תעשיית ההייטק הישראלית חטאה בשנים האחרונות בחטא הגאווה, דבר שהוביל לניכור מהציבור הישראלי. אבל אסור להתבלבל - בליבה של התעשייה עומדים אנשים ערכיים וציוניים, יוצאי יחידות מובחרות, המייצגים את כלל הקשת הפוליטית בישראל. לכו לכנסים בחו"ל ותראו איך הם מתגאים בישראליות שלהם, ואיך הם מדברים בלי סוף בשבחה של מדינת ישראל. זו אולי לא התדמית של סטארט-אפ ניישן, אבל מדובר בפרויקט ציוני בכל רמ"ח איבריו.

ומכאן גם מגיעה ההירתמות המאסיבית של תעשיית ההייטק למאבק למען הדמוקרטיה. הייטקיסטים ימנים ושמאלנים, דתיים וחילוניים, מסכימים על מעט מאוד דברים. אבל לגבי דבר אחד יש קונצנזוס: בבסיס פריחתה של ישראל, של הצבא, הרפואה, הכלכלה וכן, גם ההייטק – עומדת השיטה הדמוקרטית שלנו. חופש ביטוי ותרבות של דיון פתוח, שוויון הזדמנויות, כלכלה חופשית, כל אלו ייצרו חברה שיודעת לייצר חדשנות ויזמות. אך כעת הם חוששים שאם התנאים הללו ייעלמו, סיפור ההצלחה הישראלי עשוי להיעלם גם.

איך תיראה מדינה לא דמוקרטית?

רק תשאלו את עצמכם איך תיראה מדינת ישראל לא דמוקרטית? האם עדיין נהיה מדינה של חדשנות ויזמות? הרי מדינות לא דמוקרטיות כמו טורקיה ורוסיה הן לא בדיוק חוד החנית של ההייטק העולמי. האם ניהנה עדיין מיתרון טכנולוגי צבאי על שכנינו? האם נמשיך להוביל במחקר ופיתוח של פתרונות טכנולוגיה למגזר הפרטי? קשה להאמין, פשוט כי אין דוגמה למדינה לא דמוקרטית בעולם שכן מצליחה להוביל בתחומים הללו.

ההייטק הוא לא הבסיס עליו נשענת ישראל, נהפוך הוא: ישראל היא הבסיס עליו נשען ההייטק. תרבות של מחקר ולמידה, גיוס חובה למען המדינה, וההזדמנות שניתנת לכל אחד ואחת לרדוף אחרי החלום שלהם, הם אלו שהולידו את התעשייה. על זה ההייטק נלחם

ולכן, עבור רבים מהקולגות שלי בעולם הטכנולוגיה, המאבק על הדמוקרטיה הוא לא מאבק פוליטי – הוא מאבק הישרדותי, שמטרתו שימור המובילות הישראלית בעולם. ישראל היא סיפור הצלחה בלתי רגיל, של מדינה קטנה וצעירה, מוקפת אויבים, ללא משאבי טבע, שהצליחה לבנות את אחת הכלכלות החזקות בעולם (מקום 4 בעולם לפי מגזין אקונומיסט היוקרתי). כדי שהסיפור הזה ימשיך, ישראל חייבת לשמר דמוקרטיה איתנה וזה בכלל לא עניין פוליטי – הרי מי יספק דוגמה למדינה לא דמוקרטית שהצליחה כנגד כל הסיכויים, כפי שישראל הצליחה.

וחשוב להדגיש: ההייטק הוא לא הבסיס עליו נשענת ישראל, נהפוך הוא: ישראל היא הבסיס עליו נשען ההייטק. תרבות של מחקר ולמידה, גיוס חובה למען המדינה, וההזדמנות שניתנת לכל אחד ואחת לרדוף אחרי החלום שלהם, הם אלו שהולידו את התעשייה. על זה ההייטק נלחם, ואני חושב שאלו רעיונות וערכים שרוב רובם של אזרחי ישראל מסכימים עמם. האם נכון שההייטק יירתם למאבק? בכנות, התשובה לא פשוטה והדילמה משמעותית, אבל אם יש שאלה בעיניי שהיא הכי רחוקה היום משאלה פוליטית – היא: "האם ישראל צריכה לשמר את הדמוקרטיה שלה"? כי בלי דמוקרטיה, לא רק שהמובילות העולמית שלנו תדעך, אלא כל העוצמה שלנו, ששומרת עלינו בשכונה הכי קשה בעולם, עלולה לדעוך גם כן.

גיא טיטונוביץ', מייסד ומנכ
גיא טיטונוביץ', מייסד ומנכ"ל CHEQ |צילום: עננים צילום עסקי

>>> הכותב הוא מנכ"ל חברת CHEQ