נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הכריז בסיפוק רב על חיסולו של איימן א-זוואהירי, מנהיג אל קאעידה ומי שהיה יד ימינו ויורשו של בן לאדן. החיסול התבצע באמצעות תקיפה אווירית מדויקת ממל"ט, בעת שא-זוואהירי ישב במרפסת ביתו בקאבול.

החיסול בוצע כשנה לאחר שאחרון החיילים האמריקנים יצא משערי אפגניסטן לאחר השתלטות הטליבאן על המדינה ובשעה שבארצות הברית טרודים בעיקר בפוליטיקה הפנימית, לקראת בחירות האמצע, ובמדיניות חוץ לנוכח האתגרים מול רוסיה וסין.

איימן א-זוואהירי, מנהיג אל-קאעידה שחוסל, יחד עם בן (צילום: רויטרס)
איימן א-זוואהירי, מנהיג אל-קאעידה שחוסל, יחד עם בן לאדן|צילום: רויטרס
נשיא ארה
ביידן מודיע על החיסול מהמרפסת בבידוד|צילום: רויטרס

אלו התובנות על המסרים שפעולת החיסול יכולה להעביר, ועל הפוטנציאל הגלום בה להשפעה על השחקנים האחרים במזרח התיכון:

  1. חיסולו של איימן א-זוואהירי הוא אמנם הישג אמריקני, מודיעיני ומבצעי, אך חשיבותו העיקרית הוא  תודעתי לאור המסר שהוא מעביר: נחישות במאבק בטרור ורדיפה עד חורמה של מנהיגיו. האמריקנים מראים לעולם ש-כֻּל כַּלְבּ בִּיגִ'י יוֹמוֹ (כל כלב בא יומו) גם אם יידרשו לכך שנים ארוכות.
  2. ביצוע פעולת החיסול בבירת אפגניסטן מעביר מסר לטליבאן (ולנוספים): הנוכחות האמריקנית יכולה להתקיים, במידה מסוימת, גם ללא חיילים על הקרקע.
  3. חיסולו של א-זוואהירי, כמו גם של מנהיגי דאעש המתחלפים, הוא צעד נוסף במלחמה הממושכת בטרור הסוני, מבית מדרשו של הג'יהאד הסלפי. חיסולים אלו מספקים לממשל ביידן הזדמנות להראות שלמרות העדיפות שהוא נותן לפתרונות מדיניים, הוא יודע להפעיל גם את "הפטיש הצבאי". מבחינתו, אמצעי "הסיכול הממוקד" ובאופן רחב יותר "המבצעים המיוחדים" - עדיין זמינים ורלוונטיים בארגז הכלים שבשימושו.

     

     

  4. עם זאת, ההצלחות הללו מבליטות עוד יותר את חסרונה של תפיסה אמריקנית התקפית דומה נגד הטרור השיעי בהכוונת איראן, שכיום הוא האיום העיקרי על השקט והיציבות באזורנו.
  5. יתרה מזאת, העובדה שארצות הברית פועלת ללא עכבות נגד הג'יהאד העולמי אך מגבילה את פעילותה מול גורמי הטרור האיראני, עלולה לחזק את ביטחונם העצמי של אלה האחרונים, ואת תחושת החסינות שלהם, באופן שיחליש את ההרתעה כלפיהם.
  6. ממשל ביידן היה רוצה שחיסול א-זוואהירי ייתפס גם כעדות להמשך המעורבות האמריקנית באזור, במיוחד לנוכח הביקורת שנמתחה על גישתו בעניין זה.

אולם, אם הממשל האמריקני ימשיך לראות פעולות אלה כמייצגות גישה המופנית רק נגד דאעש ואל-קאעידה, שכרו מול הג'יהאד העולמי עלול לצאת בהפסדו מול איראן וביחסיו עם בעלות בריתו במזרח התיכון.

>>> מאיר בן שבת כיהן כיועץ לביטחון לאומי וכראש המל"ל בין השנים 2017-2021. קודם לכן נמנה על צמרת השב"כ. משמש כיום כעמית מחקר בכיר ב"מכון למחקרי ביטחון לאומי" (INSS) שבאוניברסיטת תל-אביב 

>>> רותי פינס היא דוקטורנטית בביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בין-לאומיים באוניברסיטת תל אביב ועובדת במכון למחקרי ביטחון לאומי שבאוניברסיטת תל-אביב