, הרי שהוא טועה ומטעה. אף אברך לא יסגור את הגמרא ויתגייס לצה"ל בגלל גזירה כלכלית. להפך.
את ההוכחה לכך קיבלנו גם בשבוע שעבר. 1,100 צעירים חרדים זומנו להתייצב בבקו"ם בתל השומר. כל הצעירים שזומנו היו כאלה שעבדו במקביל או במקום הלימודים בישיבה. בצבא העריכו שלפחות מחצית יתייצבו, במבחן התוצאה רק 48 צעירים (חלקם לא חרדים) התייצבו. כישלון מוחלט. ושוב, לא מדובר בתלמידי ישיבות אלא בצעירים עובדים, כך שברור לכל מה תהיה התוצאה בצווי הגיוס שיישלחו לאלו הלומדים מבוקר עד ערב. לא צווי גיוס, לא איום בסנקציות פליליות ולא קיצוץ תקציבים יובילו את הצעיר החרדי ללשכת הגיוס. זו האמת שצריך לכתוב אותה, גם אם לא נוח לקרוא.
בחזרה להחלטה עצמה - עצירת סבסוד המעונות לילדים אברכים בגיל הגיוס. מדובר בהחלטה שתפגע בעיקר בילד ובאישה החרדית. 83% מהנשים החרדיות יוצאות לעבוד, האחוז הגבוה ביותר מול מגזרים אחרים. סבסוד המעונות סייע להן לעבוד. כעת, חלקן יצטרכו לעזוב את העבודה. לא כלכלי להן לעבוד כשהן יצטרכו לשלם אלפי שקלים עבור מעונות. והבעלים? הם ימשיכו ללמוד בכוללים.
והפגיעה הקשה יותר תהיה בפעוטות. בשל ההחלטה של האב שלא להתגייס ולשבת ללמוד תורה, הילדים ישלמו את המחיר. הורים חרדים, בעיקר ממשפחות קשות יום, יעבירו את ילדיהם למשפחתונים פיראטיים בדירות חדר ובמחסנים תת-קרקעיים, בלי פיקוח ובלי תנאים בסיסיים המגיעים לפעוט בן שנה. וזה בנוסף לקושי הכלכלי שכבר קיים. כך שגם אם ההחלטה לעצור את סבסוד המעונות צודקת, הרי שהיא כלל לא חכמה ובוודאי שלא תשיג את היעד של גיוס חרדים לצבא. מה שהיא כן תשיג: פגיעה בפעוטות, בתעסוקת נשים חרדיות ויצירת עוד יותר משפחות עניות.
>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"