ההבטחה תצא לפועל? בשבוע שעבר נכנס לתקציב המדינה שאושר סעיף חוק חינוך חינם מגיל שנתיים עד שלוש, למרות שאחת הבטחות החינוך המרכזיות של ראש הממשלה נתניהו הייתה חינוך חינם מגיל לידה. הסעיף שנכנס לבסוף לתקציב הוצג כהצלחה - אולם גם הוא לא עתיד להתממש בקלות. היום (שני) צפויה להתקיים אצל נתניהו ישיבת הכרעה בנושא, אז בדקנו - האם זה בכלל כדאי לנו?

המודל שעומד על הפרק, מדבר על פעוטונים וגנים פרטיים שיעמדו בתנאים מסוימים ויקבלו כסף - כ-1800 שקלים עבור כל ילד עד השעה אחת וחצי בצוהריים. על פניו נשמע טוב, אבל נראה שיש עם התוכנית הזו לא מעט בעיות. למשל, הכוונה היא לדרוש שהמטפלות יעברו הכשרה, ובגנים יתבצע פיקוח פדגוגי - אולם לא ברור איך בדיוק יעשו את הפיקוח הנדרש על כל מסגרת שיש בה 7 ילדים ומעלה, מכיוון שנשאלת השאלה - מאין יגיעו מפקחות.

נציין כי המסגרות עליהן מדובר, נמצאות בבתים פרטיים - את חלקן אף אחד לא מכיר, כך שהנושא לא כל כך ישים. בנוסף, משעה אחת וחצי בעלי הגנים יוכלו לקחת כל סכום שבעולם עבור צהרון, בטענה ש-1800 שקלים לא מספיקים לכיסוי העלויות, והרי שעל מחיר הצהרון - אין פיקוח.

 

לאחרונה נחתם הסכם שכר עם הסייעות, מה שמוסיף עוד נדבך לקשיים במודל, מכיוון שגם המטפלות ירצו להרוויח יפה ועלולות לברוח לגנים ולבתי הספר. בעלי הגנים הפרטיים שירצו להשאיר אותן אצלם - יצטרכו לשלם להן יותר, ויגבו יותר כסף מההורים.

בתכנית הזו רוצים להשקיע 5 מיליארד שקל, המון כסף שיגיע לידיים פרטיות, במקום לפתח מערכת ציבורית איכותית, במדינה שבה מספר הילדים הולך וגדל. עמדת משרד האוצר ובכירים אחרים איתם שוחחנו, היא שצריך גם לבנות מסגרות וגם להעלות את שכר המטפלות – להפוך את החינוך מלידה לחינוך ציבורי.