בפרוס השנה ה-75 לעצמאותנו, בשעה שמדינת ישראל אמורה להיות בשיא עוצמתה האסטרטגית המשולבת, נקלעה המדינה למצב בו, מתוך החלטה פנימית, היא מחלישה עצמה תחת שם הקוד 'ההפיכה המשטרית'. היום כבר ברור כי המשך קידום ההפיכה המשטרית יפגע בעוצמתנו האסטרטגית. אויבינו אינם מאמינים למראה עיניהם, כאילו ישראל מפעילה תוכנה זדונית שעלולה להפוך את המדינה מדמוקרטיה עוצמתית לדיקטטורה שסועה וחלשה.
הסימנים המעידים
האיום המרכזי לביטחונה של מדינת ישראל הוא מצד המשטר האיראני הרצחני, שחותר להשמדת המדינה ופועל לפתח יכולות למימוש חזונו. איראן קרובה כיום יותר מאי פעם להשגת יכולת גרעינית צבאית, וכבר הגיעה לסף העשרת חומר בקיע ל-90%, הרמה הנדרשת לייצור פצצת גרעין, כאשר ההחלטה באם לפרוץ להשגת נשק גרעיני נתונה בידי המנהיג האיראני. לדברי שר הביטחון, איראן כבר צברה מספיק חומר מועשר שיכול להספיק לפיתוח חמש פצצות גרעין, ותת-שר ההגנה האמריקני טען כי איראן יכולה לייצר חומר בקיע לפצצת גרעין תוך 12 ימים. איראן אף ממשיכה בתהליכי בניין כוח מואצים, תוך ניצול ציני ואכזרי של המלחמה באוקראינה לשיפור יכולותיה בתחום הטילים והמל"טים. מדיניות "הפנים המחייכות" מצידה כלפי העולם הערבי, ותהליכי שיפור היחסים עם סעודיה ויתר מדינות המפרץ, נועדו לאפשר לה לצאת מהבידוד האזורי. כל זאת, לצד הידוק היחסים האסטרטגיים עם רוסיה וסין.
צה"ל ומערכת הביטחון שומרים על עוצמה אדירה ופועלים כל העת כדי למנוע התבססות איראנית במרחב ולבלום את תוכנית הגרעין. אולם היכולת האסטרטגית למימוש העוצמה עלולה להיחלש ולא ניתן יהיה לתת מענה הולם לאיום הגרעין האיראני ללא אחדות פנימית וקיום מערכת בריתות עמוקה, בייחוד עם ארצות הברית. צורם במיוחד משבר האמון עם הממשל האמריקני והעובדה שראש הממשלה אינו נפגש עם נשיא ארצות הברית. אלו מעיבים על היכולת לתאם שיתופי פעולה עמוקים, החיוניים לבלימת איראן. זאת, בייחוד בשעה שארצות הברית ממוקדת בעימות המתעצם עם סין ובמלחמה באירופה ומאותתת על העדפתה לשמר את המסלול ההסדרי עם איראן.
מדינות ערב אומנם מקיימות מערכת יחסים עמוקה עם מערכת הביטחון, אך גם מצידן ניכר צינון ביחס כלפי ישראל והן פועלות בדרכן להכיל את האיום האיראני. כמו בטרגדיה יוונית, בשעה שאיראן וסוריה פועלות להתגבר על משקעי העבר ולחמם את היחסים עם מדינות העולם הערבי, ישראל דוהרת בכיוון הנגדי ומוצאת עצמה יותר ויותר מתרחקת מבעלי בריתה בעולם ובמרחב. בעוד ראש הממשלה לא מצליח להתקבל לביקור באמירויות ובארצות הברית, וזוכה לקבלת פנים קרירה בביקוריו בבירות אירופה, נשיא איראן ומלך סעודיה עשויים להיפגש בקרוב לאחר נתק של שנים, והנשיא אסד סולל בהדרגה את חזרתו לחיק העולם הערבי.
ההפיכה המשטרית וחוק הגיוס בניסוחיו השונים מהווים איום מהותי לפגיעה בחוסן הלאומי והכלכלי של המדינה ולהחלשת צה"ל כהיותו צבא העם. ההתרעה האסטרטגית שפרסמה הרשות לחדשנות על החשש מהתנתקות השוק הישראלי מהמערכת הגלובלית, צריכה לשמש ככתובת על הקיר. לכך ניתן להוסיף את ההחלטה של קרן דירוג האשראי, מוד'יס, להוריד את תחזית דירוג האשראי מחיובית ליציבה. פגיעה בעוצמה הכלכלית תכרסם בעוצמה של ישראל על כל מרכיביה.
ישראל נמצאת כיום בפרשת דרכים היסטורית והרת גורל לעתידה. מצד אחד, נשמרת עוצמתנו הצבאית והיכולת להרתיע את אויבינו ולפעול נגדם. מצד שני, ניכרים סימני חולשה מדאיגים שעלולים להחריף ולמוטט את הפלא שנבנה כאן בעשרות השנים האחרונות.
מה נדרש לעשות?
בראש ובראשונה נדרשת עצירה מיידית ומוחלטת של ההפיכה המשטרית. זאת, כתנאי הכרחי להשבת הלכידות הפנימית, לחיזוק ישראל כמדינה דמוקרטית, בעלת מוסדות שלטון ומערכת משפט יציבים וחזקים. צעדים אלו חיוניים לחיזוק היחסים עם ארצות הברית ובעלות בריתנו בעולם ובמרחב, לשיקום דימוי ההרתעה ולהחזרת האמון של המוסדות הבין-לאומיים בכלכלת ישראל.
לאחרונה ייתכן ומתגלים מספר סימנים מעודדים שעומק המצוקות החל לחלחל לדרג המדיני. החלטת ראש הממשלה למנוע עליית יהודים להר הבית במהלך הימים האחרונים של חודש הרמדאן, שימור הסכם הגז החשוב עם לבנון והתגובה השקולה לירי שבוצע מעזה בימים האחרונים - צעדים אלו שהינם בבחינת התחלה בלבד מסמנים, כי זו הדרך הנכונה, שכן היה בהם למנוע הידרדרות לכדי הסלמה רחבה.
מול הרשות הפלסטינית נדרש לחזק את הקשרים והתיאום הביטחוני. במקביל, יש להימנע מנקיטת צעדים העלולים להחריף את מגמת הקריסה ויכולת התפקוד שלה. זאת, בראש ובראשונה בשל חיוניותה למנוע הישאבות של כוחות הביטחון, באופן שיוביל להגברת הנטל ויפגע ביכולת הפעולה למול מערכת האיומים הרב-זירתית.
המסר המרכזי – ישראל נתונה בתהליך הרס עצמי. חיוני לעתידה של המדינה לעצור אותו באופן מיידי. זו העת להכרעה בין עוצמה מרשימה לחולשה אסטרטגית בעתיד בהיעדר שינוי. בניגוד לתקופות בהן איומים חיצוניים השפיעו על הביטחון הלאומי, מרבית האיומים בעת הנוכחית מקורם בהחלטות שגויות, שבחשבון היסטורי לא תהיה להן מחילה.
>>> אלוף במיל' עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן
>>> ד"ר שי הר-צבי, חוקר בכיר וראש התחום הבין-לאומי והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן