במשבר חסר התקדים שמדינת ישראל נקלעה אליו, הציבור הישראלי ניווט את הספינה כאילו מדובר במנהל משברים מנוסה, תוך ניסוי וטעייה רגיש. האמת, במבט לאחור זה נראה כמעט כמו תסריט מתוכנן.

השלב הראשון בניהול המשבר היה הארכת התקופה בין מערכות הבחירות, משבועות לחודשים, כשהממשלה האחרונה כבר הצליחה לכהן מעל לשנה. זה כמובן לא הספיק. גם סוגים שונים של ממשלות נבחנו: ממשלה אחת פריטטית של נתניהו וגנץ, ממשלה אחת פריטטית של בנט ולפיד. ממשלה של ימין ומרכז, ממשלה של שמאל-ימין וערבים. שתי ממשלות, אותה תוצאה: שלילת הרישיון לניסויים בבני אדם מהפוליטיקאים שלנו.

ואז, בבחירות 2022, הציבור הישראלי קיבל החלטה: הפעם הוא רוצה הכרעה. במחקרים שהצגתי בתחילת מערכת הבחירות, 43% מהמתלבטים אמרו במפורש: נלך אחרי מי שיקים ממשלה יציבה. חלק נרחב מהם אפילו הסכים לעבור מגוש לגוש, רק בתנאי שתהיה ממשלה יציבה.

בחירות 2022:רה
לא סיפק למצביעים את האופק הנדרש, לפיד|צילום: תומר נויברג, פלאש 90
שלט בחירות של מרצ, בחירות 2022 (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
הציבור הכריע - יציבות, ארכיון|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

וכאן הגיעה הטעות הגדולה של לפיד. במקום להתייחס לנושא הצורך ביציבות ולתת לו מענה, לתת לו כבוד ויחס, לפיד רק העמיק את החשש הציבורי מהכאוס. כך למשל, בוועידת המשפיעים של חדשות 12 אמר יאיר לפיד ליונית לוי את המשפט המדהים הבא: "הניסוי הצליח, כי הרווחנו שנה הפוגה מהכאוס הפוליטי". כמו אדם שמספר שהוא צם בין הארוחות, התגאה לפיד בממשלה שהתפרקה רק הרגע – כי הייתה שנה הפוגה מהבחירות.

וזה נמשך – בכל הריאיונות של לפיד, הוא סירב להצהיר כיצד הוא מרכיב ממשלה יציבה. "תחזרו אליי עם התוצאות ונדבר", אמר. רק שלפיד שכח שאם אנשים מצביעים על יציבות, הם רוצים לדעת לפני שהם מצביעים איך הממשלה היציבה תגיע. אחר כך, בסוף הקמפיין, הגיעו המסרים של לפיד: "גם תיקו הוא ניצחון" – או במילים אחרות – בחירות שישיות הן פתרון מצוין, כי הן משאירות את המחנה שלנו בשלטון. לפיד בעצם אמר לציבור הישראלי: אני אהיה, אבל יציבות לא תהיה. למתלבטים זה לא הספיק.

בחירות 2022 - הזירה הפוליטית

בואו נהיה ברורים - יציבות היא החיים שלנו: יציבות היא טיפול ביוקר המחיה, בלי סחטנות של ח"כים בודדים. יציבות היא אפשרות לצאת למהלכים כואבים, אפילו מנהיגותיים, בעיצומו של משבר כלכלי. יציבות היא חיסכון כספי של מיליארדים על מערכות בחירות. יציבות היא אפשרות לתכנן תוכניות ארוכות טווח, ולטפל בביטחון בלי שיחששו שמעורבים שיקולים פוליטיים בהחלטות. יציבות היא לטפל במצוקת הפקקים, שמצריכה חשיבה לטווח ארוך - יציבות היא החיים עצמם.

 

בחירות 2022 בנימין נתניהו בוקר אחרי הבחירות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
לנתניהו יש הזדמנות להביא פיוס|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

הקואליציה המסתמנת של נתניהו יכולה להיות ממשלה יציבה, והיא גם יכולה לגדול בבוא היום. במקום שיהיו מערכות בחירות עם הפוגה לחיים, הציבור הישראלי בחר חיים עם הפוגה למערכות בחירות.

עכשיו נותר שגם האזרחים שלא הצביעו עבורה, ירגישו שזאת הממשלה שלהם. לנתניהו, כבר לא איש צעיר, יש הזדמנות בשלב זה של חייו להביא פיוס. הוא השיג יציבות פוליטית, עכשיו הגיע הזמן לטפל ביציבות הנפשית של העם הזה. מגיע לנו.

משה קלוגהפט (צילום: חדשות 12)
משה קלוגהפט|צילום: חדשות 12

>>> משה קלוגהפט הוא יועץ אסטרטגי למנהיגים בעולם, לשעבר יועץ לראשי הממשלה נתניהו ובנט.