נתחיל מהסוף. ש"ס ויהדות התורה לא עושות את דרכן לממשלת בנט-לפיד. לא עכשיו ולא אחרי שתקציב המדינה יעבור. כל מי שיטען לכם אחרת - טועה ומטעה, לרוב במכוון. העובדה הזו אינה סותרת את האכזבה הגדולה של החרדים מהתנהלותו, כך לדבריהם, של ראש האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו בנושא הכניסה לוועדות הכנסת. עם זאת, גם אכזבה זו לא תפורר את הגוש, בטח לא בשנים הקרובות.

בפתח השבוע פרסמתי כאן ב-N12 טור על התסכול בסיעות החרדיות מהעובדה שנתניהו מונע מהם להיות חברים בוועדות הכנסת, מה שלדבריהם פגע בעבודה הפרלמנטרית שלהם ובציבור הבוחרים ששלח אותם לכנסת. כצפוי, צייצני הימין זעמו, מבלי לקרוא את תוכן הדברים.

יממה לאחר מכן, יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, קיבל את ההחלטה החד-צדדית להכניס את חברי מפלגתו לוועדות הכנסת. בליכוד זעמו, אך הרכבת יצאה לדרך. שעה קלה לאחר מכן גם ביהדות התורה התקבלה ההחלטה לאייש את הוועדות ובהמשך ההחלטה חלחלה גם לליכוד, שמינו נציגים בוועדות החשובות. סערת החרמת הוועדות הייתה צעד אחד יותר מדי עבור הסיעות החרדיות. הקש ששבר את גב הגמל, כפי שהגדיר זאת ח"כ ישראל אייכלר, בריאיון לכותב השורות באולפן 'כיכר השבת'.

אייכלר לא חסך במילים: "חברים שלי ב'יהדות התורה' הסכימו איתי שזה לא טוב (החרמת הוועדות. י-כ), אבל חייבים, שוב השעבוד הזה לליכוד, ללוין ולנתניהו". אייכלר פתח את המתקפה חסרת התקדים נגד יו"ר הליכוד וקרא לו לפרוש: "אדם דגול כמו צ'רצ'יל, אחרי הניצחון הגדול במלחמת עולם השנייה - בגלל מלחמה פנימית במפלגה שלו הוא איבד את השלטון - הוא הלך הביתה". לאחר מכן אייכלר הוציא מפיו את משפט מחץ שעורר סערה גדולה: "אחרי הבחירות הראשונות שהוא הפסיד היינו צריכים להגיד 'אתה צריך ללכת, להכיר בעובדה שאתה הפסדת'".

ח
ח"כ ישראל אייכלר|צילום: אורי לנץ, פלאש/90

האמת היא שח"כ אייכלר שחרר קיטור. עדיין, גם הוא מבין שאין לחרדים יכולת אמיתית לנהל משא ומתן עם הממשלה הנוכחית. משפט אחד של אייכלר, על אי קיום הרוטציה עליה התחייב נתניהו לבני גנץ - כל ראשי הסיעות החרדיות מסכימים. בשיחות עם התקשורת החרדית, כולם מודים פה אחד: טעינו שלא דרשנו מנתניהו לעמוד בהסכם עם גנץ. לא לחצנו מספיק.

החרדים הפיקו את הלקחים. עם זאת, עדיין מכאן ועד כניסה לממשלת בנט-לפיד-ליברמן המרחק הוא גדול מאוד. חסר סיכוי שסיעות חרדיות ישתפו פעולה עם ממשלה ששר האוצר שלה רוצה לשלוח אותם על מריצות למזבלה. חסר סיכוי שהחרדים ישתפו פעולה עם ממשלה המאשרת בימים אלו את רפורמת הכשרות, רפורמה נגדה נלחם בכל כוחו הראשון לציון והרב הראשי, הרב יצחק יוסף, בנו של מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל ואחד ממנהיגיה הבולטים של יהדות המזרח.

בחזרה להתבטאויות של ח"כ ישראל אייכלר. שעות לאחר פרסום דבריו הגעתי למשכן הכנסת בכדי להשתתף בדיונים על רפורמת הכשרות. שוחחתי עם ארבעה חברי כנסת חרדים. שניים מש"ס ושניים מיהדות התורה. שלושה מהם הסכימו עם דבריו של אייכלר בנושא החרם על ועדות הכנסת, אך הסתייגו מהעובדה שהדברים נאמרים בתקשורת: "זה לא הזמן לפורר את הגוש. הוא צודק, אבל מה זה עוזר לנו? כעת צריך לשמור על גוש מאוחד עד כמה שאפשר".

החרדים אכן מתוסכלים מהמצב. עדיין, גוש הימין-חרדים חזק, לפחות בשלב זה. אין להם דרך לשתף פעולה עם הממשלה הנוכחית, לא תמיכה מבחוץ ובטח שלא להצטרף. גם את הביקורת על נתניהו, רובם מעדיפים לשמור לשיחות מסדרון.

"את נתניהו בוחנים במעשים", הוסיף אחד מראשי הסיעות החרדיות. "נתניהו היה לצדם של החרדים ברוב הצמתים. היה כעס סביב נושא הוועדות, אך מדובר באירוע נקודתי. אנחנו לא חושבים שטעינו שהלכנו עם נתניהו, זה לא אנחנו כפוליטיקאים - זה ציבור הבוחרים שלנו".

אותו יו"ר סיעה חרדית צודק. נתניהו זוכה לאהדה גדולה בציבור החרדי. ערב הבחירות פורסם ב"כיכר השבת" סקר ממנו עלה כי נתניהו זוכה לתמיכה חרדית יותר מכל הפוליטיקאים החרדים יחדיו. זו ברית שקשה לפרק. בכלל, התחושה ברחוב החרדי - תחושה שהפוליטיקאים החרדים מרבים לדבר עליה - היא שנתניהו נרדף בגלל הליכתו עם החרדים.

ישי כהן (צילום: כיכר השבת)
ישי כהן|צילום: כיכר השבת

אם נסכם במילותיו של נתניהו, כפי שהתבטא באוזניי לפני כחצי שנה: "בתקשורת לא תוקפים אתכם החרדים בגלל שאתם איתי, הם תוקפים אותי כי אני אתכם".

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי "כיכר השבת"