לצד המשך הלחימה ברצועה, אתמול (ראשון) אופיין גם בהסלמה בגזרה הצפונית: אזעקות נשמעו בגליל העליון, תושבי הקריות והגליל המערבי דיווחו על הדי פיצוצים ו-6 עובדי חברת החשמל נפגעו מטיל נ"ט שנורה מלבנון. עד כה ישראל נמנעה מלהתחיל מלחמה עם לבנון, אך כעת עולה התהייה היכן עובר הגבול. כתבי חדשות 12 עם הפרשנויות על המשמעויות של ההתחממות בצפון - ומה ניתן לצפות הלאה במלחמה

צה
צה"ל תקף חוליות מחבלים ותשתיות של ארגון הטרור חיזבאללה|צילום: דובר צה"ל

ניר דבורי

בצפון זו לא מלחמה עדיין, זוהי לחימה. ישראל פוגעת בצד השני בצורה נרחבת יותר משנדמה. לפני כמה ימים שוגר מל"ט לכיוון אילת מסוריה ופגע בבית ספר. מי שעומדים מאחורי הירי הם אנשי חיזבאללה וגורמים איראניים שיושבים בסוריה. צה"ל תקף את האנשים שעומדים מאחורי הירי - 7 לבנונים, אנשי חיזבאללה.

מזכ"ל חיזבאללה נסראללה מתאם את הירי מכיוונו עם החות'ים. ישראל מצידה בוחנת את הצעדים שלה ויכול להיות שבעקבות הפגיעה באזרחים ישראל תעלה את עוצמת הפגיעה באויב מצפון.

עם זאת לנסראללה יש אתגר מבית: הארגונים הפלסטיניים דוחפים לסיטואציה שלא תמיד מאפשרת לו תמרון, ולא תמיד יש לו אחיזה בדרום לבנון כמו שאנחנו חושבים. הדרוזים והנוצרים שיושבים באזורו, מבקרים אותו ומזהירים אותו מהמחיר של כניסה למלחמה. בנוסף, על רקע נאומיו ישנה ביקורת קשה על התנהלותו. הוא יודע זאת ומבין שיהיו לכך השלכות.

הרמטכ"ל הלוי סבור שיש לשנות את המציאות בצפון בצורה דרמטית. אפשר לשנות את המצב בצורות רבות ולשם ישראל צועדת, אך יש לראות מה הדרך שתיבחר. קיבוץ אילון, הקיבוץ שאני גר בו, פונה פעמיים בהיסטוריה - במלחמת השחרור ולפני שבוע. תושבי הקיבוץ רוצים שהמציאות תשתנה ולא יצטרכו לפנות את הקיבוץ בפעם השלישית.

חסן נסראללה
מתוך נאום נסראללה אתמול

 

אוהד חמו

התקיפות שאירעו היום בצפון הן תרגום באש לנאומו של נסראללה, שטען כי התקיפות יגדלו ויעצימו. כעת חיזבאללה נוקט "תקיפות איכותיות", שמטרתן - להרוג. בנוסף מספרים כי חיזבאללה משגר רחפנים כדי להעסיק את חייל האוויר ואת כיפת ברזל ולהתיש את ההתנגדות כמה שיותר.

באשר לתקרית בדוב"ב, בחיזבאללה אומרים שישראל מבקשת לחדש את מערכות המודיעין וחיזבאללה נחוש שזה לא יקרה ושציוד המודיעין לא יחזור לשימוש. יכול להיות שמדובר בחלק מהדוקטרינה של חיזבאללה, הרצון לעוור את ישראל בכל הקשור למוצבים בצפון.

דנה ויס

הערב יערך דיון בקבינט מורחב לאחר שהקבינט המצומצם התכנס. הדילמה כעת היא מה תהיה התגובה, עד עכשיו צה"ל התמקד בביצוע פעולות בדרום, והצפון נשמר מתחת לסף הלחימה. עולה השאלה אם ההסלמה שהתרחשה מצדיקה את עליית המדרגה ותחילת לחימה בגבול הצפון. 

שר הביטחון התייחס אתמול לאיום הצפוני ואמר שאם תהיה תקיפה שלנו בביירות - נדע שחיזבאללה חצה את הקו האדום. אם תהיה לחימה בביירות יש לקחת בחשבון להתקפת נגד ותגובה משמעותית שיכולה להגיע עד לירי תלול מסלול למרכז הארץ. מערכת הביטחון רצתה בתחילת הלחימה לפגוע בצפון כדי למנוע הסלמה וכעת יש לבחון אם יש לשקול זאת פעם נוספת. 

