נשיא המדינה יצחק הרצוג התקבל אתמול (רביעי) בארמונו של מקבילו הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן בטקס רב הדר וכבוד ששמור למנהיגים מעטים בעולם. הוא דיבר על דף חדש ביחסים, מימוש הפוטנציאל המשותף ודיאלוג עתידי.

אלא שהמילים החמות של ארדואן הגיע אחרי שבשנים האחרונות הוא לא פספס הזדמנות לתקוף את ישראל. רק לפני שנתיים למשל כינה ארדואן את ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו "רודן אכזרי, רוצח שטובח בילדים בני 7", ואילו אתמול עמד הנשיא מתוח כמי שחפץ ביקרו של הרצוג והביט בדגלי ישראל שהתנוססו בזמן שהתזמורת הטורקית ניגנה את התקווה. מה עומד מאחורי שינוי הגישה של הנשיא הטורקי?

 הנשיא יצחק הרצוג בטורקיה (צילום: לע
כבוד ששמור למעטים, הרצוג לצד ארדואן על רקע שיירת פרשים|צילום: לע"מ

מה עומד מאחורי הפסגה
ארדואן לא שינה את דעתו לפתע, אלא היו אלה הנסיבות הכלכליות והמדיניות שהביאו אותו לסיטואציה הזו. שעה שטורקיה סובלת ממשבר כלכלי וצניחה מתמשכת בשווי המטבע המקומי, ארדואן לא הסתיר את השאיפה המרכזית שלו – ליצור שיתופי פעולה בתחום האנרגיה.

באנקרה רואים את עצמם כשותפים פוטנציאליים לא רק להבאת הגז מישראל לאירופה, אלא גם כמי שיכולים לקחת חלק בחיפושי הגז במזרח התיכון יחד עם ישראל. השותפות של ישראל לפרויקטים האלה נכון להיום הן קפריסין ויוון – היריבות של הממשל הטורקי. בפיוס הקודם של טורקיה ויוון למשל, ב-2016, הגז היה זה שהניע אותו. אחרי שהוא לא עבר, הפיוס גם נכשל.

ומה יקרה בפעם הבאה שתהיה מחלוקת בין ירושלים ואנקרה? האם ארדואן ישבור שוב את הכלים כשישראל תיקלע לסכסוך קשה עם החמאס שנמצא גם בטורקיה? בחודש הבא צפוי להגיע לישראל שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו לביקור רשמי, וייתכן שגם השגרירים יחזרו לשתי המדינות אחרי שגורשו לפני כ-4 שנים על רקע מחלוקת שסבה את האירועים הביטחוניים ברצועת עזה.

הרצוג וארדואן נפגשים בטורקיה (צילום: חיים צח, לע
מאחורי המילים החמות - השאיפה לשיתוף פעולה כלכלי|צילום: חיים צח, לע"מ

"עלינו להסכים מראש כי לא על הכול נוכל להסכים, זה טבעם של יחסים עם עבר עשיר כשלנו", אמר היום הרצוג בהצהרה המשותפת והוסיף: "אבל את המחלוקות נשאף לפתור בכבוד הדדי ובגילוי לב, באמצעות המנגנונים והמערכות הנכונות, ובמבט אל עתיד משותף". עתיד היחסים עוד לא ידוע, אבל מה שבטוח שהוא שבמזרח התיכון אפוף האינטרסים המציאות עשויה להשתנות בחדות.