ברגע אחד זה הפך להיות אטרקציה. אזרחים תימנים מצטלמים, לעיתים בסלפי, על רקע להבות הענק הבוערות מעל מתקני הנפט של נמל אל-חודידה. הם מחייכים, אפילו צוחקים, והרחק מאחור עולה באש אחד הנכסים האסטרטגיים החשובים ביותר לכלכלה החות'ית ולמכונת המלחמה שלהם.

אבל התמונה הזאת לא הייתה נחלת הרשתות החברתיות בלבד. המזרח התיכון כולו צפה אתמול (שבת) בתמונה האייקונית הזו, האדירה, הממגנטת את העין, ולא פחות חשוב – נצרבת בתודעה. השכונה הזו, שאך לפני יומיים השתאתה על רקע כטב"ם מתפוצץ בתל אביב, העיר שהפכה יותר מכול לסמל הישראליות המצליחה והעשירה, קיבלה מיד אחר כך את התגובה. החטא ועונשו. אפשר להניח שלא בכדי תקפה ישראל באור יום – לתמונות שרפת הענק חשיבות אדירה בעיצוב התודעה של המזרח התיכון, ובפרט של הציר השיעי, שכבר עשרה חודשים מתעמת ישירות עם ישראל, מעז לעשות את שלא העז מעולם ומשיג הישגים משמעותיים ביותר מבחינתו.

שני אירועים מכוננים התרחשו בעשרת החודשים האחרונים במזרח התיכון: שבעה באוקטובר בזירה הפלסטינית ו-14 באפריל בזירה האיראנית. בשניהם התרחש דבר מסוכן ביותר: מחסום הפחד נשבר. ישראל, מעצמת-העל האזורית, כבר לא נראתה מאיימת כבעבר. מכונת המלחמה הזו, החלו לחשוב מסביב, מתקשה להתמודד עם שלל הזירות. בעזה כבר כמעט שנה שחמאס שורד, בלבנון ארגון חיזבאללה רק מגביר את התקיפות ומותיר חבל ארץ שלם מיותם, ומעל כולם האיראנים שמושכים בחוטים וירו לראשונה מטח אדיר שיורט רבות בזכות האמריקנים. הרב-זירתיות כבר כאן ובגדול.

חודידה, אזור התקיפה בתימן
מהלך חשוב להשבת ההרתעה
מצעד צבאי של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
מחויבות עמוקה למאבק הפלסטיני. כוחות החות'ים בתימן|צילום: רויטרס

והיו החות'ים – רחוקים יותר מ-1,600 ק"מ מכאן, בפאה הדרומית הענייה של חצי האי ערב, סוף העולם. בוקר אחד קמנו וגילינו רצון ויכולות מפתיעים. הם החלו לשגר כטב"מים, טילים בליסטיים וטילי שיוט, ולא פחות חשוב – להשיג הישגים ניכרים ביותר בזירה הימית, מבלי שנעשה באמת דבר כדי לגבות מהם מחיר. אבל יש בהם עוד משהו – הם באמת מחויבים לפלסטינים ולשנאת ישראל. "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללת האל על היהודים" נכתב בדגלם הרשמי של מי שרואים בעצמם נדבך מרכזי, אפילו מוביל, בציר האנטי-ישראלי ובעתיד המזרח התיכון.

כשעשינו את פרויקט הצילום בצנעא החות'ית, נדהמנו – מהנכונות של החות'ים להיכנס למלחמה עם ישראל וארצות הברית, זמן קצר לאחר שנגמרה המלחמה עם סעודיה, זו שגבתה מהם מחיר אדיר (ההערכות מדברות על כ-300 אלף חות'ים שנהרגו בשנות המלחמה נגד ערב הסעודית). התמונות שקיבלנו לא השאירו מקום לספק – הפגנות ענק מדי שבוע עם נשקים בידיים וקריאה אחת – "מוות לישראל", על רקע מאות אלפי מתנדבים תימנים שחתמו על נכונות לצאת ולהילחם בישראל. תימן באמת התגייסה לסייע לפלסטינים. ומסביב הם יצרו הישג ענק מבחינתם בזכות הכמעט מצור שעשו על מצרי באב אל-מנדב – ופגיעה קשה בנתיב סחר שכחמישית מכלכלת העולם שטה בו. פתאום כל העולם מכיר את החות'ים ומושפע בדרך זו או אחרת מהם – החות'ים על המפה.

הנזק מפיצוץ הכטב
הרב-זירתיות נמשכה במלוא העוצמה. פגיעת הכטב"ם בתל אביב|צילום: רויטרס

אלא שעד כה הם לא שילמו מחיר על מדיניותם הפרועה. פה ושם הפציצו האמריקנים והבריטים מטרות בארץ החות'ים, אבל עיקר פעולתם הוא סיוע לישראל באיתור המעופפים הללו וביירוטם. יותר מ-200 כאלו שוגרו מתימן עד כה לעבר ישראל, לא הרבה מעבר לכך. לאורך כל התקופה הזאת מיתגו עצמם החות'ים כמי שהשיגו הישגים גדולים במלחמה הזו, מבלי שנפגעו. עד אמש.

בתמונות הללו של מטוסים ישראליים תוקפים בדיוק, כל כך רחוק מישראל, הוטמעו הרבה מסרים שנדמה כי קצת היטשטשו וראוי לה לישראל שתטמיעם כאן מחדש: לא ניתן לחבוט בישראל לאורך זמן רב מבלי לשלם מחיר כבד, ידה של ישראל ארוכה ויכולותיה האוויריות יוצאות דופן. לישראל בעלות ברית חשובות באזור. וכן, לא צריכה להיות נקודה אחת באזור שאיננה מטרה רלוונטית. גם באיראן, ואולי במיוחד באיראן – אדריכלית הטרור שנדמה שבהרבה מובנים בשנה האחרונה הולכת וסוגרת על ישראל.