ארה"ב נמנעה ולא הטילה וטו על החלטת מועצת הביטחון שקוראת להפסקת אש מיידית בעזה ולשחרור מיידי של כל החטופים. נתניהו, בתגובה, ביטל את יציאת המשלחת מטעמו לארה"ב. מה כל זה אומר? 

ירון אברהם

מרוב רצון להראות שהוא לא "מתקפל" ושרק הוא יודע לעמוד מול ביידן (ומול חמאס), ראש הממשלה לא שם לב - ולא ברור מי מייעץ לו כל כך גרוע - שהוא מאיים על נשיא ארה"ב. באמת נתניהו חשב שלאיים על ביידן שלא ישלח את הנגבי ודרמר לוושינגטון כדי לדון על רפיח זו הדרך הנכונה להשיג את הקשב שלו? לאן נעלמו הכישורים ה"אמריקנולוגיים" שלו? אם המטרה הייתה להסלים את היחסים מול הממשל, יכול להיות שזה הצליח. אם המטרה הייתה לגרום לארה"ב להטיל וטו על הצעה שקוראת להפסקת אש הומניטרית ולשחרור חטופים, בלי התניה בין הסעיפים אבל בהצבעה משותפת אחת, הרי שזה נכשל כישלון חרוץ. בשני המקרים, נתניהו לא מרוויח, וגם ישראל לא.

עזתים אחרי שקיבלו סיוע הומניטרי (צילום: רויטרס)
עזתים אחרי שקיבלו סיוע הומניטרי|צילום: רויטרס

דפנה ליאל

זה אירוע דרמטי. ישראל חטפה מהלומה דיפלומטית למרות כל הניסיונות שלה למנוע את הצעד הזה. זה גם מאותת שישראל נשארת לבד עם ההחלטה על פעולה ברפיח. ישראל נמצאת עכשיו בעמדה מאוד לא נוחה.

מוחמד מג'אדלה

בעולם הפלסטיני ובעולם הערבי יש עכשיו חגיגה גדולה. מבחינתם זה ניצחון ראשון של הפלסטינים במלחמה הזו, בעיקר בקרב על דעת הקהל העולמית. החלטה של ישראל ללכת לעימות עם ארה"ב ולהחזיר את המשלחת ידרדר את המצב עוד יותר.

חסימת משאיות סיוע הומניטרי בניצנה (צילום: רוייטרס)
חסימת משאיות סיוע הומניטרי בניצנה|צילום: רוייטרס

יונה לייבזון

הצעד של ארה"ב הוא מסר מאוד ברור ושינוי כיוון של הממשל האמריקני כלפי ישראל. השאלה עכשיו היא איך ישראל תגיב. נזכיר שזה קורה בזמן ששר הביטחון גלנט נמצא בשורת פגישות עם בכירים בממשל האמריקני.

קרן בצלאל

ההחלטה האמריקנית היא בעיקר מסר לישראל. להצהרה של מועצת הביטחון אין צעדים מעשיים כרגע, אבל ברור לאן הולכת דעת הקהל בעולם. צריך להזכיר שהיחסים של ישראל בעייתיים לא רק עם ארה"ב - אתמול הייתה החמרה בטון בשיחה של נשיא צרפת מקרון עם ראש הממשלה נתניהו.