המנהיגות האיראנית משלימה במהירות את הכנת דעת הקהל במדינה לחתימה על הסכם גרעין מחודש. המאמץ, שהחל בשלושת הימים האחרונים, כולל התקפות על אלה מאנשי האגף הרדיקלי הפוסלים את הצורך בהסכם בטיעון שאיראן למדה להתמודד עם הסנקציות. למרבה ההפתעה, כולל המאמץ הפעם גם הדלפות של הקלטות מתדריך סגור של ראש צוות המשא ומתן האיראני בווינה באקרי קאני. התוצאה היא שבשלב זה, מבחינתה של טהראן, ניתן "למכור" את ההסכם לציבור המקומי בלא לחשוש מפני תגובות נגד שליליות חזקות.

הנשיא ראיסי הסביר בהופעתו האחרונה היום כי המשא ומתן עם האמריקנים היה קרב של כוח רצון, ועלה בידי איראן "להביס" את ארצות הברית. הוא הבטיח שלאיראן צפוי עכשיו "עתיד ורוד". בד בבד, עם הצהרה זו, התגייסו כל העיתונים החשובים באיראן, בעיקר אלה המשמשים שופרות של מועצת הביטחון הלאומי במשמרות המהפכה, כדי להצביע על ההישגים המשמעותיים שאיראן זוכה בהם. היומון "קייהאן", לדוגמה, ביטאונו של המנהיג העליון עלי חמינאי, כותב היום (ראשון) למשל שחידוש ההסכם איננו "עניין של חיים ומוות" בשביל המהפכה האיסלאמית, אולם הוא חיוני למערב - שזקוק עכשיו בדחיפות לנפט גם מאיראן.

השוק בטהראן, איראן (צילום: רויטרס)
במשטר זיהו הזדמנות להימנע מביקורת חריפה, טהרן|צילום: רויטרס
נשיא אירן איברהים ראיסי (צילום: רויטרס)
המסר המרכזי: כוח הרצון האיראני "הביס" את ארה"ב, הנשיא ראיסי|צילום: רויטרס

התקשורת האיראנית מסבירה שהסרת הסנקציות ממשמרות המהפכה כלל לא הועלתה לדיון על ידי איראן, וזאת מפני שחשוב פי כמה שמוסדות כלכליים - 17 בנקים ו-150 חברות גדולות - יימחקו מרשימת הסנקציות האמריקנית.

סדרת ההקלטות המתוזמרת היטב בטהראן כוללת גם דגש שאיראן תורשה לייצא, כבר אחרי 120 יום מחתימת ההסכם, 2.5 מיליון חביות נפט ליום וישוחררו 7 מיליארד דולר השייכים לאיראן ומוקפאים כעת בדרום קוריאה. הנקודה המרכזית היא שארצות הברית התחייבה, לטענתם, לתשלום פיצויים במקרה שנשיא חדש יחליט שוב לפרוש מן ההסכם. יתרה מזאת, למשך 3 שנים יהיו חברות לא אמריקניות פטורות מעונש אם יעשו עסקים עם איראן בניגוד לסנקציות. כמו כן, יוסר בהדרגה גם האמברגו על יצוא נשק לאיראן. חידוש הסנקציות הותנה הפעם בכך שדין וחשבון של סוכנות האטום בווינה - ולא קביעה אמריקנית חד-צדדית - יקבע שאיראן מפרה את ההסכם.

מתקן גרעין איראני (צילום: AP)
ביידן יהיה ערב אישית לקיום ההסכם מצד ארה"ב, מתקן גרעין איראני|צילום: AP

עם ביצוע ההסכם, בארבעה שלבים, שמפרידים בין כל אחד מהם 60 יום, תתבצע למעשה סגירה בפועל של חקירה של הפקחים לגבי פעילות גרעינית חשאית שביצעה איראן. זה לפחות קו ההסברה בטהראן כעת.

עוצמת המאמץ ההסברתי הזה מעידה כי האיראנים מעריכים שבקרוב מאוד ייחתם ההסכם, והנשיא ביידן יוסיף לכך ערובה אישית שארצות הברית לא תפרוש ממנו כל עוד הוא מכהן בתפקידו.