מה אומרים על ראש עיר שמקיף את עצמו בקציני משטרה בכירים בדימוס? לפני קצת יותר משנתיים נפתחה חקירת משטרה בלהב 433 נגד ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן. זומנו כמה וכמה אנשים למסור עדות, העבירו חומרים, כמה מהם ישבו בחדרי היחידה הארצית לחקירות הונאה שעות ארוכות במשך כמה ימים. החקירה עסקה בעיקר בתוכניות נדל"ניות שמקדמת עיריית רמת גן ונבדק האם אלה קשורות לאינטרסים הנדל"ניים של ראש העיר הנוכחי, שיש לו ולמשפחתו נכסים רבים בעיר. ככל שאני יודע החקירה הזאת לא התקדמה. מאז, שימו לב למינויים והפרסים שמחלק ראש העיר.

כשהחקירה נגד שאמה הכהן נפתחה, ממלא מקום מפכ"ל המשטרה היה מוטי כהן. חודשיים בלבד לאחר שעזב את המשטרה הוא מונה על ידי אותו שאמה הכהן לתפקיד מנכ"ל עיריית רמת גן. חוק הצינון קובע, במקרה של איש משטרה בכיר שהיה בתפקיד בזמן שנפתחה חקירה, חובה של 3 שנות צינון לפני כניסה לתפקיד בגוף נחקר. כהן הגיש בקשה מיוחדת לקיצור תקופת הצינון, וקיבל – זו קוצרה לאפס ימים. הוא פשט את המדים ועבר מיד ללשכת ראש העיר.

החקירה נוהלה ביאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה), וזו נפתחה בתקופת מפקד יאח"ה הקודם. כמה חודשים אחרי שתנ"צ אלי מקמל נכנס לתפקיד מפקד היחידה, יו"ר ועדת יקירי העיר רמת גן, אחד בשם כרמל שאמה הכהן, המליץ להעניק לחותנת שלו, אשת חינוך בשם אווה עתיר, את אות יקירת העיר לשנת 2021. מוטי כהן, המפכ"ל לשעבר, אישר את הפרס.

מ
חודשיים אחרי התפקיד - עבר לעבוד תחת שאמה הכהן, ניצב מוטי כהן|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

לפני 8 חודשים הוגשו שתי תלונות ביחידת ההונאה בתל אביב נגד ראש העיר שאמה הכהן ונגד בכירים נוספים בעירייה בעניין אחר, שאינו קשור לתחום הנדל"ן. במשטרה החליטו להעביר את הטיפול בתלונות ליאל"כ, היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית. ככל שאני יודע, גם כאן החקירה בנושא לא התקדמה מאז. הנה, חלפו כמה חודשים, וראש העיר שאמה הכהן פנה למי שהיה מפקד היחידה זמן קצר לפני כן, עד לפני שנה, תנ"צ בדימוס אלי אסייג, מי שמכיר היטב את כל החוקרים ביחידה. ראש העיר ביקש ממנו בקשה משונה – לשמש בתפקיד עוזרו האישי. כן, הקצין הבכיר שפיקד עד לאחרונה על אחת היחידות הכי חשובות ורגישות במשטרה, חקר ראש ממשלה, את נתניהו, הוביל את חקירת 3000 ו-4000, מתבקש לעבוד במשרה שמאוישת בדרך כלל על ידי צעירים בשנות העשרים לחייהם. זה לא תפקיד מקצועי או ניהולי, אלא ההוא שמסכם פגישות, פניות ציבור, סינג'ורים פוליטיים וכו'. השכר אגב הוא כ-14 אלף שקלים ברוטו.

אסייג הודיע לראש העיר שהוא מעוניין בתפקיד, ואישור המינוי עלה בסדר היום לישיבת המועצה אמורה הייתה להתקיים ביום רביעי. כמה שעות לפני הישיבה, לאחר פנייה שלנו ללהב 433 ולאחר פניות שקיבל אסייג עם ביקורת חריפה על ההחלטה, הוא הודיע שהוא מוותר על התפקיד.  

זה ממש לא הסוף של שיירת הקצינים הבכירים שמונו לעיריית רמת גן מאז ששאמה הכהן נבחר – כך למשל תנ"צ בדימוס אלברט אוחיון, ששימש בעבר מפקד מרחב דן, המרחב שבו נמצאת עיריית רמת גן, מונה למנהל אגף שיפור העיר. יש עוד תנ"צית בדימוס שמונתה לתפקיד משמעותי בעירייה, וגם קצינת בדרגת ניצב שמונתה וכבר עזבה מאז. רמת גן, עיריית משטרה.

כתב חדשות סוף השבוע עמרי מניב (צילום: איל בן יעיש, חדשות 12)
עמרי מניב|צילום: איל בן יעיש, חדשות 12

ומן הפרט אל הכלל – בשלוש השנים האחרונות הפעילות של שתי יחידות העלית באגף החקירות – יאח"ה ויאל"כ – מצויה בירידה דרמטית בכל מה שקשור לחקירות שחיתות של בכירים, משרים וחכ"ים, דרך ראשי ערים גדולות ועד בכירים נוספים. זו לא ירידה, אלא ממש התרסקות. רוח המפקד הורידה את הדגש על חקירת שחיתות למקום נמוך בסולם העדיפויות. כשרואים את המעבר המהיר של אלה שאמונים במשטרה בדיוק על הנושאים האלה אל חיקם של אלה שרק רגע קודם לכן המשטרה חקרה סוגיות משמעותיות בעניינם, זה מחדד עוד יותר את הדאגה המוצדקת של רבים ממה שקורה בימים אלה במשטרה.

תגובת עיריית רמת גן: "ראש העיר הציע לאסייג תפקיד מאתגר בעירייה והציב כנדרש בחוק את דבר המינוי כסעיף בסדר יום ישיבת מועצת העיר בצירוף קורות החיים שהועברו אליו על ידי אסייג. מאחר וסדר היום של מועצת העיר נסגר כשעה לאחר שיחתם סוכם בינהם שתשובתו הסופית של אסייג תנתן תוך 48 שעות לאחר התייעצות משפחתית שיקיים. לבסוף החליט אסייג לוותר והוא נפגש היום עם ראש העיר והסביר לו אישית את שיקוליו".

ממשטרת ישראל נמסר: "במשטרת ישראל טופלו מספר תלונות שעניינן חשד לעבירות בתחום טוהר המידות בתוך עיריית רמת גן. במסגרת הבדיקה, בוצעו מגוון פעולות שתכליתן אישוש/הזמה של המידע שהתקבל. בסיום הבדיקה הוחלט על גניזת התיק בנימוק של היעדר תשתית ראייתית. נדגיש כי התלונות נבדקו במקצועיות וללא משוא פנים כשלנגד עינינו המשימה של הגעה לחקר האמת".