אופטימיות זהירה בישראל לצד ההבנה: "עסקת חטופים עוד רחוקה" | דנה ויס
הקבינט דן היום בסוגיית החטופים, בניסיון להבין כיצד ניתן להתקדם בנושא, ומה האפשרויות העומדות בפני ישראל. ראש המוסד דדי ברנע מעדכן בישיבה את חברי הקבינט על האיתותים שהגיעו מחמאס לקטאר, שלפיהם החמאס זז מעמדתו ומוכן לנהל סוג של "שיח תחת אש" על בסיס ההצעה הקטארית. מבחינת ישראל, מדובר בפתח לאופטימיות זהירה. העובדה שהחמאס לא אומר שאינו מוכן לדבר על משהו זו מגמה חיובית, אבל חשוב להדגיש – המגעים עודם רחוקים מאוד מעסקה.
המתווה הקטארי הוא למעשה שילוב של דרישת חמאס וישראל. הוא משתמש בהצעה הישראלית של פעימה הומניטרית, אבל מוסיף לה פעימה נוספת שכוללת את סיום הלחימה, נסיגה של כל הכוחות מעזה, שחרור יתר החטופים וחתירה למתווה מדיני. לחלק הזה, של סיום המלחמה כחלק מהעסקה, ישראל לא מסכימה. לכן, נראה שיש ניסיון מצד ישראל לבדוק אם ניתן בזכות הלחץ הצבאי, ובזכות הלחץ ממצרים, להביא את סינוואר לשולחן המו"מ.
ועדיין, צריך להקשיב למה שאומרים גורמים ישראלים. כי אל מול ההתעקשות הזו של ישראל לא להסכים לאף מתווה שכולל את סיום הלחימה, יש גורמים אחרים שאומרים: "ישראל מתקרבת לרגע שהיא תצטרך לקבל החלטות קשות. אם אנחנו רוצים לראות את החטופים חוזרים בחיים, זה דורש מנהיגות שתוכל לעמוד מול הציבור".
במערכת הביטחון לוחצים על הדרג המדיני: הגדירו לנו יעדים | ניר דבורי
במערכת הביטחון ממשיכים ללחוץ על הדרג המדיני לקבל החלטות להמשך הדרך בעזה. גורמים במערכת הביטחון אמרו לדרג המדיני: "אתם צריכים להגדיר את היעדים לעתיד עזה – לקבוע למי מעבירים מקל, אחרת לא נוכל לסיים את הלחימה ונתחיל לדשדש. זה אפילו יכול להחזיר אותנו לשלבים הקודמים בלחימה".
חשוב להדגיש, כל הפעולות של צה"ל מכוונות להשבת חטופים ולמיטוט חמאס. חלק גדול מהמטרה של התמרון הוא לייצר לחץ גדול על חמאס כדי להכשיר את התנאים לשחרור חטופים. אבל כבר כעת על הדרג המדיני לבנות ברצועה גורם שאליו מעבירים את האחריות בשוך הקרבות.
האפשרויות של ארה"ב מול האיום החות'י בים האדום | אהוד יערי
שלוש מתוך ארבע הסירות של החות'ים שניסו לתקוף פעמיים היום את הספינה של חברת "מארסק" הוטבעו בידי צבא ארה"ב. האמריקנים יודעים שההגנה שהם מעניקים בים האדום, ובעיקר באזור מיצר באב אל מנדב, איננה מספקת. חברות ספנות חוזרות ומבטלות את השיט שלהן דרך תעלת סואץ, ולכן האמריקנים יודעים שהם יצטרכו לשקול אם לעבור לפעולה צבאית בים האדום.
ה"טיימס" הלונדוני דיווח היום שפעולה שכזו כבר על הפרק. בעיתון הבריטי דיווחו על פעולה של בריטניה, ארה"ב ומדינה נוספת מאירופה. מכה של טילים על הבסיסים העיקריים של החות'ים היא בהישג ידם של האמריקנים.
אלא שהחות'ים מפולפלים מאוד. תוך כדי שהם מפריעים לשיט, הם מנהלים משא ומתן עם הסעודים על הפסקת המלחמה, שמתמשכת עוד משנת 2015. לכן, הסעודים מאוד זהירים. האמריקנים צריכים להחליט אם במכה שהם ינחיתו, אם אכן יעשו זאת, לערב כוחות תימנים מקומיים שנלחמים כבר שנים נגד החות'ים, כמו למשל כאלה בפיקודו של טארק סאלח, שנמצא על החוף של הים האדום. ישנם גם כוחות אחרים, בעיקר כאלה שמאומנים על ידי איחוד האמירויות. באפשרות הזו, האמריקנים יוצרים מהלך משולב של תקיפה אמריקנית-בריטית בשילוב עם הכוחות הקרקעיים התימנים שממילא נלחמים בחות'ים.
חוסר המנהיגות של נתניהו, ואיך ישראל משחקת לידי סינוואר | ישראל זיו
אצל סטרוק זו כבר נהייתה שיטה. שאלה נבובה שמעוררת תרעומת כדי להטיל דופי בטייסי צה"ל שמחרפים את נפשם ומסכנים את חייהם. מדובר בלא פחות מחוסר מנהיגות של ראש הממשלה נתניהו, שלא מוצא לנכון להדיח את אותה שרה שמועדת באופן הזה כבר פעם שנייה.
הרי ברור שסטרוק לא ניסתה לברר את הנושא. אם באמת הייתה רוצה לברר, היא יכולה הייתה. זו לא שאלה עניינית, זו הטלת דופי כדי לפגוע בתדמית הטייסים, מניח שסיבותיה עימה. כך או כך - אי אפשר לקבל את זה, בוודאי לא בשעה כזו.
בעניין המערכה בעזה. הצבא הגיע למיצוי מבחינת המהלך ההתקפי העיקרי. כמעט כל הרצועה כבושה. ייתכן שדרושים לצה"ל עוד שבועיים להשלים את כיבוש מחנות הפליטים ועוד כמה פינות שנשארו, אבל המהלך העיקרי הושלם, וההישג הוא הישג טוב. אבל תם ולא נשלם – כי יש עוד יעדים משמעותיים – החזרת חטופים, שבלי זה צה"ל לא הולך לשום מקום, פירוז הרצועה וחיסול צמרת חמאס. אלה יעדים שעדיין חייבים להשלים.
כעת המשקל עובר מהמערכת הצבאית למערכת המדינית. על מנת להבטיח את המחיר היקר ששילמנו ושנשלם בחודשים הבאים – אנחנו חייבים הסדר מדיני. הבעיה - ישראל טרם דנה בזה. באופן הזה, היא מאלצת את הצבא להישאר בעזה בלי מטרות מלחמה, וכך אנחנו משחקים לידיו של סינוואר שפשוט ממתין שהכול יעבור. חייבים לשנות את האסטרטגיה המדינית. אם הדרך שבה צריך לצעוד לא תואמת את הבעיות הפוליטיות של הממשלה, אז אולי היא לא הממשלה המתאימה לקבל את ההחלטות האלה. גנץ ואחרים שבתוך ממשלת החירום יצטרכו לקבל את ההחלטות שלהם.