את המפעל לייצור כלי טיס הראשון באירן בנתה בכלל חברה אמריקנית. תוכנית המל"טים של איראן מתחילה בחברה Iran Aircraft Manufacturing Industries, חברה בבעלות הצבא המחזיקה מפעל באיספהאן במרכז איראן. המפעל הוקם בשנות ה-70 על ידי חברת Textron כדי לייצר מסוקים צבאיים בתקופה בה שלט באיראן השאה מוחמד רזה פהלבי - בן ברית קרוב של וושינגטון.
בשנים האחרונות מייצרת איראן מל"טים מתקדמים, ואלו כבר הוכיחו את יכולותיהם בסעודיה, בתקיפת שדות הנפט ומטרות באמירויות ונגד אוניות בבעלות ישראלית במפרץ הפרסי. היא גם שיגרה מלט"ים לעבר ישראל, מספקת כלים כאלו גם לחיזבאללה ומסייעת לחמאס ולחות'ים בתימן בטכנולוגיות וידע לבניית מל"טים שונים. לא בכדי האשימה אירן את ישראל והמוסד בתקיפת מתחם צבאי לייצור מל"טים בחודש מרץ האחרון בקרמנשה מצפון לטהראן - בתקיפה הושמדו כמאתיים מל"טים שאיראן תכננה להעביר לשלוחיה ברחבי המזרח התיכון.
הפסגה בטהרן, שבה משתתפים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא איראן איבראהים ראיסי ונשיא טורקיה רגי'פ טאיפ ארדואן היא תגובת נגד לביקור ביידן באזור והקמת "ברית מצורעים" מול הדיפלומטיה האמריקנית שחוזרת להשפיע במזרח התיכון. איראן הוכיחה שחלק מהדיפלומטיה שהיא מפעילה באזור מקודמת באמצעות הפצת אמל"ח מתקדם. כך היא מתכוונת להעביר לרוסיה מאות כלי טיס בלתי מאוישים, בהם גם מל"טים "מתאבדים", במטרה שישמשו במלחמה באוקראינה. טהרן גם תכשיר חיילים רוסים להשתמש במערכות החדשות.
פוטין מצא עצמו תלוי במסחר עם הודו וסין, נוכח הסנקציות הכלכליות החמורות של ארצות הברית בעקבות המלחמה באוקראינה. לכן, הוא מחפש אפיקים חדשים ומכאן ההתקרבות בין איראן ורוסיה. השתיים מסתירות את היקף הקשרים הביטחוניים ביניהן.
טהראן ומוסקווה הולכות ומתקרבות, אחרי שהתרחקו בעקבות המאבק על עיצוב סוריה, על רקע חזרה להסכם הגרעין. בחודשים האחרונים ניכרה גם עלייה בהיקף שיתוף הפעולה הצבאי בין המדינות. חיל הים הרוסי מאבטח ספינות איראניות בים התיכון בדרכן לסוריה. כעת יש גם את עסקת הנשק. התעשייה הצבאית ברוסיה התקשתה לפתח מל"טים כמו אלה שמייצרת ישראל, והצליחה לפתח רק דגמים ניסיוניים שנחשבים מיושנים. לכן, כבר לפני עשור פנתה רוסיה לישראל כדי ליצור שיתוף פעולה. בישראל חששו ונזהרו מאוד. הוחלט לאפשר להם להצטייד במל"טים מדגמים מיושנים מתוצרת "תעשייה אווירית" (הם הופיעו אחר כך בשמי סוריה) ונמנעו מבקשת הרוסים להקים קו ייצור למל"טים אלה ברוסיה.
למה זה מטריד מאוד את ישראל? האיראנים יכולים לבקש בתמורה לעסקאות הנשק עם רוסיה שמוסקווה תגביל את הפעילות של חיל האוויר הישראלי בסוריה. באחרונה אף העבירה רוסיה לירושלים מסרי ריסון, מחשש להתפתחות הסלמה מהירה בין ישראל לאיראן בזירה הצפונית. ועדיין, לפחות כעת, מוסקווה עדיין מגבילה את ההתבססות האיראנית בסוריה וזה מאפשר לישראל מרחב תמרון משמעותי באזור. לראיה - התקיפות, על פי פרסומים זרים, של חיל האוויר הישראלי בסוריה נמשכות.