ההשתלחויות הפרועות של השרים סמוטריץ' ובן גביר בוועידת עקבה או בתוצאותיה קובעות שיא חדש בפגיעה בביטחון הלאומי של מדינת ישראל. ניתן להבין את השרים שחותרים לסיפוח מלא ומהיר של יהודה ושומרון למדינת ישראל, בהתאם לחזונם, זאת ללא דיון או הערכת מצב מסודרת על כל ההשלכות שלה. אולם, מנגד, לא ניתן להבין כיצד ראש הממשלה מאפשר זאת לאור כך ששיגר משלחת כה בכירה, עם אנשים כה בכירים, לדיון כה גורלי וחשוב - עם ארצות הברית, ירדן והרשות הפלסטינית - כדי למנוע אסון ממשמש ובא בשבועות הקרובים.

האירועים החמורים בחווארה בעקבות הפיגוע הקטלני רק מוכיחים את מה שמובן מאליו: כל ארבע הרגליים של מערכת הביטחון, ביניהן המנהל האזרחי ותיאום הפעולות בשטחים, צריכות להיות תחת שרשרת פיקוד אחת, בצה"ל, כפופות לאלוף פיקוד המרכז ולרמטכ"ל. הן צריכות להיות כפופות לשיקולי ביטחון שיאפשרו להם להתמודד עם כל סוגי האלימות ולמנוע התדרדרות ביטחונית שתהיה בעוכרינו בזירות מגוונות.

מחלישים קשרים עם ארה"ב

במה מדובר? העוצמה האסטרטגית של מדינת ישראל נשענת על שני נדבכים: עוצמה צבאית של צה"ל, שב"כ אמ"ן ומשטרת ישראל ועוד. לצידה, הנדבך השני, היא התבונה המדינית-אסטרטגית. החיבור ביניהם יוצר עוצמה אסטרטגית והניתוק ביניהם יוצר חולשה אסטרטגית. אנחנו צועדים בראש זקוף להתנגשות בקיר החולשה שמקורה באיוולת.

ארצות הברית היא עמוד תווך מרכזי בביטחון הלאומי של ישראל. שיתופי הפעולה הצבאיים, האסטרטגיים, המודיעינים, הכלכליים והמדיניים הינם נכס אדיר למדינת ישראל. הסיבה לקשר המיוחד בין ארצות הברית, מעצמת העל, לבין ישראל הקטנה הינו בראש ובראשונה במערכת הערכים המשותפת שקושרת את ישראל על בסיס המשטר הדמוקרטי לשתי המדינות - המעצמה הגדולה והמדינה הקטנה. אין ספק שהתמונות שראינו אתמול בחווארה לא תורמות לקשר המיוחד הזה בין המדינות.

התפרעויות והצתות בחווארה
לא משקפים את הערכים המשותפים עם ארה"ב, האירועים בחווארה

כוחות באזור הפיגוע (צילום: דובר צה
זירת הפיגוע הקטלני בחווארה|צילום: דובר צה"ל

מעבר לזאת, מהלכי ההפיכה המשטרית יובילו לפגיעה ביחסי ישראל-ארצות הברית ויחלישו את ישראל. די בכך כדי להבין, שראש הממשלה נתניהו אינו מוזמן לביקור בבית הלבן. חשיבותו של ביקור זה יוצאת דופן כיוון שהוא אמור לעסוק בתיאום אסטרטגי מול האיומים המרכזיים שהולכים וגדלים, ובראשם האיום האיראני. הרפובליקה האיסלאמית של איראן צועדת בנתיב הגרעיני הצבאי, מה שעלול להוות בעתיד איום קיומי, ומפתחת יכולות בליסטיות של טילים, רקטות ומל"טים חמושים אותם היא מתרגלת באמצעות רצח אוקראינים באוקראינה. ישנו גם שיתוף פעולה מתהדק בין רוסיה לאיראן.

