"אם יש משהו שיכול להפיל את הממשלה, זה חוק הגיוס", אמר לי אחד מראשי הסיעות החרדיות עם תום כנס הקיץ של הכנסת.

כששאלתי את יו"ר המפלגה מדוע, הוא השיב: "בכל סוגיה אנחנו יכולים להתפשר ולהגיע להבנות עם ראש הממשלה וראשי הקואליציה. בסוגיה הזו - ההחלטה נמצאת בידיהם של ההנהגה הרוחנית, והיא כבר קיבלה את ההחלטה. אם אין פטור מגיוס לתלמידי הישיבות, אין לנו מה לחפש בממשלה".

לאן יש לכם ללכת? תקימו ממשלה עם לפיד וליברמן? זה הרי איום סרק, אמרתי. הבכיר החרדי השיב: "השאלה נכונה אם היה מדובר בהכרעה שלנו הפוליטיקאים. את האדמו"רים זה פחות מעניין. מבחינתם אם החוק לא עובר - צריכים לפרוש, נתניהו יודע את זה".

רכיב דאטה חרדים ליבה חדש (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
מבחינת החרדים, אם החוק לא עובר - אין סיבה להיות בממשלה (ארכיון)|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

מאז הקמת הממשלה, החרדים הבהירו לראש הממשלה נתניהו כי הם מעוניינים לפתור את סוגיית חוק הגיוס. נתניהו התחייב בהסכמים הקואליציוניים שחוק הגיוס יעבור לפני אישור תקציב המדינה ולכל המאוחר במקביל לתקציב המדינה, אך ברגע האמת ביקש מראשי הסיעות החרדיות לדחות את החקיקה לכנס החורף. תחילה, כמה חברי כנסת חרדים התנגדו, אך לבסוף נתניהו הצליח לשכנע אותם שחקיקת חוק הגיוס במקביל לביטול עילת הסבירות תוביל למחאה נגד המגזר החרדי - מחאה שכמוה לא ראינו בשנים האחרונות.

כללי המשחק השתנו

צריך לחזור לימי הקמת הממשלה. ימים לאחר הבחירות, החרדים, כמו שאר חברי גוש הימין, היו באופוריה. ממשלת ימין מלא-מלא עם רוב של 64, בלי איווט ליברמן. "חקיקת חוק הגיוס תהיה קלה יחסית למה שהערכנו, אנחנו שולטים בלי אבל", הם אמרו.

אך ככל שהזמן חלף מאז הצגת רפורמת המשפט על ידי השר יריב לוין, החרדים החלו להבין שכללי המשחק השתנו. מה שהיה לא יהיה. ראשי המחאה יתנגדו לכל חוק שהקואליציה תציג, בטח בסוגיית הגיוס. ומה שהיה נראה יחסית כסוגיה פשוטה הפך לסיוט הגדול שלהם. "אנחנו משלמים את מחיר הרפורמה", אמר יו"ר יהדות התורה השר יצחק גולדקנופף.

נתניהו במליאת הכנסת ואחריו חברי כנסת חרדים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
החרדים בטוחים שהם משלמים את מחיר הרפורמה, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

תחילה זה היה בשיחות סגורות. אריה דרעי, משה גפני ויצחק גולדקנופף החלו להתבטא שהרפורמה רק פוגעת בציבור ששלח אותם לכנסת, שהצר לא שווה בנזק המלך. אך עם הזמן הם הבהירו את עמדתם באמצעות הביטאונים שלהם, שם קראו לחשב מסלול מחדש. השיא הגיע בביטאון ש"ס של סוף השבוע האחרון, שם נכתבה שורה אחרת שמסכמת הכול: "האם נמשיך להקריב גם את העתיד הרוחני של בנינו היקרים (חוק הגיוס. י-כ) על מזבח הרפורמה המתעתעת?".

ייתכן שראשי הסיעות החרדיות התעוררו מאוחר מידי, אבל מבחינתם גם כללי המשחק שלהם מול הקואליציה השתנו. לא עוד המשך חקיקת רפורמת המשפט במחיר הקפאת חוק הגיוס, זה המסר המרכזי שהעבירו בימים האחרונים לראש הממשלה.

נתניהו, מצידו הסביר להם שהמחאה תצא למאבק עיקש נגד חקיקת החוק, מה שלדבריו יכול להוביל למחאה גדולה יותר מצד אנשי המילואים והטייסים. "ראש הממשלה ניסה לרכך אותנו, שלפחות נוותר על פסקת ההתגברות הנקודתית בחוק הגיוס. התשובה הייתה ברורה: לא", סיפר גורם שהיה מעורב בשיחות.

גם ניסיון מצד אנשי הליכוד להכניס חלקים ממתווה גנץ-איזנקוט שיחייב התנדבות בקהילה - ירד מהפרק. מבחינת הסיעות החרדיות, אי אפשר להכריח תלמיד ישיבה לעזוב את בית המדרש לטובת גיוס או התנדבות. הכלל ברור: כל מי שרוצה ללמוד תורה - יעשה זאת ללא כל דאגה.

שוב, מכים על חטא

התסכול של ראשי הסיעות החרדיות מההתנהלות של נתניהו גדול. בשיחות סגורות הם מתבטאים בחריפות. הם מאשימים אותו שהוא זה שמסיט את אש המחאה לעבר הציבור החרדי, תוך אי עמידה בהסכם ברור בין הצדדים. אבל אולי האכזבה הגדולה שלהם היא העובדה שהקואליציה לא הסכימה לקבל את "מתווה העם" שהציג הנשיא יצחק הרצוג.

ישיבת ראשי הקואליציה (ארכיון)
לא ניתן יהיה לברוח מהדיון על חוק הפטור לתלמידי ישיבה, ארכיון

"במתווה של הרצוג קיבלנו את חוק הגיוס על מגש של כסף, בלי אפשרות להתערבות שופטי בג"ץ. אגב, הנשיא פתר לנו גם את סוגיית מינוי דרעי לשר בממשלה, אבל דחינו כי רצינו פסקת התגברות כוללת שתסדיר את כל סוגיות דת ומדינה שבג"ץ מרבה להתערב", הסביר לי שר חרדי. "מה קרה בסוף? ראש הממשלה נתניהו אמר שאת פסקת ההתגברות הוא השליך לפח, וכעת הוא לוחץ שנוותר גם על פסקת התגברות נקודתית בחוק הגיוס".

ובחזרה לדיונים של הסיעות החרדיות מול ראש הממשלה נתניהו. בשיחה סגורה שקיים ביממה האחרונה השר גולדקנופף, הוא התבטא: "בלי חוק הגיוס אנחנו לא בממשלה". דקות לאחר מכן הוא ביקש לחדד: "בלי חוק הגיוס הכולל פסקת התגברות נקודתית - אנחנו לא בממשלה". גולדקנופף לא אמר את דברים על דעתו האישית, זה המסר החד-משמעי שקיבל ממועצת גדולי התורה החסידית. כך שכנס החורף של הכנסת יעסוק בעיקר בסוגיית חוק הגיוס שיעניק פטור לתלמידי ישיבה וימים יגידו כיצד נתניהו ינהג מול השותפות הבכירות שלו שנכנסו לקואליציה בכדי להסדיר את הסוגיה הזו.

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
ישי כהן|צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"