בהנהגת גוש המרכז-שמאל לא מבזבזים זמן וכבר הציבו יעדים לשתי המפלגות הערביות למערכת הבחירות הקרובות. המטרה: העלאת אחוזי ההצבעה מעל ל-50% ביישובים הערבים, כך שכל מפלגה תקבל 6 מנדטים. המשמעות ברורה: אין לנתניהו ממשלה. להשגת מטרה זו מתגייסים גורמים רבים, ובראשם עמותות שמאל שמכינות כמה פרויקטים לעידוד הצבעה בחברה הערבית.
הסקרים שנערכים על ידי אותם גורמים מחזקים את ההבנה שההצבעה בקרב האזרחים הערבים תכריע את הבחירות הבאות. מרצ, כך על פי הסקרים, יכולה בכוחות עצמה לעבור את אחוז החסימה ומפלגתה של איילת שקד, גם עם שחקני החיזוק החדשים, לא מצליחה בכך. למראה המספרים בסקרים, התיאבון להגביר את הקצב ולמנוע מנתניהו 61 – רק גדל.
ולמרות התחזית האופטימית של "גוש השינוי", התוכנית שלהם צפויה להיתקל בקשיים הסמויים מן העין בשלב זה, סכסוך פנימי שהולך ומתפתח בשקט, מתחת לפני השטח. אלו לא רק שלא יתרמו לגוש המתנגד לנתניהו, אלא יותר מכך - יכולים להוביל להכרעת הבחירות לטובת נתניהו.
בתוך מפלגת בל"ד, שבכנסת הנוכחית קיבלה ייצוג של מנדט אחד בתוך הרשימה המשותפת, נושבת רוח חדשה שיכולה להביא לסופה של הרשימה ולמוטט את מה שמכנים מרכיבי המשותפת "פרויקט האחדות". חברים במפלגה הודיעו לאחרונה לשותפיהם שלא יוכלו להמשיך בחברותם ברשימה המשותפת כל עוד היא "תופסת את עצמה כחלק ממאבק הגושים הישראלי". "זאת לא אופציה בכלל לבחור בין הימין של גנץ ולפיד לבין הימין של נתניהו וסמוטריץ'", אמר חה"כ סאמי אבו שחאדה, יו"ר רשימת בל"ד ונציגה היחיד בכנסת כיום.
אבו שחאדה היה גם שותף לקבלת שורת החלטות בוועידה המרכזית של המפלגה:
- "התנעה מחדש של הפעילות הפוליטית בחברה הערבית נגד הישראליזציה והשייכות לחוקי המרחב הפוליטי הישראלי"
- "חידוש המאבק בכיבוש הישראלי, ובמיוחד בירושלים, בנוסף להחייאת השיח על אופייה היהודי של המדינה"
- "ההכרזה על המלצת הרשימה המשותפת למועמדים להרכבת הממשלה כטעות שאין לחזור עליה ולהתחייב לא להמליץ על אף מועמד בעתיד".
במילים אחרות, בל"ד דורשת לבטל את כל הצעדים שהובילו שני אדריכלי ההשפעה הערבית על הפוליטיקה הישראלית טרם עלייתו של מנסור עבאס בפוליטיקה הישראלית. שני האדריכלים הם איימן עודה ואחמד טיבי, שפעם אחר פעם המליצו על גנץ, ובפעם האחרונה על לפיד - שקיבל את המנדט להרכיב את הממשלה ועשה זאת דווקא בעזרת רע"ם ולא בעזרתם.
וזה לא נגמר כאן: בבל"ד לא יסתפקו בפרישה מהמשותפת. הם מתכננים להתמודד בבחירות הקרובות ברשימה עצמאית. "לא מדובר בספין או בתרגיל בחירות", אמר גורם בכיר במפלגה. "הגיע הזמן לגישה פוליטית ערכית חדשה שלא דומה לרפיסות של רע"ם ולא לפשרנות של חד"ש ותע"ל".
בשטח זה כבר ברור: בבל"ד כבר פנו למספר ראשי רשויות ערביות מכהנים, וגם לאלה שכבר לא, כדי להצטרף לרשימתם המתגבשת, שלפי ההערכות המחמיאות ביותר לא תצליח לגרוף יותר מ-50 אלף קולות בקרב הציבור הערבי. זה לא מספיק כדי לעבור את אחוז החסימה, אבל דרמטי עבור הרשימה המשותפת: מדובר על כמנדט וחצי וזה עוד בלי לדבר על הדינמיקה שריצה כזו יכולה לייצר בחברה הערבית שתוביל לקמפיין שלילי בין המפלגות - וכתוצאה מכך לירידה באחוז ההצבעה. המשמעות של הצעד הזה במפת הגושים, שבל"ד מסרבת להיות חלק ממנה, היא המנדט ה-61 לנתניהו.
התסריט הזה לא מדאיג רק את מרכיבי המשותפת, אלא גם את רע"ם שמנסה להבטיח בבחירות האלו את השמירה על המצב הקיים כדי שתוכל להיות שוב לשון המאזניים, ותנסה למצוא לה מקום בכל קואליציה שתקום לאחר הבחירות - עם עדיפות לקואליציית מרכז-שמאל. בצוות הקמפיין של רע"ם מסבירים: "למרות התחרות הקשה והמלוכלכת לפעמים, אין לנו אינטרס שהייצוג של המשותפת יירד לארבעה מנדטים, זה יהיה הסוף מבחינת הגוש שאליו אנחנו שייכים כעת".
מנפלאות הפוליטיקה הישראלית, שאותה רע"ם בהנהגת מנסור עבאס שעשתה כברת דרך ארוכה בהשתלבות בפוליטיקה הישראלית, הייתה בסבב הבחירות הראשון באפריל 2019 השותפה של בל"ד באותה רשימה. באותה מערכת בחירות שתי המפלגות עברו על חודו של קול את אחוז החסימה. מאז היוצרות התהפכו, והשותפות בין רע"ם לבל"ד הפכה לאויבות מרה. אך עדיין, ברע"ם מבינים אפילו יותר טוב מהמשותפת, בגלל הניסיון שלהם, שבל"ד מסוגלת לקבל החלטה על התאבדות פוליטית בלי להסס לאור הירידה המשמעותית בפופולריות שלה, שחיקה של כל טיעוניה ומצע פוליטי שזוכה ברוב הסקרים ל-9% של הסכמה בקרב הציבור הערבי שמצביע לכנסת.
חלק מהנהגת בל"ד, אלו הפרגמטיים יותר, מבינים את גודל הטעות המסתמנת אך מסבירים שאין להם איך לעצור את המהלך כרגע - במיוחד לאחר ההצהרות של גנץ ולפיד בעניין פסילת המשותפת ואי ההישענות על רע"ם. גם אם הם לא מאמינים בשותפות הזאת, מבחינתם הציבור הערבי בכלל, וחברי המפלגה בפרט, מאסו מהצביעות של השמאל הציוני שמדבר על שותפות רק בחדרים הסגורים ורועדות לו הרגליים מול המצלמות. "עם כאלה שותפים, עדיף כבר לקבל בחזרה לשלטון את האויבים", מסכמים בבל"ד.