ש: בשבוע שעבר הייתה איזו תחושת ‫דחיפות ישראלית ‫בכל הקשור להתקרבות של איראן ‫לעבר הגרעין. שמענו את ראש הממשל וגם את שר הביטחון ‫מאיימים באפשרות לתקיפה. ‫מה שנראה ברור עכשיו זה התקרבות ‫של ארצות הברית בדרך להסכם גרעין עם איראן. ‫איך אתה קורא את כל זה?

זה די ברור שההדלפות בשבוע שעבר על זה שאיראן עוד רגע מגיעה לגרעין, ועל הצורך של ישראל לפעול, אולי אפילו האיצו את הרצון של האמריקנים להגיע לאיזו הסדרה מול איראן. האמריקנים יש להם שני סדרי עדיפויות מאוד ברורים: קודם כול - ההתמודדות שלהם מול סין על מי תהיה המעצמה החזקה במאה ה-21. בנוסף, מעסיקה אותם המלחמה באוקראינה. את איראן הם רוצים להחזיר 'חזרה לקופסה' ולהוריד את הנושא הזה מעל סדר היום.

לפי מה שנראה כרגע לא מדובר בין הצדדים על חזרה להסכם. הסכם ה-JCPOA מ-2015 לא נמצא על השולחן. הצדדים מדברים על הגעה ל"הסכמות" באמצעות שתי נוסחאות: אחת נקראת 'הקפאה תמורת הקפאה', והשנייה נקראת 'פחות תמורת פחות'.

בדרך למתקן הגרעיני בנתנז, איראן (צילום: Getty Images)
לא כל הסכמות בתחום הגרעין הן רעות לישראל, ארכיון|צילום: Getty Images

אנחנו כישראלים צריכים להמתין ולראות מה יהיו הפרמטרים בהסכם - איפה עוצרים את איראן, אם מגלגלים אותם לאחור מבחינת תוכנית הגרעין, כמה כסף הם יקבלו. נכון להיום, עד כמה שאני בודק עם האנשים שאני מדבר איתם, מדובר בעסקה שבה האיראנים יקבלו כ-20 מיליארד דולרים שיוקפאו בדרום קוריאה, יפן או עיראק. הם בתמורה יעצרו את ההתקדמות שלהם ולא יעשירו מעבר למה שיש להם כיום. עם זאת, המצב הזה משאיר אותם במצב של סף-גרעין.

במצב כזה אנחנו צריכים לשאול את עצמנו, כיוון שהכול יוקפא, מי מנצל את הזמן יותר טוב? לטובת מי משחק הזמן? איראן מנסה להתחזק ומקבלת מרוסיה הרבה מאוד תמורות על מה שהיא נותנת לה - מל"טים שתוקפים באוקראינה, היא אולי תקבל גם מטוסי סוחוי SU-35. ישראל צריכה את הזמן הזה כדי להכין את האופציה שלה אם איראן תחצה את הקו האדום.

ש: יש פה גם הקשר סעודי. איפה עומד הקשר שנעשה בין אופציה של נורמליזציה עם סעודיה לבין ריכוך ההתנגדות הישראלית להסכם עם איראן?

הנושא הסעודי הוא מאוד מסובך. כנראה שהדרך לריאד עוברת בוושינגטון. בין וושינגטון לריאד יש כחמישה נושאים מאוד חשובים מבחינתם: הם רוצים ערבויות ביטחוניות ברמה של סעיף חמש באמנת נאט"ו, לאמריקנים מאוד קשה לתת להם דבר כזה. הסעודים רוצים גם אזור סחר חופשי, מטוסי F-35, תוכנית גרעין שמזכירה את התוכנית האיראני ועוד. האמריקנים מצידם דורשים את גם פתרון העניין עם סין - נושא כבד לכשעצמו. האמריקנים דורשים להוציא את הסינים מהאזור ולהחזיר אותם פנימה. מבחינת ישראל, האמריקנים מציבים דרישות בנושא האיראני והפלסטיני. ממשלה מהסוג שיש היום בישראל לא תהיה מוכנה ל'נאום בר-אילן 2' מצד נתניהו, או הכרה ביוזמת שלום.

אברהים ראיסי, ג'ו ביידן, בנימין נתניהו, בן סלמאן (עיבוד: פלאש 90, AP, Reuters)
הדרך לריאד עוברת בוושינגטון|עיבוד: פלאש 90, AP, Reuters

למרות כל זה, בתווך, יש כאן שלושה אנשים שמאוד זקוקים להסכם הזה ואולי היו רוצים לקבל פרס נובל לשלום: הנשיא ביידן לטובת המורשת שלו, נתניהו כדי להתרחק מהנושאים שמפריעים לו, גם יורש העצר בן סלמאן ישמח לשים את הנושא של רצח העיתונאי חשוקג'י מאחריו. לכן, יש פה מוטיבציות גדולות לפתור בעיה מסובכת. אם הם יצליחו, יש לכך משמעות אדירה לאזור. כדאי לזכור שסעודיה זו לא האמירויות, זו מדינה מובילה בעולם הערבי והמוסלמי. אם יתגברו על כל הבעיות, זה היה הישג של האזור כולו.

>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, נשיא ומייסד MIND ISRAEL