מול האיומים הללו אנחנו מעמיקים קווי פירוד עם ארצות הברית. הממשל האמריקני מאפשר לישראל להשתייך ל"סנטקום" - פיקוד המרכז האמריקני, שמאגד בתוכו את כל מפקדי הצבאות הערביים ואת הרמטכ"ל שלנו. זהו נכס שחלמנו עליו שנים והוא נכס ביטחוני עצום. הממלכה ההאשמית של ירדן, מצידה, מהווה עומק אסטרטגי לישראל ובאמצעות שיתוף הפעולה עימה נמנעים פיגועים נוראיים ונחסכות מאיתנו רעות חולות של טרור ופגיעה קשה מאוד. היחסים העמוקים עם מדינות ערב מהווים ממש יתרון אסטרטגי. כל זאת עלול להיפגע אם ישראל תמשיך בחתירתה הבלתי מובנת לפגיעה במשטר הדמוקרטי שלה והחלשת היחסים עם ארצות הברית, ובמשתמע בהעלבת מדינות ערב.

במקום באיומים - עוסקים בקטטות

לא יעלה על הדעת, וזה כמעט נשמע בלתי ייאמן, שאחרי שראש הממשלה שיגר משלחת כה בכירה לדיונים כה חשובים, שתכליתם לייצב את המצב הקשה ביהודה ושומרון, במיוחד לקראת התדרדרות צפויה על רקע חודש רמדאן והרגשות הדתיים הגואים של המוסלמים, שרים באותה ממשלה יורקים בפרצופם של בעלות בריתנו ושל הממשלה בה הם מכהנים. אין דוגמה לכך בכל העולם כולו. ניתן אפילו להתרשם שאויבינו נמצאים בשלב של תהייה, כפי שניתן ללמוד מנאומים והתבטאויות, שמא ישראל נכנסת לעידן של חולשת-דעת. זה דבר שתהיה לו השפעה גדולה.

 

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

במקום שהממשלה תקדיש את זמנה לחזיוק העוצמה הצבאית שממילא קיימת ובעוצמה האסטרטגית שעלולה להיחלש, היא עוסקת במהלכים ובקטטות שפשוט אין הדעת סובלת, בדמות יריקה בפרצוף של כינוס אסטרטגי כל כך חשוב.

לעצם העניין, לכתוב לעיל יש להוסיף את הנחישות של השרים סמוטריץ' ובן גביר להרחיב את הנוכחות שלנו ביהודה ושומרון. זו נשענת מצד אחד על העוצמה הצבאית ומודיעינית של ישראל ומצד שני על המנהל האזרחי, שמקיים מערכת קשרים מסועפים ומורכבים עם האוכלוסייה הפלסטינית והרשות הפלסטינית. זו, בניגוד לתעמולה, מסייעת לנו לקיים את השלטון הישראלי ובהיעדרה של הרשות אנחנו ניגרר לכיבוש צבאי ישיר שעלותו מיליארדי שקלים ומשמעותו ניהול ישיר של חיי הפלסטינים באופן שלא יתקבל בעולם המערבי החופשי ויגרום לנו צרות צרורות: מדינית, אסטרטגית, משפטית ופנימית. ניתן לצפות שככל המהלכים הללו יתקדמו, והזלזול של חברים בממשלה בכל הקשור לנכסים האסטרטגיים של ישראל יימשך, זה יעמיק את החיכוך וההתנגשות עם הפלסטינים וגם יוביל לפיגועי טרור שמקורם ברגשות גואים וכיוצא בזה.

ישיבת הממשלה בנושא תקציב המדינה (צילום: קובי גדעון / לע
חברים בממשלה מביעים זלזול בנכסים אסטרטגיים של ישראל, ארכיון|צילום: קובי גדעון / לע"מ

מכאן הקריאה היא לראש הממשלה נתניהו: יש לעצור טרם הידרדרות עמוקה את מהלכי ההפיכה המשטרית, שתפגע בראש ובראשונה בקשרים עם ארצות הברית, ולמנוע צעדי פגיעה בנכסים האסטרטגיים והמדיניים, בדמות הבריתות עם ארצות הברית ומדינות ערב. אלו מעניקים לישראל יתרונות אדירים שהם שווי ערך להימנעות מהפעלת כוח מיותרת. זו כמעט שעה אחרונה של קריאה דחופה כדי למנוע התדרדרות!

>>> אלוף (במיל') עמוס גלעד משמש כראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, לשעבר דובר צה"ל, כיהן כראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון, כראש חטיבת המחקר באמ"ן ומתאם פעולות הממשלה בשטחים