יום הכיפורים השנה מציין גם חמישה עשורים למלחמה שאיימה על קיום המדינה ב-1973. והנה גם השנה ישראל עומדת בפני אתגר בסדר גודל דומה, וכאז כן עתה האחראים נמצאים בהנהגה המדינית והפוליטית. קוצר ראות, זחיחות ויהירות הובילו לאסון מלחמת יום הכיפורים, שממנו ניצלנו רק בזכות חיילי ומפקדי השדה שהשליכו נפשם מנגד והביאו לניצחון צבאי מפואר, גם אם במחיר דמים כבד.

האיומים השנה כוללים איום חיצוני עיקרי בדמות איראן ושלוחותיה, ובעיקר דהירתה לגרעין שממשלת ישראל נחלה עד כה כישלון חרוץ בניסיונות לעצירתו בדרכים מדיניות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטיין בנאומים מרשימים באו"ם ובקונגרס האמריקני, שכנראה גרמו יותר נזק מתועלת אם בכלל. עם זאת, האיום העיקרי הוא ללא ספק האיום הפנימי שנוצר על ידי ממשלה חסרת אחריות, קצרת רואי, דורסנית ואובססיבית. כאז כן עתה הכתובת נמצאת על הקיר לעיני כול כדי לראות, להבין ולהתפלץ.

ה"רפורמה המשפטית" שיוזמת הממשלה נתפסת יותר כהפיכה משטרית ולא רק על ידי רוב הציבור הארץ, אלא גם בקרב ידידותיה הגדולות ביותר של ישראל כמו ארצות הברית, גרמניה ורבות נוספות. גם אויבינו המושבעים צופים בהשתאות ובעליצות בהשמדת הערך החברתי-כלכלי-מדיני-אסטרטגי שמבצעת ממשלת ישראל ללא רחם בדהירתה הפראית אל הקיר.

אין לאבד תקווה. אותה רוח יהודית-ישראלית המפעמת בקרב הדורות הצעירים היא המשך איתן לגבורת דור 73' והקודמים לו. התגבשות מחנה ציוני נחוש, אכפתי ומרכזי שדמותה המוסרית וההיסטורית של מדינת ישראל חשובה לו יותר מכל יביא לאמנה חברתית חדשה שתחבר בין כל המחנות בעם, תוך שמירת כבודם, ערכיהם והדברים החשובים להם. דתיים-ציונים, חרדים, אנשי ימין-מרכז ושמאל חפצי חיים הם, ורובם ישמרו על המאחד המשותף, שלא כמו מנהיגיהם הקיצוניים שסיימו את תפקידם ההיסטורי. מגילת העצמאות וערכיה הם מסמך היסטורי מופלא וחד-פעמי שמשלב מוסר יהודי ואוניברסלי קלאסי, תוך אמונה בצור ישראל. חשוב לציין שעל המגילה חתמו ראשי הציבור החרדי והדתי-ציוני, לצד מייסדי המדינה החילונים. רוח המגילה וערכיה תמשיך להיות גאווה לכל ישראל ויהודי ברחבי העולם, ותמשיך להקנות לישראל מקום של כבוד בקרב המדינות הנאורות והמוצלחות בעולם.

אברהים ראיסי, ג'ו ביידן, בנימין נתניהו, בן סלמאן (עיבוד: פלאש 90, AP, Reuters)
איומים לצד הזדמנויות (ארכיון)|עיבוד: פלאש 90, AP, Reuters

צירוף נדיר של נסיבות גיאו-פוליטיות מזמן לישראל של 2023 גם הזדמנויות היסטוריות שלא חווינו בעבר. התלכדות אינטרסים אסטרטגיים של ארצות הברית, סעודיה וישראל, כמו גם אינטרסים פוליטיים מידיים של מנהיגיהן, פותחת שער למזרח תיכון חדש - ללא מירכאות. זהו מזרח תיכון שבו ישראל משמשת כגשר תעבורתי, טכנולוגי ותשתיתי בין יבשות אסיה ואירופה. זהו מזרח תיכון שבו ישראל מנרמלת את יחסיה עם כל מדינות ערב, בנוסף למדינות מוסלמיות חשובות אחרות באסיה. זהו מזרח תיכון שבונה עתיד משותף לכל אזרחיו באמצעות חיבוריות הדוקה ויעילה. זהו מזרח תיכון בו כוחות הרשע והטרור בראשות איראן נסוגים לאחור ומבודדים, שאזרחיו ידרשו שינוי משטרי שיחזירם לקהילת המדינות הנורמליות. כל זה יוכל להתממש רק אם ישראל תשכיל לנווט את דרכיה באומץ ובתבונה, תוך העדפה ברורה של האינטרסים החיוניים שלה על כל שיקול אחר.

איתמר בן גביר, בצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
רק מפריעים להתנהלות המדינית התקינה, סמוטריץ' ובן גביר|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

שני הנושאים הקריטיים שממשלת ישראל נדרשת אליהם הם גרעין (גם אם אזרחי) לסעודיה, שאותו היא דורשת מארצות הברית כתנאי לנורמליזציה, ומחוות לפלסטינים שדורשות ארצות הברית וסעודיה מישראל.

בנושא הגרעין, נתניהו חייב לשתף ולהתייעץ עם הגורמים הממלכתיים המוסמכים. בנושא הפלסטיני, על נתניהו להתגבר על התנגדות הקיצוניים בממשלתו. השאלה הגורלית תהיה אם נתניהו יעדיף סוף סוף את טובת המדינה על שיקולים פוליטיים שלו ושל הקיצוניים בממשלתו, שאינם מייצגים את רוב הציבור.

>>> דני איילון שימש כשגריר ישראל בארצות הברית וכיהן כסגן שר החוץ