אחרי כ-30 רקטות שנורו מלבנון לצפון הארץ ויותר מ-40 ששוגרו מהרצועה לעוטף עזה, צה"ל תקף הלילה (בין חמישי לשישי) שלוש מטרות חמאס ואזורי שיגור בלבנון ועשר מטרות ייצור נשק ומנהרות ברצועה. לא דווח על נפגעים. זוהי תגובה מדודה ומדויקת של ישראל, בניסיון להעביר מסר של מוכנות מבלי לדחוף להסלמה בתקופת החגים הזאת.
- הסלמה בחג: צה"ל תקף ברצועת עזה ובלבנון
- הסלמה בכל הגזרות: הר הבית הצית את הדרום והצפון
- ראש עיריית שדרות: "ממשיכים לתת חסינות למחבלים; ההרתעה התפוגגה"
- המפגינים עשו לנתניהו טובה גדולה כשמנעו פיטורי גלנט | עמית סגל
ממשלת ישראל בחרה בתגובה מתונה, שמרכז הכובד שלה בעזה. לבנון, חיזבאללה ואיראן - יצאו ללא פגע של ממש. חשוב להבחין שגם בישראל וגם בעזה ובלבנון אין נפגעים בנפש, מה שמאפשר לנסות לסגור את האירוע. עדיין עומדת לפני הממשלה הסוגייה הסבוכה של מהלך משמעותי לחיזוק ההרתעה הישראלית ללא הסלמה למלחמה כוללת.
כעת הכדור נמצא אצל האויבים שלנו - חמאס, חיזבאללה ואיראן: האם יסגרו את האירוע או יבחרו להסלים? האם ימשיכו לאתגר את ישראל על רקע חולשת ממשלתה, או יבחרו לעצור כעת? האם נסראללה יתעקש לממש הבטחתו, שכל פגיעה בלבנון תביא לתגובה מהירה ומוחצת? צה"ל מתגבר כוחות בשתי הגזרות ומתכונן גם להמשך.
מוקד ההתרחשות היה ונותר הר הבית. בראשית השבוע הבא תתממש הצטלבות המועדים – פסח ורמדאן – בעליית יהודים להר, שחמאס ואחרים מציגים כפלישה המצדיקה עצירה בכוח. תמונות של אלימות בין משטרה למתפרעים פלסטינים יתרמו להסתה ולהצתה, ויגלשו לירושלים, לגדה המערבית, לשטח ישראל, לעזה וללבנון.
ברקע עדיין נמצאים מאמצי איראן וחיזבאללה לפגוע בישראל, בהמשך לפיגוע במגידו ולרצף תקיפות מב״ם בסוריה, שבהן נפגעו נכסי חיזבאללה וקציני 'כוח קודס' של איראן. ללא ספק, אנחנו באחת התקופות הנפיצות בישראל, המחייבת התמקדות הדרג המדיני בניהול החזית הביטחונית ובהתכוננות להתפתחויות אפשריות.
למעט ראש הממשלה ושר הביטחון, שאר חברי הקבינט הם חסרי ניסיון בתחום הביטחוני, ובחודשים שמאז נכנסו לתפקידם ספק אם הקדישו זמן ללימוד הנושאים הדרושים לקבלת החלטות גורליות כאלה – האויב, כוחותינו, יכולות ומגבלות, חלופות ואפשרויות.
על פי המסתמן, ראש הממשלה סיכם מראש עם שר הביטחון והרמטכ"ל את התגובה שבוצעה הלילה, וניטרל את השרים הקיצוניים שבממשלתו גם כאשר כינס את הקבינט לראשונה זה חודשיים.
החלטות נכונות אלה משקפות את העובדה שנתניהו אינו סומך על שריו הקיצוניים. ממשלה, שגם בין שריה חוסר אמון קיצוני לא פחות, התמקדה במהפכה המשטרית בבית על חשבון איומי הביטחון שמבחוץ. עוד לא מאוחר להתעשת ולחזור לסדר יום מאוזן ואחראי, שביטחון ישראל בראש מעייניו.
>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, נשיא ומייסד MIND ISRAEL, עמית בכיר במרכז בלפר שבאוניברסיטת הרווארד