לאריה דרעי יש הכול, אבל הוא כרגע נשאר ללא כלום. בשנת 1999, דרעי ניצח בבחירות עם 17 מנדטים. כ-400 אלף מצביעים הביעו בו תמיכה, היה לו הכול, אבל הוא נשאר בלא כלום לאחר שלא יכל לכהן כשר. כך גם היום: דרעי ניצח עם 11 מנדטים, כ-400 אלף מצביעים הביעו בו תמיכה, אבל בג"ץ הותיר אותו ללא כלום ושוב פסל אותו מלכהן כשר.
סיקור N12:
- בג"ץ הכריע: אריה דרעי לא יוכל לכהן כשר
- נתניהו: כשאח שלי במצוקה, אני בא אליו
- הממשלה תיפול בגלל דרעי? התרחישים הפוליטיים
- בדעת מיעוט: זהו השופט היחיד שלא פסל את דרעי
- ש"ס: "ביהמ"ש קבע שהבחירות חסרות משמעות"
מאז תוצאות הבחירות, באופוזיציה בראשות יאיר לפיד תקפו את עצם המינוי של דרעי לשר, ללא קשר לעתירות לבג"ץ. "עבריין סידרתי", חוזר שוב ושוב יאיר לפיד. אין ספק שמדובר בצביעות. זה אותו לפיד שסירב - בריאיון לכותב השורות אלו ב'כיכר השבת' - לפסול את דרעי מלכהן כשר בממשלה שבראשותו, לאחר הרשעתו השנייה. זו אותה אופוזיציה שבה חבר בני גנץ, שבקמפיין הבחירות הסביר שהוא היחיד שיודע להושיב בממשלתו את דרעי וליברמן סביב שולחן אחד.
בשנה שעברה, לאחר שנים ארוכות של עינוי דין, יו"ר ש"ס אריה דרעי חתם על עסקת טיעון עם היועץ המשפטי לממשלה דאז, אביחי מנדלבליט. בש"ס חגגו. "ההר לא הוליד אפילו עכברון", הם ציטטו את היועמ"ש. היו בטוחים שמעתה דרכו של דרעי להנהגת המדינה סלולה. איש לא ינסה לעצור אותו. כשנשאלו על שאלת הקלון, השיבו שמדובר בעבירות כל כך קלות שאין תסריט בו יוטל עליו קלון.
יממה לאחר גזר הדין בבית המשפט השלום בירושלים, דרעי כינס מסיבת עיתונאים במשכן הכנסת. הוא האשים כי מדובר ברדיפה, שהחקירה לא הייתה נפתחת אם לא היו קוראים לו אריה מכלוף דרעי. הוא האשים את מערכת אכיפת החוק, שם הזהירו שאם הוא ימשיך עם ההתנהלות הזאת - הם ידרשו קלון ברגע שירצה לחזור לתפקיד שר בממשלה. והנה, דרעי חוזר לנקודת הפתיחה.
מיד לאחר הבחירות הבין דרעי שבמשרד המשפטים יידרשו שיוטל עליו קלון בכדי למנוע את המינוי הצפוי שלו לשר בכיר בממשלה. דרעי הגיב בהצעת החוק של חה"כ משה ארבל שמבהיר שאין קלון על מאסר על-תנאי. בזה הוא היה בטוח שהאירוע הסתיים, אבל אז הגיעו העתירות לבג"ץ, שם התברר שמצבו מסובך הרבה יותר ממה שחשבו בש"ס.
בישיבת הסיעה בתחילת השבוע אריה דרעי אמר לחברי הכנסת שהוא יודע שהתקבלה ההחלטה. "הם החליטו לפסול אותי, זה כאב ראש של נתניהו", אמר. לאחר הישיבה חברי הכנסת קיבלו 'אישור' להתראיין בתקשורת. אישור בש"ס משמעותו הוראה.
דקות לאחר ישיבת הסיעה החלו חברי הכנסת להתראיין בכל כלי התקשורת עם מסר מאוד ברור: בג"ץ החליט לפסול את דרעי, מדובר ברדיפה אישית שנמשכת עשרות שנים. מאז ועד היום המערכת המשפטית לא מסוגלת לקבל את אריה דרעי. ואם שוב יפסלו אותו - תהיה תגובה חריפה ומהירה שתמנע מבית המשפט להתערב בעתיד.
נחזור לאחור, כמעט עשור מאז נפתחה חקירת דרעי. כל השנים חברי הכנסת נמנעו מלהתבטא בנושא, יותר נכון נאסר עליהם להתבטא. "יש לנו אמון בבית במשטרה, ביועמ"ש ובבית המשפט", אמרו דרעי וחברי סיעתו. "דרעי הפיק לקחים מקמפיין 'הוא זכאי'", הסבירו בסביבתו. והנה, בימים אלו חזרנו לקמפיין ההוא. רדיפה אישית, לחצו אותו להודות, הוא זכאי.
היום שאחרי
נראה שבש"ס מגיבים בעיקר מתוך הלם. איש לא האמין שנגיע למצב הזה בו דרעי שוב ינהל את 'קרב חייו', ולהערכתו הוא כבר הפסיד בקרב. כעת מנסים להבין במפלגה מה קורה ביום שאחרי.
הלחץ המרכזי מופעל כעת על ראש הממשלה, בנימין נתניהו. דרעי מצפה מנתניהו לקדם בליץ חקיקה מהיר בכדי לאפשר את חזרתו לשולחן הממשלה כבר בתוך שבועות. בליכוד הבהירו לש"ס שחקיקה שכזו תימשך מספר חודשים, אם בכלל יהיה ניתן להתגבר על החלטת בג"ץ. חברי כנסת במפלגה מדברים על כינוס דרמטי של מועצת חכמי התורה עם המלצה להפיל את הממשלה במידה ודרעי לא יחזור לממשלה. מדובר בעוד מנוף לחץ על נתניהו. עם זאת, קשה לראות את דרעי מפרק את ממשלת הימין בגלל פסילתו האישית.
כעת עסוקים בש"ס בשאלת היום שאחרי - מי יכהן כשר הפנים והבריאות בתקופת פסילתו של אריה דרעי. דרעי לא מתכוון להחזיר את התיקים לנתניהו. בין היתר, הוא בוחן אפשרות של מינוי גורם חיצוני, כדוגמת השר לשעבר אריאל אטיאס או אפשרות של מינוי ח"כ מהמפלגה כדוגמת סגנו, ח"כ משה ארבל.
"הם במגמה לחסום אותו, זה לא יעזור להם", אמר לי השבוע השר חיים ביטון, אולי אחד האנשים הקרובים ביותר לאריה דרעי. בריאיון באולפן 'כיכר השבת' הוא הוסיף: "נעשה בכל דרך אפשרית שלא תהיה שנייה אחת שהוא לא יהיה שר. אם הם יילכו על הראש שלו - אנחנו נגיב בצורה הכי מהירה והכי חדה כדי להחזיר אותו למקומו". נראה שכעת גם הוא מבין שהמצב מסובך ממה שהם חשבו.
>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"