לאחר חודשים ארוכים של התחבטויות וויכוחים, ותחת לחץ רצוף, הוחלט בחמאס להודיע רשמית על הכוונה לחדש את היחסים על משטר אסד בסוריה - לאחר נתק של יותר מעשר שנים - וכנראה בהמשך גם להחזיר לפחות חלק מהמפקדות ומשרדי ההנהגה לדמשק. ההודעה הזו מעוררת טלטלה גדולה בתוך התנועה; ביומיים האחרונים מתחוללת סערה ללא תקדים ברשתות החברתיות הערביות בשל התנגדות נמרצת מצד חוגים רחבים ואישים בעלי השפעה בזרוע הדתית של חמאס למהלך כזה.
נזכיר שעם פרוץ ההתקוממות נגד אסד בסוריה במרץ 2011, שהשתתפו בה גם אנשי תנועת האחים המוסלמים בסוריה, הגיע ח'אלד משעל בתוך זמן קצר לידי מסקנה שעליו לעזוב עם מאות אנשי המטה שלו את דמשק ולעבור לקו ביקורתי עוין כלפי אסד. התנהלות זו הייתה לצנינים בשנים הבאות בעיני מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס, כמעט ללא יוצא מן הכלל. ויתור על המשענת בסוריה ועל מערכת השותפות עם משמרות המהפכה וחיזבאללה נתפס אצלם כשגיאה גסה. אולם, רק באחרונה, כשמדינות ערביות כמו איחוד האמירויות ובחרין שינו את יחסן לאסד, חשו יחיא סינוואר ועמיתיו שהגיעה גם שעתם. אלא שהדברים הולכים ומסתבכים עכשיו עד כדי סכנת פילוג בתוך התנועה.
הטענה המרכזית נגד "השיבה לסוריה" היא שאין חמאס, כתנועה המייצגת ערכים ואידיאולוגיה, יכולה להתפייס עם רודן שטבח בעמו והרס את מולדתו. אישים חשובים במעגל הלא-צבאי של התנועה מתלוננים על ההתרפסות לפני אסד שלא לצורך, ועל כך הוא איננו מהסס להציב לחמאס דרישות נוספות לפני שיתיר להם לשקם את משרדיהם בדמשק.
בשיח הסוער המתנהל עכשיו מואשמים ראשי הזרוע הצבאית של חמאס כי הם מתעלמים מאיסורים חמורים בקוראן וכי הם מפגינים, קבל העולם הערבי כולו, שמדובר בתנועה חסרת עקרונות שאיבדה את כבודה העצמי.
הקריקטוריסטית הפלסטינית המפורסמת אומייה ג'וחא אומרת: "ליבנו עם המורדים הגיבורים בסוריה, ועם קורבנותיהם של אסד". אפילו אסירי חמאס משוחררים יוצאים בקול גדול נגד הפיוס עם אסד, וחלקם כבר מודיעים שלא יהיה להם חלק בצעד כזה של התנועה. אין צורך לומר שארגוני הג'יהאד הקיצוניים בסוריה יוצאים כולם, ללא יוצא מן הכלל, בשלל חרפות וגידופים נגד חמאס.
המשמעות של "השיבה לסוריה" היא שנחזה בשדרוג חדר המבצעים המשותף לחמאס ולחיזבאללה בביירות ובהרחבת פעילותו גם לדמשק. סימן ראשון לכוונה לחדש את מזכר ההבנות בין שני הארגונים על תיאום צבאי ניתן כאשר, לפתע פתאום, נזכר חמאס בסוף השבוע לאיים על ישראל כי יפעל למימוש זכויות הפלסטינים בשדה הגז "מארין" שמול חופי עזה. זאת לצד החרפת האיומים של נסראללה לגבי הפעלת השדה "כריש".