בלחץ הסיעות החרדיות, ובזמן מלחמה, בקואליציה רצו להעביר תוספת של 300 מיליון שקלים לחינוך החרדי - אלא שהמחנה הממלכתי הודיעו שלא יסכימו, ובינתיים ההצעה הזאת מוקפאת. אז מה בעצם הסיפור עם התוספת הקואליציונית לחינוך החרדי?

בחינוך החרדי יש כמה מערכות חינוך. הוויכוח כרגע הוא על שתי הרשתות הגדולות: המעיין התורני של ש"ס והחינוך העצמאי של יהדות התורה. בהסכמים הקואליציוניים, ראש הממשלה הבטיח שהמורים ברשתות הללו יקבלו תוספת שכר כמו שמקבלים המורים שחינוך הממלכתי במסגרת תוכנית "אופק חדש". הסכום: 300 מיליון שקלים בשנת 2023 ועוד 800 מיליון שקלים בשנה הבאה - סך הכול 1.1 מיליארד שקלים.

המפלגות החרדיות, וגם שר האוצר סמוטריץ', טוענים שהעובדה שמורה חרדי צריך להשתכר פחות ממורה בחינוך הממלכתי זה מצב לא הוגן. אז הנה מה שהם שוכחים לספר: החרדים רוצים את הכסף למערכת לא מפוקחת, בניגוד גמור לבתי הספר הממלכתיים שהם כן מפוקחים.

למשל, בחינוך הממלכתי, מנהל בית הספר אחראי לדווח על כל מורה: כמה שעות לימד ואם הוא גם מחנך כיתה. ברשתות החרדיות לא מוכנים שכל מנהל ידווח. הם מסכימים שרק ההנהלה הכללית של הרשת תדווח. למה? כי ככה יש פחות פיקוח.

הכספים הקואליציוניים (צילום: n12)
הכספים הקואליציוניים|צילום: n12
חינוך ממלכתי מול חינוך חרדי (צילום: n12)
חינוך ממלכתי מול חינוך חרדי|צילום: n12

דוחות ביקורת שנעשו במוסדות הללו הראו שמשחקים עם השעות, מעבירים בין עובדים, לפעמים זה הולך לא רק למורים אלא גם לעסקנים. המצב, בקיצור, לא תקין.

הנה עוד דוגמה: ברשתות החרדיות אין פיקוח מלא על לימודי ליבה. המדינה מקיימת פיקוח רופף ואפשר לבדוק מה מצב התלמידים לפי מבחני מיצ"ב. ברשת החינוך העצמאי, לעומת זאת, מסרבים לעשות מבחני מיצ"ב. ברשת המעיין של ש"ס מסכימים ושם הציונים נמוכים. בחינוך הממלכתי כמובן יש פיקוח הדוק על התכנים.

הכספים הקואליציוניים (צילום: n12)
הכספים הקואליציוניים|צילום: n12

דוגמה נוספת: בחינוך הממלכתי מורה מקבל תוספת שכר אם יש לו תואר ממוסד אקדמי מוכר, המערכת החרדית מאפשרת תארים גם ממוסדות לא מוכרים.

בשורה התחתונה, המורים החרדים אכן מרוויחים פחות כיוון שהמערכת שבה הם מלמדים היא מערכת מפלגתית, לא שקופה ולא נתונה לפיקוח ולבקרה אמיתיים. המשוואה צריכה להיות פשוטה: רוצים להרוויח כמו המורים בחינוך הממלכתי? אז תאפשרו גם את אותו הפיקוח.