במערכת הביטחון קיימו, ועדיין מקיימים, דיונים נוקבים בשאלה איך נכון לבצע את המהלך הקרקעי בעזה – האם להתקדם לאט יותר או מהר יותר? האם להתמקד בתקיפות אוויריות או לרכז מאמץ בתמרון הקרקעי? ההחלטה על הפעולה הקרקעית, כפי שאושרה על ידי הדרג המדיני, מעלה את השאלה אם כך אפשר להביא את ההישגים הנדרשים. בשלב זה עוד לא ניתן לספק תשובה ברורה, אך רובם המכריע של המפקדים חושב שתמרון קרקעי מעמיק הוא הכרחי. נשמעו גם דעות אחרות.

בשאלת מהירות התמרון אל מול היסודיות שלו, נלקחים בחשבון כמה פרמטרים. ראשית, כמה זמן יש לך להשלים את המשימה. תמיד קיים שעון חול דיפלומטי או בין-לאומי. חמאס מפרסם תמונות מהלחימה וזה משפיע על הלחץ על ישראל. במקביל, מתנהל שיח בקרב מקבלי ההחלטות בדרג המדיני והביטחוני על היום שאחרי מיטוט חמאס.

בין הגורמים שמייעצים ופועלים בנושא, הוא ראש המוסד לשעבר יוסי כהן שמדלג בין מדינות שונות ורותם את מדינות האזור לשאלות מי ישלוט בעזה אחרי המלחמה, מי יהיה הריבון ואיך זה יתנהל, אבל גם אילו הישגים יציג הצבא לדרג המדיני.

במערכת הביטחון העלו כל מיני הצעות והתלבטויות איך נכון לעבוד טקטית, טכנית, בשטח – עד כמה להשתמש בתמרון, לאיזה עומק ואיך להשתמש בו נכון. הרצון הוא לשמור על ביטחון כוחותינו, ובמקביל להגיע לתשתיות חמאס במרכזי השלטון שלו כדי לפרק אותן.

פעילות כוחות צהל בתוך רצועת עזה (צילום: דובר צה
השיח על היום שאחרי מתנהל כל הזמן. כוחות צה"ל בעזה|צילום: דובר צה"ל
הפעילות הקרקעית ברצועת עזה (צילום: דובר צה
עובדים לאט וביסודיות. כוחות צה"ל בעזה|צילום: דובר צה"ל

קצב ההתקדמות בשטח מלמד שהכוחות הפועלים בשטח הרצועה עובדים לאט, ביסודיות ושומרים על הלוחמים ככל הניתן עם המון אש וליווי קרוב של חיל האוויר. הלוחמים מכוונים את הטייסים לחיסול חוליות מחבלים, וגם לתקיפת מנהרות ומפקדות.

אחרי שצה"ל השמיד את מעוזי חמאס בדרך לעזה, הלוחמים פרצו את קו ההגנה האחרון של חמאס, ותוקפים חוליות ירי שמגיחות מתוך בתים ומפירי מנהרות. הוא מכיל את העמדות, המלכודים ופירי המנהרות על הקרקע. אלה האזורים הממונהרים, בסיס הכוח של חמאס. אחרי פריצת קו ההגנה האחרון, יילחמו בתוכו.

טנק מרכבה סימן 4 מוביל את הכוחות בעזה (צילום: דובר צה
טנק מרכבה מוביל את הכוחות בעזה|צילום: דובר צה"ל
פעילות לוחמי צה
להעמיק את הלחימה, עד הכניעה|צילום: דובר צה"ל

בצבא מחפשים פתרונות יצירתיים לטיפול והשמדת המנהרות. בהקשר זה, עולה התהייה איפה היו כל השנים. הכוחות משתמשים בחומרי נפץ ומפוצצים את המנהרות, תוקפים גם מהאוויר, אבל עדיין זקוקים לפתרונות יעילים יותר ומהירים יותר. בתוך הצבא כבר נשמעת ביקורת מדוע בפיקוד הדרום לא רצו מהר יותר עם פיתוח טכנולוגיות ושיטות להשמדת המנהרות. בישראל רוצים לייצר הזדמנויות גם לשחרור החטופים ולכן המבצע מתקדם באיטיות.

בינתיים, הכוחות הפועלים בשטח הרצועה ממשיכים להעמיק את הלחימה עם תקיפות מהאוויר, ירי ארטילרי, פשיטות על יעדים אטרקטיביים ומצור בלתי מתפשר עד לכניעת חמאס.