לא, אנחנו לא נמצאים בשיאה של צפיית בינג' בעונה החדשה של "סיפורה של שפחה" והמדינה שבנידון אינה הרפובליקה של "גלעד" אלא ארה"ב של אמריקה. גם אם נצבוט את עצמנו ונשפוך על ראשנו מים קרים – נגלה שלא כחולמים היינו אלא שזו המציאות החל מימים אלו במדינה שמתיימרת להיות מנהיגת העולם החופשי. וכמה שהמשפט האחרון נשמע פתאום תלוש.

ביום שישי האחרון ביטל בית המשפט העליון של ארה"ב את פסק הדין ההיסטורי "רו נגד וויד" מ-1973, שכונן למעשה את הזכות החוקתית של אישה להפיל. משמעותו של פסק הדין מ-1973 הייתה שמדינות בארה"ב שאסרו עד אז את ביצוע ההליך לא תוכלנה עוד לכפות על נשים המשך היריון, ושחבורה של פוליטיקאים, ברוב המכריע של המקרים גברים כמובן, לא יכפו על נשים מה לעשות עם גופן. אחת האמתלות שנשמעות מיום שישי בקרב התומכים בביטול פסק הדין ההוא היא שבעצם מדובר בחגיגה של דמוקרטיה. כן, אין גבול לציניות ולרוע. לתפיסתם, מה יותר דמוקרטי מכך שכל מדינה בארה"ב תכריע בסוגיה בעצמה? הרי בית המשפט העליון לא כופה על אף מדינה אם להתיר או לאסור הפלות, הוא פשוט מתיר להן לאסור אותן.

מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: AP

כן, זו הדמוקרטיה מודל 2022 במדינה שבמשך שנים היוותה מקור השראה והשפעה לעולם החופשי כולו ומשפיעה תרבותית, פוליטית וערכית גם עלינו כאן בישראל. דמוקרטיה שבה החל מהיום נשים בלואיזיאנה, במיזורי, במיסיסיפי ובשורה של מדינות נוספות לא תוכלנה יותר לבצע הפלות - גם לא במקרים של אונס שהסתיים בהיריון לא רצוי, במקרים של גילוי עריות שהסתיים בהיריון או במקרים של כניסה לא רצויה להיריון מכל סיבה שלא תהיה.

כל זה לא מעניין את אותם שופטים אטומים שהצביעו בעד ביטול "רו נגד וויד". אישה שתעז לעשות הפלה מסתכנת בעונשים כבדים, וגם הצוותים הרפואיים שיסייעו לה צפויים לעונשי מאסר ממושכים. זו לא איראן, גם לא אפגניסטאן – זו ארה"ב של אמריקה. ועוד קצת מהדמוקרטיה אמריקנית: הפסיקה החדשה של העליון בארה"ב תפגע כמעט אך ורק בבנות ונשים מהמעמד הסוציו-אקונומי הנמוך. כאלו שאין להן את היכולת לנסוע למדינה אחרת שבה ניתן לבצע הפלות ולשלם עבור ההליך.

אללפים מפגינים נגד האיסור על הפלות מול ביהמ
אללפים מפגינים נגד האיסור על הפלות מול ביהמ"ש העליון בארה"ב|צילום: רויטרס

בעוד שאף גבר לא באמת יוכל לחוש את האימה שאוחזת בנשים בארה"ב וברחבי העולם בימים האלו נוכח פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב, הזעזוע חייב להיות משותף לכולנו, גברים ונשים כאחד. גם כאן בישראל. מי שחושב שכאן דבר כזה לא יכול לקרות – מוזמן לחשוב שוב. מי שחושב שאולי הדבר יעצור בהפלות ולא ימשיך הלאה לביטול זכויות אדם בסיסיות אחרות ולביטול זכויות קיימות של אוכלוסיות נוספות – מוזמן גם הוא לחשוב שוב.

מי שביטל הלכה למעשה את זכות הנשים על גופן, מסוגל מחר לבטל גם את הזכות של אדם לבחור את שאהבה נפשו, ולהחליט שיחסים בין בני זוג מאותו מין הם בבחינת פשע שדינו מאסר, ואולי גם להחזיר בהדרגה את דירוג בני האדם לפי צבע עורם.

חושבים שמדובר בגוזמה? עם יד על הלב, כמה מכן ומכם האמנתם שבשנת 2022 מדינות בארה"ב לא תאפשרנה לנשים להפסיק היריון ושחבורה של פוליטיקאים בני עוולה יהפכו נאנסות לפושעות בעצמן רק כי רצו להפסיק את ההיריון?

חגית פאר, יו
חגית פאר, יו"ר נעמת|צילום: נעמת

בישראל במיוחד, מדובר בקריאת השכמה לכולנו. הזכויות הבסיסיות ביותר שלנו כבני אדם אינן דבר מובן מאליו. צריך לזכור שבישראל מראש מצב האישה מורכב יותר. כך למשל בכל הקשור לדיני נישואים וגירושין וגם בנושא הפלות עצמו. בישראל לאישה אין זכות על גופה והיא יכולה לבצע הפלה רק באישור ועדה להפסקת הריון ורק במקרים המצוינים בחוק, וכבר נשמעים קולות קיצוניים שמבקשים לצמצם את הזכות.

דווקא משום כך, תקרות הזכוכית שפרצו שורה ארוכה של נשים אמיצות, גם בישראל, עלולות לחזור ולסגור עלינו. שורה ארוכה של חוקים ותיקוני חקיקה שהובלו על ידי חברות כנסת פורצות דרך במהלך השנים, מאבקים רבים של ארגוני נשים לשוויון מגדרי במשפחה, בשכר, בצה"ל, בכל מקום – שום דבר מזה אינו מובן מאליו.

חודשים ספורים לפני מערכת בחירות נוספת בישראל, עלינו להבטיח לעצמנו שאותן זכויות שמוענקות לכל אחת ואחד מאיתנו מעצם היותנו בני אדם לא יהפכו לעולם לנושא מפלגתי, לימין ושמאל, לכלי ניגוח. ומותר לנו גם להביע תקווה שיש שופטים בירושלים, בניגוד לוושינגטון.

_OBJ

>> הכותבת היא יו"ר נעמת