לראשונה מאז מלחמת לבנון הראשונה: אוגדת מילואים מלאה מתמרנת במלחמה (צילום: דובר צה
אוגדת מילואים באזור לבנון|צילום: דובר צה"ל

תמיר הימן

עדיין לא עברנו את נקודת האל-חזור אך ישראל מתקדמת לשם. מי שחשב שצה"ל נמצא במלחמה מול חיזבאללה לא הבין את המשמעויות ומה זה אומר. עם זאת נראה כי נסראללה נמצא תחת לחצים אדירים, הוא לא מצליח להשוות את מניין ההרוגים בצד שלנו לעומת הצד שלהם והיה חרוט על דגלו - וזה דבר משמעותי מאוד עבורו.

בנוסף ישראל מרחיבה את הפעילות, פיקוד הצפון יוזם. לראשונה נהרגו פעילים על אדמת סוריה ולכן זה מעצים. איך זה יכול להתפתח מכאן? יכול להיות שזה יתפתח לכיוון שנסראללה הכי מפחד ממנו - ההסלמה תעניק לישראל את הלגיטימציה לשנות את המציאות מצפון מיסודה.

הדרך האפקטיבית ביותר לפעול היא באש, אך עד עכשיו היה קושי בשל ההתנגדות מצד האמריקנים והעולם אינו גמיש לפתיחת מלחמה נוספת. נראה שארגון החיזבאללה גורר את ישראל לשם והוא מוביל את עצמו לאסון הזה. 

ניכר שבמקרה הזה עדיף לא להכביר באיומים. איומים במלל עלולים להוכיח שאנחנו לא רציניים. כשחיזבאללה יעבור את הקו האדום וכך ייתן לנו את הלגיטימציה לסדר באש את הקו החדש - הוא ידע מזה. 

יאיר שרקי

היום זה ברור שאזרחים לא יחזרו בלי הסרת האיום אך לא ברור אם האיום יוסר בוודאות. לפעמים בסיומן של מלחמות עולה השאלה "מי ניצח". אפשר לבדוק מה קרה בעוד שלוש שנים למחירי הדיור וכך להבין מי ניצח. מחירי הדיור בעוטף עלו בצורה משמעותית, דבר ששיקף את החוסן של האוכלוסייה הישראלית - עד 7 באוקטובר.

בישראל מדברים רבות על נושא התזמון, אך המחשבה שאנחנו השחקן היחיד שמחליט היא תלושה. גם אם ישראל יוזמת ומבצעת פעולות היא אינה שחקן לבד ואינה יכולה לקחת החלטות ולצאת לפעולות בחלל ריק. יש לנו את האמריקנים ויהיה קשה לצאת למערכה רב-זירתית ללא אישורם וגיבוי שלהם. 

גבול לבנון ישראל (צילום: רויטרס)
גבול לבנון-ישראל|צילום: רויטרס

מנחם הורוביץ

לתושבי הצפון לא חשוב מי יורה עליהם - אם מדובר בחיזבאללה, חמאס או ארגון פלסטיני אחר. התושבים שדיברתי איתם לא רוצים מלחמה. בשנת 1982 היה "אזור ביטחון" מצפון לגדר הגבול. היום מדינת ישראל הקימה ביודעין רצועת ביטחון דרום ובה מאות אלפי אנשים.

הקבינט הודיע כי ישראל עדיין יכולה להכיל את האירוע. עולה השאלה אם כל עוד יורים על "שווארמת ממן" בקריית שמונה ומעלים אותה באש, אך לא יורים ל"שווארמת ממן" בצפת או בחיפה. זה בסדר - ואפשר להכיל את האירוע, לדעתי התשובה היא לא.

מחבלים שיגרו טילי נ
מחבלים שיגרו טילי נ"ט לעבר מרחב דובב

אלפיים תושבים מקרית שמונה החליטו להישאר בביתם. ביניהם אנשים שהקימו את קרית שמונה, בסיס אנושי שלא יעזוב את המקום, גם לא עכשיו. הדורות המאוחרים יותר כנראה יהיו מסוגלים להתמודד עם ירי רקטות פעם בשנתיים-שלוש אך אין סיכוי שהם יסכימו לחיות בעיר מוכת רקטות ואזעקות. התושבים לא יסכימו לחזור למצב שבו יש ירי לא פוסק לכיוונם. 

פגעו היום באזרחים, עובדי חברת החשמל, למרות שהם היו בכלי רכב אזרחיים. בשבוע שעבר לא היה חשמל במרכז קרית שמונה. אם היו פוגעים במתקן של חברת החשמל בכניסה לנבטיה יכול להיות שכרגע היה שקט יותר.